Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için hayata geçecek olan Büyük Ova Projesi kapsamında Bingöl ovası koruma altına alınıyor. Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nce Bingöl ovası için hazırlanan taslak, Bingöl İli Toprak Koruma Kurulunca onaylanarak bakanlığa gönderildi.
“BÜYÜK OVA OLDUK”
Bingöl İli Toprak Koruma Kurulu üyesi ve TEMA Temsilcisi Cuma Karaarslan, Oy birliği ile yapılan çalışma sonucu birçok köyün bağlı bulunduğu ovanın büyük ova olarak ilan edildiğini söyledi.
Karaarslan, “İlimize ülkemize hayra vesile olsun. Bu karar son yıllarda toprağa suya ve varlıklarımıza dayalı alınmış en saygın karardır. Bu milletin gelecek nesle bırakabileceği en güzel miras tanımlanmış sınıflandırılmış arazi karakteri belirlenmiş vasıflar olacaktır. Toprak yaşamımızın garantisidir. Geçmişte ve bugün yaşanan bütün olumsuzluk ve sorunlar bir gün biter toprak bizi beslemeye ve yaşamamızı güçlendirmeye devam edecektir. Bu koruma anlayışının suya, toprağa ve havaya ve insana dair devam etmesini temenni ederiz. Kurulca alınan bu karar, saygıdeğer bir çalışmadır. Duyarlı ve koruyucu anlayışları ile değer katan Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger'e, Toprak Koruma Kurulu Başkanı Vali Yardımcımız Numan Tahir Şimşek'e, Tarım İl Müdürlüğümüze ve tüm toprak koruma kurul üyelerine Bingöl adına gelecek nesil adına TEMA Bingöl olarak teşekkür ediyoruz” dedi.
184 OVA SİT ALANI İLAN EDİLECEK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalar kapsamında, ülke geneli tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için hayata geçecek olan Büyük Ova Projesi'yle 184 tarımsal potansiyeli yüksek ova, tarımsal sit alanı ilan edilecek.
Proje kapsamında büyük ovalar bütünlük içerisinde tarımsal üretimde tutulacak ve bu ovaların kullanım kararı da tamamen bakanlıkta olacak. Bakanlık tarımsal sit alanlarını herhangi bir amaçla kullanmak isteyen kurumlara ya da kişilere tarımsal potansiyeli düşük veya büyük ova dışında kalan alanlarda iş yapmalarını önerecek. Yapılan çalışma ile parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmesi sağlanacak. Atıl arazilerin değerlendirilmesiyle tarımsal hâsıla 17 milyar lira artacak.