CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin kabul etmesinin tek taraflı alınmış ve Türk milletini rencide edecek bir karar olduğunu belirterek, ''Washington büyükelçisinin geriye gönderilmemesini tedbir diye düşünmek, bence biraz mübalağalıdır'' dedi.
İzmir Yamanlar Lions Kulübü'nün Kaya Prestige Otel'de yapılan genel toplantısına katılan Onur Öymen, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Öymen, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarısıyla ilgili soru üzerine, tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce kabul edilmesinin son derece üzüntü verici olduğunu söyledi. Tasarının tarihi gerçeklerle bağdaşmadığı gibi, uluslararası alanda parlamentoların bir ülkenin soykırım suçu işleyip işlemediğini karara bağlama yetkisinin bulunmadığını ifade eden Öymen, BM'nin 1948 tarihli Soykırımla Mücadele Sözleşmesine göre bu yetkinin, uluslararası mahkemelere ait olduğunu kaydetti.
''Tek taraflı alınmış ve Türk milletini rencide edecek bir karardır'' diyen Öymen, şöyle devam etti:
''Biz bu karara tepki gösteriyoruz, ama tepki göstermek yetmez gereğini de yapmak lazım. Gereği de Türkiye'nin Ermenistan ile imzaladığı protokolleri Meclisten geri çekmesidir. Bu protokollerin hiçbir kıymeti kalmamıştır ve bizim çok aleyhimize olduğu ortaya çıkmıştır. Büyükelçinin istişare için çağrılması doğrudur. Ancak büyükelçinin geriye gönderilmemesini tedbir diye düşünmek bence biraz mübalağalıdır. Çünkü burada ABD'ye tepki göstermek, etkileyici bir tedbir almak gücümüz yok. Ermenistan'a karşı bir tedbir alacak durumumuz yok öyle anlaşılıyor. Bütün gücümüz büyükelçiyi Ankara'da tutmak ise bu biraz mübalağalı bir davranıştır. Bir süre burada kalabilir, ama onun yeri orasıdır. Türkiye'nin Amerika'da haklı olan davalarını savunmak için orada bir büyükelçiye ihtiyacımız vardır. Washington çok uzun süre büyükelçisiz bırakılmaz.''
-AFFIN ŞARTLARI OLUŞMAMIŞTIR
Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel af ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Onur Öymen, bugünkü şartlarda genel af koşullarının oluşmadığını belirterek, şöyle devam etti:
''CHP olarak biz diyoruz ki eğer terör tamamen sona ererse teröristler tüm silahlarını teslim ederse, bir daha terörün başlamayacağı konusunda çok kesin bir olgu kamuoyuna yerleşirse, devlet kin ve intikam duygularıyla hareket etmez, belki o zaman bir genel af düşünülebilir. Bugün bunun koşulları yoktur. Türkiye'nin bugünkü gündeminde bu konu yoktur. Terörü bitirmenin koşulları farklıdır. Terörün demokratik açılım gibi tedbirlerle sona erdirilemeyeceği hem Türkiye'de hem dünyanın başka yerinde görülmüştür. Teröristler silahlarını kendileri bırakmadıkça, teröristlerin merkezinin bulunduğu ülke, topraklarından tasfiye etmedikçe, terörün kendi kendine sona ermesini beklemek iyimserliktir. Türkiye diplomasi yoluyla hem Irak Hükümetini hem Barzani'yi hem Talabani'yi hem de ABD'yi, PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiye etme konusunda ikna etmelidir. Aynen Türk hükümetlerinin Suriye'yi ikna ettiği gibi.''
-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BUGÜNKÜ HÜKÜMETİN İŞİ DEĞİLDİR
Bir soru üzerine genel seçimlerin ufukta göründüğünü savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, Anayasa değişikliğinin bugünkü hükümetin işi olmadığını, dünyanın hiçbir yerinde seçimlere gidilirken, gelecek kuşakların kaderini belirleyecek değişikliğin yapılamayacağını söyledi.
Onur Öymen, ''Halbuki bu dönemde Anayasa Mahkemesi meclisteki iki partiyi cezalandırmıştır. Biri kapatılan biri cezalandırılan partilerin bulunduğu meclis, Anayasa yapmak için uygun bir meclis değildir. Ama daha şimdiden gelecek meclisin bu konuyu nasıl ele alacağı, hangi kuruluşların görüşlerinin alınacağı konuları tartışılabilir. Biz de Türkiye'nin çok daha iyi bir Anayasaya layık olduğu inancını taşıyoruz. Ancak bunu gerçekleştirecek meclis, bu meclis değildir'' diye konuştu.
Öymen, daha sonra katılımcılara, dış politika konusunda bir konuşma yaptı. Türkiye'nin, dış politikada birinci hedefinin ülkenin güvenliğini sağlamak olduğunu ifade eden Öymen, 1922 yılından bu yana bulunduğu bölgede gerçek bir savaşa katılmamış tek ülkenin Türkiye'nin olduğunu belirterek, ''Bu bizim için büyük bir şanstır. Bu bize büyük bir siyasi avantaj sağlıyor'' dedi.
Türkiye'nin çok ciddi iç güvenlik sorunu yaşadığını, bu durumun ülke istikrarını, siyasi gelişmelerini ve ekonomisini etkilediğini kaydeden Öymen, dünyada iç güvenliğini sağlamış ülkeler arasında Türkiye'nin 121. sırada yer aldığını bildirerek, ''Demek ki dış politikada gerçek bir savaşa katılmamış olmak yeterli değil, iç güvenliğimizi de sağlamamız gerekiyor'' diye konuştu.