Geriye dönük prim ödemesi yolu ile emekli olabilme imkânı konusunda ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu belirten BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken: “Türkiye'de emekli yaşını doldurmuş fakat primini ödeyememiş olmasından ötürü birçok yurttaşımız emekli olamayarak mağdur durumda bulunmaktadır” dedi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili soru önergesi verdi.
Sorularını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'nın 98. ve İçtüzük'ün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Türkiye'de emekli yaşını doldurmuş fakat primini ödeyememiş olmasından ötürü birçok yurttaşımız emekli olamayarak mağdur durumda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra işsizlik Türkiye'nin en önde gelen sorunlarından biridir. Emekli olamayan yurttaşların birçoğu prim sorunlarından ötürü iş gücünün içinde bulunarak hem emekli olamamanın sancılarını çekmekte hem de işsizliğin azalması önünde engel teşkil etmektedirler. Şahsınızın ve ilgili Bakanların emeklilerin sorunlarına çözüm getirileceği ile ilgili sayısız beyanlarınızda toplumun belleğinde tazedir. Bu kapsamda; Türkiye'de geriye dönük prim ödemesi yolu ile emekli olabilme imkânı konusunda ciddi anlamda ihtiyaç vardır” dedi.
Baluken, Başbakan Erdoğan'ın cevaplandırmasını istediği sorular şöyle:
1) Emeklilik yaşını doldurmuş fakat primini tamamlayamamış yurttaş sayısı kaçtır? Bu yurttaşların emekli edilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
2) Emeklilik için gerekli primi doldurmuş fakat yaşını tamamlamamış yurttaş sayısı kaçtır? Bunların emekli edilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
3) Dünya Finans çevrelerinin ve AKP ekonomi politikalarının mağdur ettiği toplumsal kesimlerin başında emekliler ve emekli adayları gelmektedir. Uluslararası kuruluşların ve hükümet politikalarınızın mağduru olan bu toplumsal kesimlerin sorunlarının tespiti için yaptığınız çalışmalar nelerdir? Bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalarınız var mıdır?
4) Sosyal devlet olmanın gereği olarak ihtiyaç sahibi kesimleri koruma kamusal bir görevdir. Bu kamusal görevin yerine getirilmesi hususunda Anayasal mecburiyeti olan emeklilik düzenlemelerinin yapılmaması Anayasa'ya aykırı değil midir?
5) Emekli adaylarının mağdur edilmesinin gerekçesi sosyal güvenlik maliyeti midir? Emekli adaylarının yasal düzenlemeler yoluyla emekli edilmesi Maliye'ye ne kadar maliyete neden olacaktır? Bu maliyet savunma bütçesine ayrılan miktarla karşılanamaz mı?