Seçim sonrası toparlanması beklenen ekonomik durağanlık kırılmadı. Gurbetçilerin gelişiyle kısmen de olsa krizin etkisini bertaraf etmeye çalışan esnaflar, yaşanan durağanlıktan ve sıcak para akışındaki sıkıntıdan ötürü tedirginlik yaşıyor.
Her geçen gün hissedilen krizle ilgili görüşleri alınan Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Ali Bayram, Borsa'daki dalgalanma ile Dolar ve Euro'daki yükselişin krizde en önemli etken olduğunu vurguladı.
Alımların Dolar veya Euro endeksli olduğunu ve fiyatların sabit bir seviyede tutulamadığını ve günlük bir değişimin söz konusu olduğunu aktaran Bayram; “Dün alınan fiyatla bugünkü fiyat bir biriyle örtüşmüyor. Üreten bir toplum değiliz. Sürekli tüketen ve memur maaşına dayalı tüketim toplumu kültürü var. Her şeyi dışardan aldığımız için aracı pozisyonundayız. Haliyle üretenler nasıl bir zam uygulaması yaparsa buradaki esnafımız da onu uygulamak durumunda kalıyor. Ki, çoğu zaman zamlar yansıtılmıyor da” dedi.
SERMAYE DIŞA AKIYOR
Bingöl'de küçük esnafın can çekişirken ulusal market zincirlerinin pastadan aslan payını alan taraf olduğuna işaret eden Bayram, buradan yapılan alışverişlerin Bingöl'deki toptancı esnafına veya diğer yerel esnaflara bir yansımasının olmadığını vurguladı.
Bu market zincirlerinin her köşe başına bir şube açtığını ve küçük esnafı yok ettiğini kaydeden Bayram; “Bingöl'de 82 tane market zinciri şubesi açıldı. Türkiye'de görülmeyen bir yapı bizlerde oluştu. Bunlar Bingöl'deki sermayenin dışarı akmasına sebep oluyor. Çözümünü yazılı olarak da bildirdik. Binayı yapan adam, iskan raporu almadan altına market yaptırmış. Elektrik tesisatı o binaya göre yapılıyor. Bina altlarına sakıncalarını, trafik sıkıntılarını belirttik. Ürün naklinde trafik kilitleniyor. Kültür Caddesini örnek verebiliriz. Rekabetin önü açılmadı, küçük esnafa sahip çıkılmadı. Yeni bir düzenleme vardı. Bir semtte iki lokanta varsa, üçüncüsüne ihtiyaç var mıdır? Ona göre izin verilecek. Ama yasalaşmadı. Yine gündemde ama ne zaman olur bilemiyoruz” diye konuştu.
ALIŞVERİŞLER ÇEVRE İLLERDE YAPILIYOR
Bingöl'deki yeterli ucuzluğun olmadığı algısının yaygın olduğuna kapılan birçok vatandaşın hafta sonları çevre illere akın edip alışverişlerini burada yaptığını anlatan Bayram, bu sayede dışarıya akan sıcak paranın da piyasayı etkilediği kanaatinde olduğunu ifade etti.
Esnafların buna karşı indirimler ve kampanyalarla dur demesinin faydalı olacağını dile getiren Bayram; “Çevre illere giden müşterilerin yolunu Bingöl'e çevirmenin yoluna yoğunlaşmalıyız. Çevre illerle fiyat noktasında bir denge oluşturulmalı. Bunu başarmak zorundayız” görüşünü paylaştı.
TOPTAN ALIMLA KAZANÇLI ÇIKABİLİRLER
Ortaya çıkan ve giderek daha güçlü hissedilen krizden esnafın en az seviyede etkilenmesi için birlik olma çağrısında bulunan ESOB Başkanı Ali Bayram, bu konuda attıkları bazı adımların esnaflardan ilgi görmemesinden yakındı.
Bayram; “Bingöl'de çay, kahve, yağ, un ve benzeri gıdaları tüketen sektörlere çağrıda bulunduk. Herkes teker teker ürün almasın, bir kooperatif veya benzer oluşum üzerinden alımları yaptıralım. Her sektör kendi içinde birleşsin. 50 tane kahvehane ve park işletmecisi bir araya gelince şekeri çok daha uygula alabilir. Bir kişi yalnız alınca ayrı bir fiyat olur, 50 katı fazla alım olunca daha az bir rakam ödeme şansı olur. Çayını, ununu ve benzeri ürünlerde de bunlar uygulanabilir. Uyguna alıp uyguna satarlarsa piyasada hareketlilik oluşur. Ayrıca vatandaşa da yansır ve olumlu hava herkesi rahatlatır” ifadelerini kullandı.