Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Ramazan ayı ile ilgili yaptığı açıklamada, orucun insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsederek, önemli açıklamalarda bulundu. İl Sağlık Müdürü Tekin, “Peygamberimizin ‘Acıkmadan yemeyin, doymadan kalkın' şeklindeki hadisi tüm meselenin özüdür. Yapılan incelemelere göre eğer tedbir alınmazsa 2050 yılında hemen herkes obez olacak. Bizleri gerçekten büyük bir tehlike bekliyor. Son teknolojik açılımları kullanan reklam endüstrisi insanları bilinçsizce ve kontrolsüzce tüketmeye zorluyor. Bu ise birçok obezite problemlerini ve metabolizma hastalıklarını beraberinde getiriyor” dedi.
“Oruç, bedenimizi ve arzularımızı disiplinize etme anlamında bize çok şeyler öğretiyor”
“Hiç şüphesiz ki, oruç tutmak bu anlamda bize aç kalma kültürünü de öğretiyor. Bedenimizi ve arzularımızı disiplinize etme anlamında bize çok şeyler öğretiyor” diyen Dr. Tekin, şunları kaydetti; “Aynı zamanda beşeri ve sosyal faydaları da sayılamayacak kadar çok. Açlık sınırında olan insanları ve fakirleri hatırlatıyor. Oruç tutmak bu anlamda başlı başına bir empati olayı. Burada oruç tutmanın toplumsal yararlarından çok, sağlığımız üzerindeki tartışma götürmeyen faydaları bulunmaktadır. Oruç tutmak suretiyle bir takım bedeni arzulardan bir süreliğine de olsa uzaklaşırız. Böylece işlerimize daha çok odaklanmak ve yoğunlaşmamız mümkün olmaktadır. Sadece ramazan aylarında değil, normal zamanlarda da düzenli oruç tutanlarda lipit ve kolesterol düzeyleri azalacağı için damarlar kendilerini tamir imkanı bulur. Damar lümenleri temizlenir ve kan dolaşımı rahatlar. Düzenli oruç tutmanın yaşlanmayı geciktirerek kişiyi daha genç yapacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.
“Oruç, vücut savunması üzerine etkilidir”
Tekin, “Oruç, başta karaciğer olmak üzere tüm sindirim organlarının dinlenmesine de imkan tanır. Karaciğer bir fabrika gibi doğumdan hayatın sonlanacağı güne kadar sürekli çalışır. Oruç vasıtasıyla karaciğeri dinlendirmek onun da ömrünü uzatacaktır. Dinlenmiş bir bedende, dinlenmiş bir metabolizmada vücudun damar yolları ve savunma sistemi en yüksek performansla çalışır” dedi.
“Oruç, kanser oluşumunun önlenmesine yardımcı olur”
Oruçlu kişinin iftar ve sahur yiyeceklerine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Dr.Tekin, “Aşırı ve tütsülenmiş yemeklerden kaçınıp, dengeli bir şekilde beslenilirse kanser oluşumu en asgari seviyeye inmiş olacaktır” şeklinde konuştu.