KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Şubat 2025 Cumartesi
°C

Öss'de 2 aşamalı sisteme geçiliyor

ÖSS'de yeni yapılacak değişiklikler açıklandı. Yeni sistemede 2. aşamada toplam 5 ayrı sınav yapılacak...

Öss`de 2 aşamalı sisteme geçiliyor
02 ŞUBAT 2009 PAZARTESİ 11:12
0
755
0
AA aa
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2010 yılında yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) iki aşamalı olacağını açıkladı.

YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yapılan toplantının ardından yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, ortaöğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı sınav yapılacağı belirtilerek, sınavın birinci aşamasının Yükseköğretime Geçiş Sınavı olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınav olacağı ikinci aşamasının da Lisans Yerleştirme Sınavları olarak adlandırılan 5 sınavdan oluşacağı belirtildi.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na orta öğretimi başarıyla tamamlayan ve yükseköğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı, yükseköğretime geçiş için yeterliği ölçen bir sınav olduğu kaydedilen açıklamada bu sınavın adayların açıköğretim programları ile örgün ön lisans programlarına yerleştirilmesinde esas alınacak olan başarı puanını, lisans programlarına yerleştirilebilmesi için yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavlarına girebilmeleri için aranan asgari başarı puanını belirleyeceği bildirildi.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda orta öğretimde okutulan ortak derslerin yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından soru sorulacağı belirtilerek, bu sınavın Türkçe (dil ve anlatım), temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında test usulüyle yapılacağı ifade edildi.

Lisans Yerleştirme Sınavlarının ise adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlar olacağı kaydedilen açıklamada,

Lisans Yerleştirme Sınavlarının da
Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1),
Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji Sınavı) (LYS2),
Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS3),
Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4) ve
Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere beş alanda yapılacağı belirtildi.

Bu sınavlar kapsamına birden fazla dersin yer alması halinde adayın her bir ders için aldığı puanın ayrı ayrı hesaplanacağı ifade edilen açıklamada,

"Lisansa Yerleştirme Sınavlarında alınan puanlar, Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (YD) olmak üzere dört grupta hesaplanır. Bunlardan Matematik-Fen (MF), grubu puan için Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1) ve Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavına (LYS 2), Türkçe-Matematik (TM) grubu puan için Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3) ve Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2 Felsefe Grubu) Sınavına (LYS 4), Yabancı Dil (YD) puanı için sadece Yabancı Dil Sınavına (LYS 5) girilmesi şarttır. Bunlardan her bir gruba giren puanın hesaplanmasında, Yükseköğretime Geçiş Sınavındaki Temel Matematik ve Türkçe testleri belli oranda dikkate alınır. Bu puan türlerinin her birinde ayrıca MF1, MF2, MF3 veya TM1, TM2, TM3 veya TS1, TS2, TS3 veya YD1, YD2, YD3 gibi tasnifler oluşturulabilir" denildi.

YÖK'TEN KONUYLA İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Yükseköğretim Genel Kurulunun Aldığı “Üniversite Giriş Sistemine Yönelik Değişiklik”

Yükseköğretim Kurulunun 29 Ocak 2009 tarihli toplantısında, 2010 yılından itibaren uygulanmak üzere Yükseköğretime geçişte, Türk vatandaşlarının tabi tutulduğu sınav sistemi ile ilgili olarak aşağıdaki karar alınmıştır:
Ortaöğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı sınav yapılır. Birinci aşaması “Yükseköğretime Geçiş Sınavı” olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınavdır. İkinci aşaması ise “Lisans Yerleştirme Sınavları” olarak adlandırılan 5 sınavdan oluşmaktadır.
“Yükseköğretime Geçiş Sınavı”, orta öğretimi başarı ile tamamlayan ve yüksek öğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı, yüksek öğretime geçiş için yeterliği ölçen bir sınavdır.
Bu sınav, adayların,
a) açık öğretim programları ile örgün ön lisans programlarına yerleştirilmesinde esas alınacak olan başarı puanını,
b) lisans programlarına yerleştirilebilmesi için yapılacak “Lisans Yerleştirme Sınavları”na girebilmeleri için aranan asgari başarı puanını, belirler. 
 “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda, orta öğretimde okutulan ortak derslerin yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından soru sorulur. Bu sınav;  1) Türkçe (Dil ve anlatım), 2) Temel Matematik, 3) Sosyal Bilimler, 4)
Fen Bilimleri alanlarında test usulü ile yapılır.
“Lisansa Yerleştirme Sınavları”, adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlardır.
“Lisansa Yerleştirme Sınavları”;
1) Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1), 2) Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS 2), 3) Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3), 4) Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4), 5) Yabancı Dil Sınavı (LYS 5),  olmak üzere beş alanda yapılır.
Bu sınavlar kapsamına birden fazla dersin yer alması halinde, adayın her bir ders içinaldığı puan ayrı ayrı hesaplanır.
“Lisansa Yerleştirme Sınavları”nda alınan puanlar,
1) Matematik-Fen (MF), 2) Türkçe-Matematik (TM), 3) Türkçe-Sosyal (TS), 4) Yabancı Dil (YD),  olmak üzere dört grupta hesaplanır.
Bunlardan,
1) Matematik-Fen (MF) grubu puan için, Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1) ve Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavına (LYS 2),
2) Türkçe-Matematik (TM) grubu puan için, Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1) veTürk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavına (LYS 3),
3. Türkçe-Sosyal (TS) grubu puan için, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı(LYS 3) ve Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavına (LYS 4),
4) Yabancı Dil (YD) puanı için, sadece Yabancı Dil Sınavına (LYS 5),
girilmesi şarttır.
Bunlardan her bir gruba giren puanın hesaplanmasında, “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”ndaki Temel Matematik ve Türkçe testleri belli bir oranda dikkate alınır.
Bu puan türlerinin her birinde; ayrıca MF1, MF2, MF3 veya TM1, TM2, TM3 veya TS1, TS2, TS3 veya YD1, YD2, YD3 gibi tasnifler oluşturulabilir.
2547 s. Kanunun 45. maddesi hükümleri göz önünde bulundurularak, “Yükseköğretime Geçiş sınavı”ndaki test puanları üzerinden belirli yeterliklerin aranması, “Lisans Yerleştirme Sınavları”ndaki derslere ait testlerin o sınavdaki ağırlıkları, puan türlerindeki testlerin o puan türünün hesaplanmasındaki ağırlıkları, üniversitelerden görüş almak suretiyle puan türlerinin niteliğini ve niceliğini belirleme, aynı yükseköğretim programı için birden fazla puan türü tanımlanması hususları ile yükseköğretime geçiş sisteminin gereksinim duyduğu diğer konular Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından daha sonraki toplantılarında karara bağlanacaktır

haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
31.01.2025
20:39
Kendini polis olarak tanıtan dolandırıcı tutuklandı
Kendini polis olarak tanıtan dolandırıcı tutuklandı
Kendisini polis olarak tanıtıp Bingöl'de bir vatandaşı 132.900 TL dolandıran şüpheli Tekirdağ'da yakalandı. Bingöl'e getirilen şahıs, tutuklandı.
31.01.2025
18:09
Bingöl Valisi Usta pazara indi
Bingöl Valisi Usta pazara indi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, caddede kurulan Pazar esnafıyla bir araya gelip alışveriş yaptı.
31.01.2025
15:15
Bingöl`de Jandarmadan KADES bilgilendirmesi
Bingöl'de Jandarmadan KADES bilgilendirmesi
Bingöl'de jandarma ekiplerince, vatandaşlara KADES uygulamasının kullanımı ve uygulamanın sağladığı kolaylıklar hakkında bilgilendirme faaliyeti yapıldı.
31.01.2025
14:55
Türkiye Basın Federasyonu Kuruldu
Türkiye Basın Federasyonu Kuruldu
2014 yılında Anadolu Yayıncılar Derneği olarak yayıncılık alanında faaliyetlerine başlayan ve Federasyonlaşarak medya alanında Türkiye'nin en önemli sivil toplum kuruluşu olan Anadolu Basın Federasyonu, İçişleri Bakanlığı onayı ile Türkiye ismini alarak artık çalışmalarına Türkiye Basın Federasyonu olarak devam edecek.
31.01.2025
14:05
Bingöl`de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de çeşitli suçlardan aranması bulunan 8 şüpheli polis ekipleri tarafından yakalandı.
30.01.2025
23:09
En düşük emekli maaşını artıran teklif TBMM`den geçti
En düşük emekli maaşını artıran teklif TBMM'den geçti
Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinde bulunan en düşük emekli aylığının artırılmasını öngeren madde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın