Ramazan ayında da amacın yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek olduğunu belirten uzmanlar: “Bu sebeple ramazanda da öğün sayısının en az 3 olacak şekilde planlanması tavsiye edilir.” dediler.
Ramazanda gün içinde yemek yenilmediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterildiğini, sahurun normal kahvaltıdan, iftarın ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlandığına işaret eden uzmanlar; “Her zaman önerildiği gibi ramazan ayında da amaç yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektir” görüşünü dile getirerek, şu önerilerde bulundular: Bu sebeple ramazanda da öğün sayısının en az 3 olacak şekilde planlanması tavsiye edilir. Bu beslenme şekline dikkat etmeyen sağlıklı kişilerde bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlıların, pidelerin, böreklerin ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artmasına bağlı olarak kilo artışı yaşanabilir.Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sağlanabilmesi için gün içerisinde en az 3 öğünü tamamlamak adına sahur öğününün atlanmaması gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı, yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.”
İftarda önce çorba, sonra ara
Sahurda ağır yemekler yenilmesi halinde gece metabolizma hızı düştüğü için yenilenlerin yağa dönüşme hızının yükseldiğini ve kilo alma riskinin arttığını belirten uzmanlar, bu öğünde hafif bir kahvaltı ya da çorba, az yağlı sebze yemekleri ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydettiler.
İftarda ise orucun bir çorba ile açılması, bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar: “İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanarak, normal yemeğe bir süre sonra geçilmesi daha doğrudur. Başlangıç için beyne doygunluk hissi veren çorba en uygun yiyecektir. Oruç süresince midenin uzun süre boş kalmasından sonra, bir anda çok yiyecek tüketilmesi sonucu mide ve kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmelidir. Dengeli olmak kaydı ile iftar ile sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmelidir” diye konuştular.
Oruç tutmanın bazen zayıflamak için bir alternatif olarak düşünüldüğünü hatırlatan uzmanlar, şunları kaydettiler: “Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Gün boyu aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatmakta, bu da ramazan ayının özellikle ikinci yarısından itibaren zayıflamayı zorlaştırmaktadır. İşte bu nedenle ramazan boyunca öğün sıklığını artırmak amaçlanmalıdır. Ayrıca gün boyunca vücut susuz kalacağı için bol bol su tüketilmeli, mümkün olduğu kadar ağır yemeklerden, kızartmalardan kaçınılmalıdır.”