ile başlattığı tapu bilgilerini kayıt altına alma sürecinin 19. yüzyılın sonuna kadar devam ettiğini ve Osmanlı sınırlarında yer alan 21 ülke topraklarında vergiye esas değerlerin, bekar ve evli insan sayısının, yetiştirilen arpa, buğday gibi ürünlerin, arıcılık, hayvan faaliyetleri, değirmen sayısı gibi verilerin kayda geçirildiğini belirtti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Oran'daki arşiv binasıyla İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde korunan binlerce cilt tarihi belge, Tapu Arşiv Otomasyon Projesi (TARBİS) kapsamında elektronik ortama taşınıyor. Genel Müdür Adlı, projenin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını ve proje tamamlandıktan sonra bilgilerin internete taşınmasının da planlandığını ifade etti. Adlı, söz konusu tapu arşivinin Türkiye'nin yanı sıra bir dönem Osmanlı sınırları içinde yer almış ülkelerin tarihi açısından da vazgeçilmez bir kaynak olduğunu belirterek, "Bilgi ve belgeleri araştırmacılara, üniversitelere ve mahkemelere sunacağız" dedi.
Adlı, "Sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak arşivlerde bir bilgi var mı?" sorusu üzerine, "Savaşlarda ilk hedefler nüfuslar ve gayrimenkullerdir. Nüfusla ilgili bizde bilgi yok. Ama Ermeni vatandaşların o zamanda kullandıkları alanlar net olarak ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.
Tapu Arşiv Dairesi Başkan Vekili Adnan Torun da Osmanlı Dönemine ait Tahrir defterlerinde yurt içi ve yurt dışında olmak üzere toplam 55 milyon tapu kaydının bulunduğunu söyledi. Arşivin ekonomik, sosyal ve tarihi konularda çalışan yerli ve yabancı araştırmacılara da kaynak oluşturduğuna dikkat çeken Torun, mevcut sistemde belgeleri elektronik ortama aktarmadan araştırma yapmanın zorluğunu belirtti.
MYNET