KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

Polis memuru yazdı! 'Sustalıdan Klavyeye'

Bingöl'de görevli polis memuru Galip Bayezit'in 'Sustalıdan Klavyeye Kavgaların Değişen Yüzünün Sosyolojik İzahı' kitabı çıktı.

Polis memuru yazdı! `Sustalıdan Klavyeye`
14 MART 2024 PERŞEMBE 22:50
3
1519
0
AA aa

Bingöl'de kavgaya karışan bireylerle görüşülerek hazırlanan kitabın tanıtım bölümünde, şu ifadelere yer verildi; Geleneksel ile modern, eski ile yeni, dün ile bugün şeklindeki kıyaslama hem gündelik hayatta hem de akademik çalışmalarda toplumsal olguların izahında sıkça müracaat edilen kadim usullerdendir. Bu bağlamda değişen/dönüşen bir dünyada suçun/suçluluğun hangi yöne evrildiği, eski kavgalar ile yeni kavgalar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar bu çalışmada cevabı aranan sorulardandır. Gündelik hayatta en sık kullanılan sözcüklerden biri “kavga”dır. Ekmek kavgası, kalem kavgası, namus kavgası, miras kavgası, yer kavgası, yol verme kavgası, kardeş kavgası, ağız kavgası, komşu kavgası… Hemen her ismin arkasına kavga sözcüğünü ekleyerek bir çeşit kavga icat etmemiz mümkündür. Gün içerisinde bilhassa aile içinde çocuklarımıza karşı en sık kullandığımız ifadelerden biri ‘Kavga etmeyin'dir. Ana haber bültenlerinin hemen hepsinde bir veya birden fazla kavga olayı yer almaktadır. TBMM'de neredeyse kavgasız bir oturum geçmemektedir. Hayatın her alanına bu derece sirayet eden kavga olgusuna ilgimiz başta entelektüel bir meraktan kaynaklanıyordu. Konuyu biraz irdeledikten sonra bu alanda yapılan çalışmaların yetersiz olduğu görülmüştür. Şiddet üzerine yapılan çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen “kavga” adı altında yapılan bir araştırmaya rastlanmamıştır. Kavga olaylarında tehditten kasten öldürmeye kadar birden fazla suç işlenebilmektedir. Bu çalışmada, kavga olaylarında gerçekleşen tehdit, hakaret ve yaralama suçlarının sosyolojik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Katılımcıların taraf oldukları sıra dışı kavga olayları kitabın sonuna eklenmiştir.”

KAVGALARI ETKİLEYEN SOSYOKÜLTÜREL FAKTÖRLER

Kitabında, kavgaları etkileyen sosyokültürel faktörleri inceleyen yazar, insanların saldırganlık ve şiddet davranışlarının; ekonomik düzeye, eğitim durumuna, kültür ve toplum yapısına göre değişiklik arz ettiğini belirtti.

Yazar Galip Bayezit, şiddet içeren davranışların; ekonomik, eğitim ve kültür düzeyi düşük olan kesimlerde bulunan erkekler arasında daha yaygın olduğunun gözlemlendiğini kaydetti.

KAVGALARIN DEĞİŞİMİ

Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerin sosyal hayatı da geri dönülmez bir şekilde değiştirdiğini ifade eden Bayezit, teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı gibi sosyal hayata olumsuz etkilerinin de olduğunu belirtti.

Bayezit, “Teknolojik gelişmeler, birçok noktada hayatı kolaylaştırdığından, insanların büyün bir kısmı teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanmaktadır. Buna karşılık teknolojik gelişmelerin (bilhassa kitle iletişim araçlarının) sosyal hayata olumsuz birtakım yansımaları görülmekte, yazılı ve görsel basındaki, internet ve sosyal medyadaki şiddet içerikli görüntüler ve oyunlar; suçun ve şiddetin yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle yazılı ve görsel medyaya şiddetle mücadele konusunda önemli sorumluluklar düşmektedir” ifadelerine yer verdi.

“TEKNOLOJİK GELİŞMELER FİZİKİ KAVGALARIN ARTMASINA YOL AÇTI”

Şiddete bulaşmış kişilerle birebir görüşüp değerlendirmelerini alan yazar, şu bilgilere yer verdi; “Katılımcıların belirtilen ifadesine göre, teknolojik gelişmelerin ve modern hayatın, fiziki kavgaların artmasına yol açtığı vurgulanmaktadır. Ona göre, günümüzde kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasından dolayı insanlar birbirlerine daha hızlı ulaşabilmektedir. Bu durumun hem kavgaların artmasına hem de kısa sürede büyümesine yol açtığı ifade edilmektedir.”

Kavgaların bir anlık öfkeyle gerçekleştiğini ve problemleri çözmenin bir yolu olmadığını belirten yazar Bayezit, problemleri çözmek için uzlaşma, diyalog kurma, resmî kurumlara müracaat vs. yollara başvurulmasının daha doğru olacağını, öfke kontrolünün son derece önemli olduğunu ifade etti.

Haber: Fuat Otlak

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl`de `Masa Tenisi Bal Turnuvası` Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl`de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP`li Türeli:
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
16.05.2026
15:21
Bingöl`de Eğitime Destek Platformu Toplantısı Yapıldı
Bingöl'de Eğitime Destek Platformu Toplantısı Yapıldı
Eğitime Destek Platformu'nun Mayıs ayı genişletilmiş il toplantısı, Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, eğitim alanında yürütülen çalışmalar ve kurumlar arası iş birliği konuları ele alındı.
16.05.2026
15:20
BİŞHAK Başkanı Baysal`dan DEM Parti`nin Yürüyüş Çağrısına Tepki
BİŞHAK Başkanı Baysal'dan DEM Parti'nin Yürüyüş Çağrısına Tepki
Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Vahap Baysal, DEM Parti'nin 'Barış İçin Adım At' temasıyla Bingöl'de düzenlemeyi planladığı yürüyüşe tepki gösterdi. Baysal, Bingöl halkının önceliğinin huzur ve birlik ortamı olduğunu söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın