KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ocak 2025 Çarşamba
°C

Otizm giderek yaygınlaşıyor

'Otizmli çocukların eğitiminde geç kalınmış her bir gün, çocukların geri kalan hayatlarında telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilir' diyen Çapak; 'Belirtilerin görüldüğü çocukların ailelerine düşen görev, uzman psikiyatri doktoruna başvurarak, erken tanı ve uygulayacakları rehabilitasyon programıyla rahatsızlığı minimize etmektir.'

Otizm giderek yaygınlaşıyor
03 NİSAN 2020 CUMA 13:18
4
3692
0
AA aa

Özel Öze Eğitim Kurumları Dernekleri Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Mehmet Çapak, Dünya Otizm Farkındalık Ayı münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Otizmdeki artışa dikkat çeken Çapak, ailelerin erken teşhis konusunda gecikmeler yaşamasından kaynaklı tedavinin zorlaştığını, bu nedenle erken tanının önemli olduğunu vurguladı.

ETKİNLİKLERE KORONAVİRÜS ENGELİ

2008 de BM tarafından Nisan ayının “Dünya Otizm Farkındalık Ayı” ilan edildiğini, bu ayda otizme dikkat çekmek ve çözüm üretmek amacıyla çeşitli etkinlikler yapıldığını belirten Çapak, bu yıl Covid-19 (Koronavirüs) algını nedeniyle etkinlilerin yapılamadığını ifade etti.

“EĞİTİMLER AKSIYOR, AİLELER ZOR BİR SÜREÇ GEÇİRİYOR”

Okulların ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin kapalı olmasından dolayı çocukların eğitime devam edemediğini ve ailelerin zor bir süreç yaşadığını kaydeden Çapak, rehabilitasyon merkezleri tarafından velilere psikolojik destek vermeye, danışmanlık yapmaya ve eğitimin sürekliliğinin sağlanabilmesi için evde yapabilecekleri uygulamalar konusunda yönlendirmeye devam edildiğini aktardı.

OTİZM NEDİR?

Otizmin, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan karmaşık bir nörogelişimsel bozukluk olduğunu söyleyen Çapak: “Günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk olan otizme neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bu rahatsızlığın genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular var. Bu bozukluğun beynin yapısını, ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılıyor. Genetik faktörlerin yanı sıra, çevresel koşullar, yanlış beslenme, çevre kirliliği, kimyasal maddeler, yanlış ilaç kullanımı, ağır metaller, aşılarda bulunan bazı koruyucu maddelerin de otizmi tetiklediği düşünülüyor” dedi.

OTİZM GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (Centers For Discase Control Prevention) verilerine göre 2006 yılında her 150 çocuktan birinde otizm bulguları görülürken,2012 yılında her 88 çocuktan birinde, 2014 yılında her 68 çocuktan birinde, günümüzde ise her 55 çocuktan birinde otizm bulgularına rastlandığın dikkat çeken Çapak, şunları söyledi;

“Bu rahatsızlığın erkeklerdeki yaygınlığı kızlardan 4,3 kat fazladır. Otizm tüm ırklarda, etnik gruplarda ya da sosyal statüsü farklı gruplarda görülebiliyor. Ailenin gelir durumu, yaşam biçimi ya da eğitim düzeyi ile otizm arasında bir bağ olmadığı vurgulanıyor. Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen yaklaşık 4 milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor.”

OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Otizmin yaklaşık 1-1,5 yaşlarında ilk belirtilerini gösterdiğini anlatan Çapak, belirtileri şöyle sıraladı;

*Annenin sesi ve gülümsemesine bebeğin tepkisiz kalması

*Göz kontağı kuramama

*Yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama

*Yaşıtlarıyla birlikte oyuna katılmama

*Kendi başına bireysel oynama

*Empati kuramama, karşıdaki insanın acı, üzüntü, mutluluk gibi duygularını anlamada zorluk çekme veya anlayamama.

*konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme

*Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşmalar(ekolali)

*Aynı şeyleri yapmakta ısrar(aşırı inat),rutine sıkı bağlılık

*Motor gelişimde ve taklit becerilerinde gecikme

*Uyku ve yemek düzeninde sorunlar

temel belirtiler olarak sıralanabilir.

“ERKEN TANI VE EĞİTİM BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Belirtilerin görüldüğü çocukların ailelerine düşen en önemli görevin, “uzman psikiyatri doktoruna başvurarak, erken tanı ve uygulayacakları rehabilitasyon programıyla rahatsızlığı minimize etmek” olduğunu vurgulayan Çapak; “Bunun için aileler çocuğun yaşayacağı süreçler hakkında bilgilendirilmeli, ailelere psikolojik destek verilmeli, çocuğun eğitim sürecinde izleyeceği yollar hakkında yönlendirilmelidirler. Özel eğitimde haftalık ders saati ve eğitimin niteliğinin arttırılması çocuğun gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Şu anda dünyada otizmin bilinen tek tedavi yolu erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Bilimsel araştırmalar; erken tanı, doğru bir eğitim yöntemi ve yoğunlaştırılmış bir eğitim programı ile eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizm belirtilerinin kontrol atına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer yaşıtlarından farkı kalmadığını göstermektedir” diye konuştu.

“ZAMANLA GEÇER DEMEYİN”

Birçok ailenin çocuğunda otizm belirtileri olduğunun farkına varamadığına veya geç fark ettiğine işaret eden Çapak, ailelere önemli hatırlatmalarda bulundu.

Çapak: “Çocuğunda otizm belirtileri olan bazı aileler ise çevre baskısı, kabullenememe, zamanla geçer gibi kendi kendini teselli etme, yeteri kadar bilinçli olmama gibi nedenlerle çocukların eğitim sürecini geciktiriyorlar ve maalesef bu durumda otizm tanısı olan bir çocuğun gelişim gösterip, yaşıtlarıyla arasındaki farkı kapatmasını çok zorlaştırıyor. Bunun için çocuğunda otizm belirtilerini gören ailelerden istirhamım en kısa sürede bir çocuk psikiyatri doktoruna başvurmaları ve çocuk psikiyatri doktorunun yönlendirmesine göre hareket ederek eğer çocuğun ihtiyacı varsa hemen bireysel özel eğitim desteği almasıdır. Şunu asla unutmayalım otizmli çocukların eğitiminde geç kalınmış her bir gün çocukların geri kalan hayatlarında telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilir.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.01.2025
12:11
Kartalkaya`daki ihmalin benzeri Bingöl`de! Hiçbiri yok!
Kartalkaya'daki ihmalin benzeri Bingöl'de! Hiçbiri yok!
Türkiye, Bolu'da Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bir oteldeki yangın faciasında 76 kişinin yanarak can verdiği acı olayı konuşurken, Bingöl'de devlet eliyle yapılan Hesarek Kayak Merkezi'nde de benzer ihmaller olduğu ortaya çıktı! Olası bir yangında tutulacak su yok!
22.01.2025
11:25
İHH Arama Kurtarma Bingöl Ekibine Peach Töreni Düzenlendi
İHH Arama Kurtarma Bingöl Ekibine Peach Töreni Düzenlendi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta tarafından AFAD hafif seviye kentsel arama kurtarma alanında akredite olan Bingöl İHH arama kurtarma ekibine armaları takıldı.
22.01.2025
11:14
Bingöl`de 2024`te kaç ikiz ve üçüz dünyaya geldi?
Bingöl'de 2024'te kaç ikiz ve üçüz dünyaya geldi?
Aileler, erkek ve kız çocuklarına en çok bu isimleri verdi.
22.01.2025
10:58
Bingöl`de başarılı öğrenciler ödüllendirildi
Bingöl'de başarılı öğrenciler ödüllendirildi
Bisikletlerini teslim alan öğrenciler ve aileleri, verilen destekten duydukları memnuniyeti dile getirerek teşekkürlerini iletti.
22.01.2025
10:57
PKK/KCK operasyonu: 240 şüpheli yakalandı
PKK/KCK operasyonu: 240 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bingöl dahil 43 ilde PKK/KCK'ya yönelik düzenlenen ve son iki haftadır devam eden 'Gürz-39' ve Gürz-40' operasyonları ile 240 terör örgütü mensubu şüphelisinin yakalandığını açıkladı.
21.01.2025
15:45
12 Bingölspor Sur`u yıkmaya hazırlanıyor!
12 Bingölspor Sur'u yıkmaya hazırlanıyor!
İlkyarıyı lider kapatıp yeni transferlerle yoğun bir hazırlık süreci geçiren 12 Bingölspor, ikinci yarının ilk haftasında Sur Belediyespor'u konuk edecek. Şampiyonluk hedefine odaklanan yeşil beyazlı temsilcimiz, hazırlıklarını sürdürdüğü Sur maçını kazanıp 3 puanı taraftarına armağan etmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın