Bingöl'de faaliyet gösteren SES, Eğitim-Sen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Barosu, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO),Makine Mühendisleri Odası (MMO),BİNDEP-DER, FIRAT-DER, MEYA-DER ve BST ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) İHD Bingöl Şubesinde ortak bir basın açıklaması yaparak eylemsizlik ortamının değerlendirilmesi ve barış sürecinin geliştirilmesini istediler.
“Savaş toplumda büyük travmalara yol açtı”
11 STK adına basın metnini okuyan Av. Cevat İshakoğlu,30 yıldır süren savaşın Türkiye'de yaşayan halklara neler kaybettirdiğine herkesin şahit olduğunu söyledi. Yaşanılan bu durumun toplumda büyük travmalara yol açtığını belirten İshakoğlu, Bu ülkenin gencecik çocuklarının ölümünden, boşaltılan köylere ve faili meçhullere kadar birçok acının yaşandığına dikkat çekti.
İshakoğlu, “ Bu acıların yanında ekonomik kayıpların da hiçbir anlamı kalmamıştır artık. Bütün bu travmaların ve kayıpların altında yatan temel etken Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir zeminde çözüme kavuşturulmamasından kaynaklanmaktadır. Günümüzde herkes bu durumdan muzdarip olduğunu dillendirse de büyük bir çabanın içerisine girmemiştir. Tarih, belli dönemlerde belli fırsatlar sunar. Sunulan bu fırsatında boşa geçirilmemesi gerekir. Yaratılan bu fırsat kaçırılırsa bir 30-40 yıl daha bu toplumun acılar yaşayacağı ve travmanın derinleşeceği şüphe götürmez bir gerçekliktir. İçinde bulunduğumuz dönem de herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemdir. Bilindiği gibi daha önce Diyarbakır'da biz sivil toplum kuruluşları Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözüme kavuşması için silahların susması ve diyalog sürecinin başlatılması gerektiğini belirtmişti. Bunun sonrasında Ankara'daki sivil toplum kuruluşlarından da bu paralelde bir açıklama gelmişti. Diyarbakır'daki açıklamanın ardından PKK 20 Eylüle kadar silahların susacağını deklare etmişti. Bunun bir fırsat olduğunu düşünüyoruz ve aynı zamanda bunun süresiz bir çatışmasızlığa dönüşmesini istiyoruz. Bu nedenle devletin ve hükümetin üzerine düşeni yapmaya ve operasyonları durdurmaya çağırıyoruz.”dedi.
“Bu süreçte operasyonlar yapılmamalıdır”
Bu süreci boşa çıkaracak operasyonların yapılmaması gerektiğini ifade eden İshakoğlu, Güven ortamı içinde, barışçıl ve özgürlükçü çözüme zemin hazırlanması gerektiğini söyledi. Bu sürece bütün Türkiye toplumu sahip çıkmalı, operasyonların yapılmaması konusunda toplumun bütün kesimleri ısrarcı olmalıdır diyen İshakoğlu, “ Özgürlüğü ve eşitliği esas alacak çözüme, kalıcı ateşkese zemin hazırlayacak bu konudaki somut önerilere önyargısız yaklaşılmalı, önerilerin aynı zamanda barışçıl çözüm zeminini güçlendireceği de gözden uzak tutulmamalıdır. Bu sürecin işletilmesi için: Operasyonlara bir an evvel son verilmeli ve barış çabalarının önü açılmalıdır. Kürt siyasetçiler, seçilmiş belediye başkanları ve insan hakları savunucularına yönelik hukuka ve adalete aykırı, kamu vicdanını yaralayan uygulamalara son verilmeli, tutuksuz yargılanmaları sağlanmalıdır. Siyasetin sorun çözücü işlevini yerine getirebilmesi için, bütün siyasal görüşlerin kendini rahatça ifade edebileceği bir siyasal partiler rejimine ihtiyaç vardır. Bu nedenle başta temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı veya makul bir seviyeye düşürülmeli siyasi partiler yasası yasaklardan arındırılmalıdır. Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için diyalog süreci başlatılmalı ve bu süreçten kendini sorunun tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalıdır. Sürecin nihai amacı olan çatışmaların tamamen sona erdirilmesi için sağlıklı bir diyalog ortamı oluşturulmalı, inisiyatif sahibi şahsiyet ve dinamiklerin önerileri önyargısız olarak tartışılabilmelidir.”