Bingöl İl Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Mehmet Emin Boğatekin, 1 Mayıs 2003 Bingöl depreminin 16. yıldönümünde önemli uyarılarda bulundu.
1 Mayıs 2003 depreminde hayatını kaybeden ailelere başsağlığı dileklerinde bulunan Boğatekin, Bingöl'ün deprem şehri olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Şehrin gittikçe büyüdüğünü ve buna paralel olarak yapılaşmanın arttığını aktaran Boğatekin, imar alanlarının ovalara doğru açılmaması gerektiği konusunda hem vatandaşları hem de ilgili mercileri uyardı.
Ovalara açılan imar alanlarında da zemin etüt çalışmalarının özverili bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Boğatekin; “Her şeyden önemlisi deprem kuşağı bir şehirde yaşadığımız için çok katlı yapılardan kaçınmamız lazım. Özellikle binaların bitişik değil ayrı olması gerekiyor. Diğer önemli bir husus ise şehirleşmenin ovalara doğru açılmasını önlemek. Ovaların imara açılması durumunda da etüt raporları ve çıkan zemin yapısına göre binaların veya projelerin yapılması gerekiyor. Aksi halde olası bir deprem durumunda kötü sonuçlar doğabilir” diye konuştu.
Dağlara doğru yapılaşma daha güvenli
Dağlık alanlardaki yapılaşmanın daha sağlam olacağının altını çizen Boğatekin; “Dağlık ve orman vasfını yitirmiş alanlar imara açılırsa daha sağlam olacağı kanaatindeyiz. Şehir merkezinde de yapılan binaların 5 katı geçmeyecek şekilde yapılması da çok önemli bir husus. Çok katlı binaların daha ağır sonuçları olabilir. Hele ki, bu binalar ömrünü doldurmuş yada bitişikse risk daha çok artar. Yine her şeyden önemlisi A'dan Z'ye herkesin bu konuda duyarlı olması gerek” dedi.
Bin 536 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'nin deprem gerçeğine dikkat çeken Boğatekin, “Cumhuriyet tarihinden itibaren ilimizde can kaybına neden olan 5 büyük depremin meydana geldiği ve bunlar yıllara göre 1934'te 12 kişi, 1949'da 450 kişi, 1950'de 20 kişi, 1971'de 878 kişi ve son olarak 2003 yılında ise 6.4 büyüklüğündeki depremde 176 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini bilmekteyiz. 1900'den günümüze kadar dünyada meydana gelen depremler yönünden ülkemizde gerçekleşen 77 ölümcül depremle dünyada 4'üncü ülkeyiz, yani Türkiye'de 1900 yılından itibaren 77 ölümcül deprem meydana gelmiş ve bunlardan 5 tanesi bizzat ilimizde yaşanılmıştır. İlimizde gerçekleşen ölümcül depremleri ülkemizde meydana gelmiş diğer ölümcül depremlere oranladığımızda Bingöl deprem afetselliği yönünden ilk sıralarda yer alıyor. Biz her zaman şunu söylüyoruz depremin ne zaman geleceği belli değil ama tedbirsizlik nedeniyle geldiğinde ne yapacağı belli. Aynı zamanda Karlıova ilçemiz DAF ve KAF ana fay hatlarının kesiştiği bir bölgede olması nedeniyle birinci dereceden bir deprem bölgesinde yaşıyoruz” dedi.
Gönüllük önemli
Doğal afet olaylarına karşı gönüllük çalışmalarının devam ettiğini aktaran Boğatekin; “Olası afet durumlarında müdahale ve mücadele çalışmalarında gönüllü vatandaşlarımızı her zaman bekliyoruz. Bu konudaki eğitimlerimiz devam ediyor. Depreme karşı bilinçli bir toplum olmak ve yetiştirmek zorundayız, çünkü yaşadığımız şehir en riskli bölgelerden biri” diyerek, gönüllülük çağrısında da bulundu.