2021 yılında, Bingöl Üniversitesi akademik ve idari personeli, öğrenciler, arıcılar, STK ve Bingöl halkı tarafından doldurulan anketlerden elde edilen saha verilerinin rapor edildiği bu çalışma, kalkınma ve ihtisaslaşma programı ile ilgili önemli bulgular içermektedir. Doç. Dr. Cihat Yaşaroğlu ve Öğr. Gör. Ferhat Arı tarafından detaylı olarak analiz edilen kitapta, arıcıların ihtisaslaşma ve kalkınma programına ilişkin farkındalık düzeyleri incelenmiş, katılımcıların büyük çoğunluğu arıcılığın bölge halkı için uygun bir istihdam alanı haline getirebileceğini ve aynı zamanda ihtisaslaşma programının bölgenin arıcılıkla ilgili beklentisini karşılayacağı da ifade edilmiş.
Akademik ve idari personelin kalkınma programı hakkındaki görüşleri incelendiğinde; Bingöl Üniversitesi'nin pilot üniversite seçilmiş olması, akademik ve idari personel tarafından olumlu değerlendirmiş. Akademik personelin yaklaşık % 85'i programın Bingöl ili arıcılığı, bal kalitesi, il ve bölge ekonomisine katkısının olumlu düzeyde etkileyeceğini belirtmiş.
Kitabın hazırlanmasında Doç. Dr. Şenol Çelik, Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Türkan, Öğr. Gör. Ferhat Arı, Öğr. Gör. Mahmut Çakan, Arş. Gör. Emrah Apak ve Semih Olgun katkı sağladı.