Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Budunoğlu, 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
Organ bağışının yeni hayatlara umut olduğunu belirten Budunoğlu, “Bir hastalık ya da görevini yapamayan bir organ nedeniyle hayatınızın risk altında olması, umutla o bağışlanacak organı beklemenin ümidi ya da ümitsizliği. Bunlar ancak tecrübeyle sabit, kötü duygulardır. Ve bu maalesef ki kimin kapısını, ne zaman çalacağı belli olmayan bir ihtiyaçtır. Sizi ya da bir sevdiğinizin de bir organ bağışına ihtiyaç duyup duymayacağını bilemezsiniz. Sevdiğiniz için canınızı bile verebilirsiniz. Peki ya bir parçanızı? Bağışlayacağınız bir organ başka birilerinin sevdiklerine can verebilir. Kim bilir; onlarınki de bir gün sizin sevdiklerinize. Kalbinize bir kez sorun, hayat vermek ister mi?” dedi.
Açıklamasında Türkiye'de nakli yapılan organlar hakkında bilgi aktaran Budunoğlu, şunları kaydetti: “Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir. Böbrekler sağ ve solda olmak üzere iki tanedir. Dakikada 1 litre kanı süzerek vücudu zararlı maddelerden temizlerler. Ancak birçok sebepten böbrek dokusu zarar görerek işlevini yapamaz hale gelebilir. Böbrek yetmezliğine bağlı ölümlerin yüzde 60'ını oluşturan kronik böbrek iltihabı durumunda böbrekler fonksiyonlarını kaybederler. Bu durumda böbrek nakli gerekir. Kalp kasını tutarak harap eden hastalıklarda kalp görevini yapamamaktadır. Bu hastalar nakil olmaz ise çok kısa sürede hayatlarını kaybetmektedir ve ancak kalp nakli ile yaşamaları mümkündür. Karaciğer karın boşluğunun sağ tarafında yer alır. Karaciğer hücrelerinin tahrip olduğu, siroz, kronik sarılık, karaciğer kanseri gibi tıbbi tedavinin başarısız kaldığı hastalıklarda karaciğer nakli tek çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.”
Organ bağış işlemlerinin hastanelerde, emniyet müdürlüklerinde (pasaport alımında), organ nakli yapan merkezlere ve organ nakliyle ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlara yapılabildiğini belirten Budunoğlu, “Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir” ifadelerini kullandı.