İSTANBUL - ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde geniş kapsamlı bir araştırma yürüten bilim adamları, otizmin nedenlerine ışık tutabilecek önemli bulgular elde etti. Hastalığın gelişmesinde büyük payı olan bir geni keşfeden bilimadamları, bunu erken teşhis ve yeni tedavi yöntemleri için bir umut ışığı olarak değerlendiriyor.
Bilimadamlarının otizm hakkında bugüne dek yürütülen en geniş kapsamlı araştırması sonuç verdi. 5 yıl süren araştırmada otizmin gelişiminde ciddi etkisi olduğu düşünülen bir gen saptandı.
19 ülkeden 120 bilimadamının ortak çalışması sonucu elde edilen bulgulara göre, “neurexin 1”adlı genin, otizmin oluşmasında büyük payı var.
“Neurexin 1” geninin yanı sıra dna zincirindeki “11 numaralı” kromozomdaki değişiklikler de otizmin oluşumunda etkili oluyor.
Araştırmada 1200 ailenin genetik haritalarını inceleyen uzmanlar, yeni bulgular ışığında otizmin erken teşhis edilmesinin ve yeni tedavi yöntemleri bulunmasının mümkün olabileceğini söylüyor.
Otizm, kişinin iletişim kurma ve sosyalleşmesini engelleyen, çoğunlukla aşırı davranış değişiklikleri ile kendini gösteren bir beyin rahatsızlığı olarak nitelendiriliyor. Dünya üzerindeki milyonlarca otizm hastasının yüzde 80'i erkeklerden oluşuyor.