Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Proje koordinatörü, Hayrat Vakfı Bingöl Temsilcisi Hasan Candemir, Türkiye'nin 900'ü aşkın merkezinde Osmanlı Türkçesi ve Kur'an okuma kurslarının açılması planlandığını ve bu kursların birinin de Bingöl'de açılacağını bildirdi.
Bingöl'de açılacak olan kursun kayıtlarının 17 Mayıs 2012 tarihi itibari ile sona ereceğini ve kurs kayıtlarının Halk Eğitim Merkezi'nde yapılabileceğini söyleyen Candemir, kayıt bitiminden sonra kursun 19 Mayıs 2012 tarihinde başlayacağını, kursların haftasonu Halk Eğitim Merkezi'nde verileceğini ve bu kursların iki yıl boyunca devam edeceğini söyledi.
Projenin kapsamı ve amacı nedir?
Candemir: “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı işbirliği ile Milli kültürün en önemli kaynaklarını teşkil eden kütüphaneler, arşivler ile diğer şahıs ve kurumlarda mevcut olan Osmanlıca basma ve yazma eserleri okuyup anlayacak, bu eserlerdeki bilgi ve belgelerden azami derecede faydalanacak ve bunları kültür hayatına kazandıracak Osmanlı Türkçesi kurslarını, Osmanlı Türkçesi'ni öğretecek elemanların yetiştirilmesiyle birlikte kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in okunmasını sağlayan Kur'an ve tecvitli okuma kursları düzenlemektir. Öncelikle 300'e yakın il ve ilçe merkezimizde kurslarımızı açacağız. Zamanla bu sayı daha da artacak. Kurslarımız ücretsiz olup, her kesimden insanların müracaatlarına açıktır. Osmanlı Türkçesi veya Kur'an okumada başarı kazanmak asıl amaç olup; sertifika ile de bu başarıyı belgelemek istiyoruz. Milli kültürümüzün temelini teşkil eden eserlerimizin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır. Hâlbuki yeni neslimiz kim bilir hangi dedesinden kalmış bir kitap veya eski bir tapu senedinin, bir paranın, bir çeşme kitabesi, tarihi bir çarşı girişi, ya da belki her gün altından geçtiği üniversite giriş kapısında yazılı olan Osmanlıca metnin gerek muhteva gerekse estetik zevkini yudumlamaktan mahrumdur. Kendi memleketimizde ecdadımızın her zaman şeref duyduğumuz bin yıllık şanlı bir tarih koridorundan bizlere armağan ettikleri sayısız güzide eserler bugün fikri ve estetik boyutta çoğumuza maalesef bir turiste olduğu kadar uzak, anlamsız ve yabancıdır. Osmanlıcayı öğrenmek öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin vicdan muhasebesinde ecdadına ve tarihine karşı vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcudur.”
Candemir, kayıt için yapılması gerekenler şöyle açıkladı: “En yakınımızda bulunan bir halk eğitimi merkezine müracaat etmek yahut www.osmanlicaegitim.com veya www.kuranegitimi.com sitelerine girerek online olarak istenilen bilgileri doldurmak yeterli olacaktır.”