Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Doğu Anadolu Fay Hattında en son büyük depremin bin 500 yıl önce yaşandığına işaret ederek, "Bin 500 yıllık suskunluk depremle ilgilenen bilim insanlarını ürküten bir durum. Bin 500 yıllık enerji boşalmayı bekliyor. Başta Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Erzincan 1. derecede etkinelebilecek iller. Ne zaman olacağını bilemeyiz ama olacak bu deprem" dedi.
Sivrice'de yaşanan depremin öncü olup olmadığını anlamanın mümkün olmadığını kaydeden Pampal, bir depremden sonra çok büyük depremler olabileceğini ancak 'kesinlikle olur' denilemeyeceğini söyledi. Bu depremin bağımsız bir ana şok da olabileceğini kaydeden Pampal, "6 büyüklüğünde bir deprem yaşamışsak, 100 tane artçısı varsa, bunlardan birkaç tanesi 5 büyüklüğünde olabilir. Ama bazen olan depremler, daha büyük bir depremin habercisi, öncüsü olabilir. Biz bunu önceden bilemiyoruz. Dinar'da bu tür ufak ufak depremler oldu. İnsanlar tedirgin oldu ama bir süre sonra evlerine çekildiler. Asıl büyük deprem oldu ve insanlar öldü. 200 civarında can kaybı oldu. Bu risk her zaman var" diye konuştu.
Son depremlerin olduğu bölgenin, dünya ölçeğinde büyük fayın üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Pampal, Sivrice'den geçen fayın Doğu Anadolu Fayı olduğunu belirtti. Bu fayın üzerinde herhangi bir yerde her an büyük bir deprem yaşanabileceği uyarısında bulunan Pampal, İran'da birkaç yıl üst üste çok büyük depremler yaşandığını hatırlattı. Pampal, bu kesimim yüksek deprem tehlikesi altında olduğunu, bu bölgede yaşayan insanlar ve bu bölgede bulunan yapıların da yüksek deprem riski altında bulunduğunu söyledi. En son 528'de Hatay merkezli ve 300 bin kişinin öldüğü bir deprem yaşandığını kaydeden Pampal, "Bu deprem bütün bu çevreyi yıkmış. Bin 500 yıllık suskunluk depremle ilgilenen bilim insanlarını ürküten bir durum. Bin 500 yıllık enerji boşalmayı bekliyor. Başta Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl, Erzincan 1. derecede etkinelebilecek iller. Ne zaman olacağını bilemeyiz ama olacak bu deprem" diye konuştu.
AMELEYE 'DEPREM' EĞİTİMİ Mevcut yapılan binaların hala depreme dayanıklı yapılmadığını ifade eden Pampal, kahveden toplama ameleyle inşaat yapıldığını, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını anlattı. Yapıyla az çok ilişkisi olan herkesin deprem konusunda eğitimden geçmesi gerektiğini kaydeden Pampal, "Amele, tekniker, teknisyen, mühendis, mimar, bölge plancısı ve diğerleri. Burda hükümetlere, bakanlıklara, yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Ankara'da bir Demetevler örneği var. Buranın hızla çözülmesi lazım. Burada 150-200 bin kişi yaşıyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın Gerede bölümünde meydana gelecek 7'den büyük bir deprem Ankara'yı çok ciddi etkileyecek ve Ankara'da çok büyük mal ve can kayıpları yaşayacağız. Bu kaçınılmaz. Bunu yaşamadan tedbir almalıyız" diye konuştu.
BİNGÖL KENT HABER