Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürü M.Emin Boğatekin, Bingöl'ün üzerinde bulunduğu 2 fay hattının dikkate alınarak, Yedisu ilçesine 2 adet, Ilıcalar Beldesine de 1 adet Radon Gazı Ölçüm İstasyonunun kurulduğunu söyledi.
RADON GAZI DEPREMİ DEĞİL, YER HAREKETLERİ VE SU DEĞERLERİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLERİ HABER VERİRSöz konusu istasyonların Bingöl'de ilk defa kurulduğuna dikkat çeken Boğatekin, Radon Gazı İstasyonlarının depremi değil, yer hareketleri ve su değerlerinde meydana gelen değişiklikleri haber verdiğini ifade etti. Bingöl'ün deprem bölgesinde bulunmasından dolayı bu cihazlara ihtiyaç olduğunun altını çizen Boğatekin, Yedisu İlçesi Döşengi Mahallesine 2 adet olmak üzere,1 adet istasyonunda Ilıcalar Beldesi termal su kaynağının yakınına kurulduğunu kaydederek, “ Bingöl deprem bölgesi olduğu için bu cihazların eksikliği bir dezavantajdı. TÜBİTAK ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla ilimizde 3 adet Radon Gazı İstasyonu kuruldu. Bu istasyonlar yer kabuğunda suda anormal olan değerleri bildiren özelliğe sahiptir. Bizim için bu verilerin önceden bildirilmesi çok önemlidir. Burada kurulan istasyonlar elde ettikleri verileri aynı anda TÜBİTAK ve Kandilli Rasathanesine bildiriyor. TÜBİTAK'a giden veriler yorumlanıp bize bildiriliyor. Bizlerde bu veriler üzerinden vatandaşları uyaracağız. Şunu dikkate almakta fayda var. Bu cihazlar kesinlikle depremi önceden haber vermez. Sadece su ve yer kabuğunda meydana gelen anormal değişikleri bildirir. Depremi önceden bildiren bir teknoloji mevut değildir. Öte yandan Ağustos ayında Karlıova ilçesinde Kaynarpınar köyünde bir istasyon daha kurulacak. Ilıcalar Beldesinde su içerisinde kurmayı planladığımız 1 adet istasyonu da Ağustos ayında kuracağız. Kısacası 2 istasyon Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde,1 tanesi de Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde kurulmuştur” dedi.
HEM TOPRAKTAKİ HEM DE SUDAKİ RODAN GAZI ÖLÇÜMÜ YAPILABİLECEK
İlçe merkezinde kurulan iki ayrı istasyonda hem topraktaki hem de sudaki rodan gazı ölçümü yapılabileceklerini ifade eden TÜBİTAK Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, 2005 yılı itibari ile depreme yönelik detaylı araştırmalar yaptıklarını belirterek, Yedisu ilçesindeki bu çalışmaları Başbakanlık Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirdiklerini söyledi.
HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM
1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl'de meydana gelen depremin can ve mal kaybına neden olduğunu hatırlatan İnan, “Yedisu havzası dediğimiz alan içinden geçen fay üstünde suyun içinde mineral içeriğin zamanla değişimini ve depremle ilişkisini araştırmak amaçlı su gözlem istasyonunu kurduk. Ayrıca yine ilçe merkezindeki fay hattının geçtiği bir mahallemizde toprak radon gazını sürekli ölçecek bir gözlem istasyonunu kurduk. Başlangıçta buranın jeolojisi hakkında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde görevli arkadaşlarımızın desteği oldu. O arkadaşlarımız yıllardır bu alanda çalışıyorlar. Onların elde ettikleri temel jeolojik bilgiler üzerine bizde jeokimyasal çalışmalarını başlattık. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bingöl Online Haber Servisi