Doktor Beki, SUT'un tüm vatandaşları kapsadığı şeklindeki genel kanaatin aksine, bu düzenlemeyle, sadece devlet memurlarına ayrıcalık tanındığını söyledi. Katkı payının Özel, Devlet ve Fakülte hastanelerine farklı uygulandığını ifade eden Dr. Beki; “1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren SUT ile birlikte, SGK'lı hastalardan (SSK-Bağkur-Emekli ve çalışanları ile emekli sandığı emeklileri) özel hastanelere başvurmaları durumunda 10 YTL, devlet hastaneleri için 3 YTL, fakülteler için 6 YTL katılım payı eczaneler tarafından tahsil edilmektedir. Gerekçesini anlamakta zorlandığımız farklı katılım payları özel sağlık kuruluşlarına bir darbe olarak yorumlanmaktadır” dedi
“Hasta Her başvuruda SGK'ya 10 YTL borçlanıyor
Nihayetinde özel sağlık dernekleri tarafından yayımlanan çalışmalarda hasta sayılarının neredeyse yüzde 70' e varan oranlarda düştüğü ve işten çıkarmaların hızla başladığı vurgulayan Beki, “Bu durum SGK hastalarının hekim ve kurum seçme hakları önünde önemli bir engel olup, 1.basamak sağlık ocaklarına yönlendirilmektedir. Her başvuru durumunda ilaç alınsın yâda alınmasın hasta 10 YTL SGK ya borçlu duruma düşmektedir. Bu durum sadece hastaları değil aynı zamanda ciddi yatırımlar yapan ve yüz binlerce kişi istihdam eden özel sağlık kuruluşlarını da zora sokmaktadır. SGK' lı hastalar bu farklar münasebetiyle ya doktora gitmemeyi tercih etmekte ya da sağlık ocaklarında tedavi olmayı kabullenmek durumunda kalmaktadır. Takdir edileceği üzere bu durum gereksiz muayeneleri önleyeceği kadar, erken tanı ve tedavilerinde önüne geçecektir. Uzman doktorların dinlenmeye sevk edildiği bir süreç yaşanmaktadır. Umarız SGK Başkanlığı, hasta ve özel sağlık kuruluşlarına olumsuz etki eden ve sakıncalar doğurduğu ilk güden belli olan tebliği yürürlükten kaldıracaktır” şeklinde konuştu.
“Sağlıkta yapılan düzenlemelerden geri adım atılabilme endişesi hakim”
Katılım payı kapsamıyla ilgili bilgi veren Beki, sağlıkta yapılan düzenlemelerden yana geri adımlar atılmasından endişe duyduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Öte yandan, katılım payı uygulamasının devlet memurlarını kapsamadığını, devlet memuru ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının özel hastanelere yâda devlet hastanelerine başvurmaları durumunda kendilerinden herhangi bir katılım bedelinin alınmadığını belirtmemiz gerekiyor. SUT uygulamalarının tüm vatandaşlarımızı kapsadığı şeklindeki genel kanaatin aksine, devlet memurlarına ayrıcalık tanınmış, katılım bedellerinden muaf tutulmuşlardır. Sağlıkta yapılan devrim niteliğindeki düzenlemelerden yana geri adımlar atılmasından endişe ettiğimizi belirtmek zorundayız. Sağlığın sadece ekonomik verilerle hesaplanmasının ve reformlar yapılırken ekonominin belirleyici olmasının halkımızı mutlu etmeyeceğini ve evrensel hasta haklarıyla çatıştığını düşünmekteyiz”