KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Şubat 2025 Pazar
°C

Otizm, beyin hastalığıdır

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Şahin, “Günümüzde her 68 çocuktan biri otizm tanısıyla karşılaşmaktadır. Otizm, bir beyin hastalığıdır. Otizm bir ‘zihinsel engel ya da zekâ geriliği’ değildir” dedi.

Otizm, beyin hastalığıdır
01 NİSAN 2017 CUMARTESİ 05:51
0
2289
0
AA aa

Otizmin, kabaca “sosyal iletişim ve etkileşim bozukluğu” olduğunu belirten Şahin, ancak bazı hastalarda hem zeka geriliği hem de otizm hastalığının beraber görülebileceğini, hem kızlarda hem erkeklerde görülebilen ancak erkek çocuklarında biraz daha sık görülen bir hastalık olduğunu söyledi. 

Otizm belirtilerinin her otizm hastasında farklılık gösterebileceğine dikkat çeken Şahin, “ Bu yüzden otizm tek bir hastalık değildir, otizm spektrum bozukluğu (OSB)  dediğimiz daha geniş bir şemsiyenin altında toplanan belirtiler kümesidir. Hafif, orta ve ağır şiddette hastalık kendisini gösterebileceği için özellikle de hafif şiddetli vakalar gözden kaçabilir. Bu yüzden sosyal iletişim ve etkileşimin “varlığı-yokluğu”ndan ziyade kalitesi de önemli bir göstergedir” dedi.

Şahin, otizme ilişkin şu bilgileri verdi;

OTİZM TANISI NASIL KONUR?

Otizm tanısı çocuk psikiyatrisi alanında uzman doktorlar tarafından klinik öykü, muayene, izlem ve hekimin gerektiğinde kullandığı tetkiklerle konur. Otizm genellikle 3 yaşından önce teşhis edilmesine rağmen, bazı belirtiler daha erken yaşlarda hatta  6-12 aylıkken bile ortaya çıkabilmektedir. Ailenin otizm belirtileri hakkında bilgi sahibi olması ve belirtileri fark etmesi erken tanı konulma ihtimali artırır.  Bazı otizm vakalarında kazanılan beceriler (konuşma, tuvalet alışkanlığı gibi) sonradan kaybedilebilir. Aileler genellikle “Neredeyse cümle kuracak diye beklerken bildiği kelimeleri de söylemez oldu, unuttu” diye anlatabilirler. Yani gerileme olabilir. Erken tanının son derece önemli olduğu bir rahatsızlıktır.

OTİZMİN SEBEBİ NEDİR?

Otizm sebebi hala büyük ölçüde bilinmezliğini korumaktır. Çeşitli genetik ve çevresel faktörler suçlanmıştır, fakat bozukluğun sebebine ilişkin kesin bir neden hala bulunamamıştır.  Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede benzer oranlarda rastlanmaktadır. Otizm hastalığında epilepsi hastalığının sıklığı artar. Otizm hastalığı; down sendromu, frajil x, tuberoskleroz, prader-willi gibi gibi toplumda az görülen hastalıklara daha sık eşlik eder.  Hangi durumlara dikkat etmeli ve Aileler otizmden şüphelenip hekime başvurmalıdır? Çocuklarının konuşması geciktiyse (12 aylık olmasına rağmen babıldamıyorsa, 16 aylık olmasına rağmen tek kelimelik konuşması yoksa, 24 aylıkken 2 kelimelik cümle kurmuyorsa), Annesinin gülümsemesine karşılık vermiyorsa, Göz teması zayıfsa veya hiç kurmuyorsa, İlgilendiği bir şeyi ebeveynine göstermiyorsa, 12 aylıkken ilgisini çeken bir şeyi parmağı ile işaret etmiyorsa, etse bile sizin de o ilgisini çeken şeyle ilgilenip ilgilenmediğinizi gözüyle kontrol etmiyorsa , Basit jest ve mimikleri kullanmıyorsa (bay bay yapma, öpücük atma, sinirlenince kaş çatma gibi), Herhangi bir yaşta dil ya da sosyal becerilerinden herhangi birinin kaybı varsa , “Cee eee” tarzı oyunlar oynayamıyorsa , Oyuncaklarla oyun kurmak yerine amaçsız oynuyorsa (sürekli oyuncakları dizme, oynama yerine sürekli açıp kapama, oyuncak arabayı sürmek yerine sürekli alıp tekerini çevirme gibi) ,Çocuklarla oynamak yerine kendi başına oyun oynamayı tercih ediyorsa, sanki kendi dünyasında gibiyse , Mahsusçuktan (hayali oyun, …mış gibi oyun) oynamıyorsa , Aynılıkta ısrar ediyorsa, rutinlerine sıkı sıkıya bağlıysa, kısıtlı bir ilgi alanı varsa, Heyecanlanınca ya da sinirlenince kendi etrafında dönme, ellerini çırpma gibi uygun olmayan amaçsız hareketleri varsa , Dış dünyayla iletişim yalnızca ihtiyaçlarını gidermek düzeyindeyse (sizi bir aletmişsiniz gibi tutup ihtiyaçlarına ulaşmak için kullanmak gibi) , Basmakalıp veya tekrarlayıcı aynı hareketleri  varsa ,Yabancı bir ortamda yalnız başına kaldığında anne babasını aramıyorsa ve/veya dışarıdan geldiklerinde onları karşılamıyorsa , Konuşması varsa bile yalnızca söyleneni tekrarlıyorsa, tonlaması yoksa vurgulamaları yapamıyorsa. Konuşmayı bir iletişim aracı olarak kullanamıyorsa .

OTİZMİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Otizmin sebebi net olmadığından, sebebe yönelik bir tedavi yoktur. Ancak otizm hastalarına yönelik devletimizin ücretsiz olarak karşıladığı eğitim programları, ailenin tedaviye uyumu ve erken yaşta müdahale ile belirtiler bazı hastalarda neredeyse tamamen kaybolmaktadır. Otizm bozukluğunun öncelikli tedavisi eğitim ve erken tanıdır. Otizm bozukluğunun belirtilerini düzeltecek bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak özellikle otizm hastalarında, daha sık görülen davranış sorunları ve diğer eşlik eden psikiyatrik hastalıkların tedavisi için ilaçlar kullanılmaktadır.

OTİZMİN SEYRİ NASILDIR?

Otizm hastalığında belirtilerin şiddetine göre, belirtilerin sıklığına göre, belirtilerin çeşitlerine göre, tanı yaşına göre, eğitime başladığı zamana göre, eşlik eden zihinsel engeli olup olmamasına göre, eşlik eden başka psikiyatrik hastalığı olup olmamasına göre, eşlik eden fiziksel hastalığı olup olmamasına göre, aile desteğinin yeterli olup olmamasına göre, gerekli tedaviyi alıp almamasına göre gidişat değişiklik gösterir. Bazı vakalarda uygun şartlar sağlandığında neredeyse tama yakın düzelme sağlayabildiğimizi unutmamalıyız.

OTİZMLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER

YANLIŞ: AŞILAR OTİZM YAPAR!

DOĞRUSU: Aşılar kesinlikle otizm yapmaz. (Kızamık Kabakulak Kızamıkçık (MMR) aşısının otizme yol açtığına dair yanlış bilgi ve inanç, 1998'de yayınlanmış ve daha sonra yayından geri çekilmek zorunda kalınmış, sadece 12 çocukla yapılan, yöntemi hatalı bir çalışmadan kaynaklanmıştır. Yapılan çalışmaların analizinde, çalışmalarda yer alan 1 milyon 256 bin 407 (1.256.407) çocukta kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısının, aşılarda koruyucu olarak kullanılan thiomersalin otizmin ortaya çıkmasında etkisi olmadığı açıkça ortaya konmuştur. Kardeşinde otizm olan, yani otizm açısından daha riskli olan çocuklarla yapılan yaklaşık 100.000 çocuğun yer aldığı bir çalışmada, aşı olan çocuklarda kardeşlerinde otizm olsa bile otizm riskini artırmadığı gösterilmiştir.

YANLIŞ: ERKEK ÇOCUĞUDUR GEÇ KONUŞUR!

DOĞRUSU: Bütün çocuklar 1 yaş civarında tek kelimelerle konuşmaya başlar, ancak izole konuşma gecikmesi, işitme engeli, yarık damak, zihinsel engellilik, ilgi azlığı gibi durumlarda da geç konuşma olabilir. Ayırıcı tanı için mutlaka çocuk psikiyatri hekimine başvurulmalıdır. Otizm erkek çocuklarında daha sık görüldüğü için bu daha da önemlidir.

YANLIŞ: KISKANDIĞI İÇİN GERİLEDİ, KONUŞMAYI UNUTTU!

DOĞRUSU: Bununla ilişkili bilimsel bir gerçek yoktur. Kazanılan yeteneklerin geriye gitmesi ciddi beyin hastalıklarının bir göstergesi olabilir. Bazen travmatik olaylardan sonra da geriye gitmeler olabilir. Otizm hastalığının bir belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.

YANLIŞ: BENİM ÇOCUĞUM YETERİNCE ZEKİ, OTİZM OLAMAZ!

DOĞRUSU: Otizm bir zekâ geriliği değildir. Otizm hastalarının önemli bir kısmının zekâsı normal, hatta bazılarının zekâ seviyeleri normalden daha da iyidir.

YANLIŞ: KONUŞMASI VAR, GÖZ TEMASI VAR. OTİZM OLAMAZ!

DOĞRUSU: Konuşma, göz teması gibi sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinin varlığı-yokluğu önemli olduğu kadar bunların kalitesi de önemlidir. Sosyalliğinde sorun hissedilen çocukların mutlaka bir çocuk psikiyatri uzmanı kontrolünden geçmesi gereklidir. Anne-babaya göre konuşması ve göz teması olup otizm hastalığı olabilir.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.02.2025
18:12
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli ders süreci 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 17 Şubat Pazartesi gününe kadar devam edecek. Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. İbrahim Dağılma; 'Bir okulda Zazaca dersinin verilebilmesi için en az 10 öğrencinin veya bir öğretmen ataması için bir okulda veya ilgili mücavir alanda 6 (altı) şubenin dersi seçmesi yeterlidir' dedi.
07.02.2025
19:32
Hesarek`e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Hesarek'e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Bingöl'de Üniversite Termal Tesisinin ardından bir kapatma kararı da Hesarek Kayak Merkezi için verildi. Türkiye'deki birçok tesis için verilen karardan etkilenen Hesarek'te yatılı konaklama ile teleferik ve telesiyej sistemi kapatıldı. Kafeterya ve acemi pisti açık olacak.
07.02.2025
18:11
Bingöl`de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeni ile 77 köy yolu ulaşıma kapandı.
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın