KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2025 Perşembe
°C

Ölümü bekliyorlar!

'Kaçak ‘kot taşlama' imalathaneleri ölümcül hastalık saçıyor. Gerekli tedbir alınmadan kot ağartan işçiler, tedavisi olmayan ‘çöl akciğeri' hastalığına yakalanıyor. Bingöl'ün Karlıova İlçesi Taşlıçay Köyü'nden gidip İstanbul'da bu imalathanelerde çalışan 100 kişide bu hastalık tespit edildi. Çaresiz gençler, ölümü bekliyorlar.

Ölümü bekliyorlar!
24 MAYIS 2008 CUMARTESİ 09:05
0
1971
0
AA aa
Kaçak kot taşlama (kot ağartma) imalathanelerinde çalışan işçilerin, tedavisi olmayan ''Çöl Akciğeri Hastalığı''na (Slikozis) yakalandığı bildirildi. Bingöl'ün Karlıova İlçesi Taşlıçay Köyü'nden gidip İstanbul'da bu imalathanelerde çalışan 100 kişide bu hastalık tespit edildi.
Taşlıçay köyünde hastalıktan dolayı 1 kişi ölmüş, durumu ağır olan 25 kişinin tedavisi de çeşitli hastanelerde sürüyor. Köydeki 75 kişi de hayatta kalma mücadelesi veriyor..
Yapılan tespitlerin ardından Taşlıçay Köyü'ne giden BingolOnline/Kent Haber ekibi, yaşananları, çaresizce ölümü bekleyen gençlerden dinledi.
Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay Köyü 286 haneli. Bin 576 nüfuslu köyde geçim, tarım ve hayvancılıkla sağlanıyor ancak genç nüfus çok olunca, alternatif iş alanları aranmış. Gençlerden birinin İstanbul'da bulduğu iş, diğer gençlerin hayatını da karartmış. Kot taşlama işinde çalışan gençler, bu işin bedenlerinde yolaçtığı tahribatı ise askere gidince öğrenmiş.
Hastalığın pençesinde olan gençlerden İdris Oral: “Bu işte çalıktan sonra askere gittim. Burada rahatsızlığım üzerine gittiğim hastanede doktor ‘artık ömrünüz gitmiş, sizde bir şey kalmamış' dedi. Şimdi 100 metre yürüyorum yoruluyorum. Çaresi yok, ölümü bekliyorum” diye konuştu.
Gençlerden Fahrettin Fırat ise, şunları kaydetti. “Artık çalışamıyoruz. 100–200 metre dahi koşamıyoruz. Geçimimizi ise babamız sağlıyor. Sigortamız yok, artık çalışamıyoruz.
Birçok işyeri kaçak olduğu için köylüler, hukuk mücadelesi başlatamamış, başlatanlar ise sonuç alamamış. Köy muhtarı Emin Ceylan'ın yetkililerden bir isteği var.
“Şuana kadar bu gençlerimize devlet tarafından her hangi bir yardım olmadı. Hasta olan gençler malulen emekli olsun”
İlk olarak 1970'li yıllarda taş ocaklarında ortaya çıkan ‘çöl akciğeri' hastalığının ölümcül olduğunu vurgulayan uzmanlar hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor
Aynı rahatsızlık nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavisi devam eden
“2 Arkadaşımız Hastalıktan Öldü''
İstanbul'da 1,5 yıl süreyle çalıştığı kot taşlama atölyesinde hastalığa yakalanan 23 yaşındaki Mehmet Emin İslamoğlu tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde yaşam mücadelesi veriyor.
İslamoğlu, işsiz olduğu için gittiği İstanbul'da kot ağartma işinde çalıştığını belirterek geçen yıl vatani görevini yaparken nefes darlığı yaşadığını söyledi.
Terhisinin ardından şikâyetlerinin artması üzerine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine tedavi için geldiğini anlatan İslamoğlu, şöyle konuştu:
''Hasatlığımı burada öğrendim. 2 arkadaşımız bu hastalıktan öldü. Sigortasız çalıştırılıyorduk. İş yerinde toplam 25 kişi çalışıyorduk. İstanbul'da onlarca kaçak çalışan imalathane var. Hastalık riskinin olduğunu bilseydim çalışmazdım. Sadece ağzımızı maskeyle kapatıp kum püskürtüyorduk.''
Hastalığın Tedavisi Yok
Kaçak kot taşlama imalathanelerindeki işçilerin önlem alınmadan sadece ağızlarına taktıkları maskeyle çalıştığını anlatan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: ''İstanbul'da çok sayıda bu işi yapan kaçak imalathane var. Bu iş yerlerinde işçiler gerekli önlem alınmadan çalıştırılıyor. Bu işçiler kotları ağartmak için makinelerle kumaşa kum tanecikleri püskürtüyor. Solunum yoluyla işçilerin akciğerlerini kaplayan kum tanecikleri bir süre sonra solunum yetmezliğine neden oluyor. Maalesef bu hastalığın tedavisi yok. Hastalar yaşamanı kaybediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden çok sayıda genç çalışmaya gittiği İstanbul'da ücreti yüksek olduğu için bu işi yapıyor'' dedi.
Şenyiğit, imalathanelerin 2–3 yılda bir kapanıp başka isimle farklı semtlerde açıldığını ve bunların çok iyi denetlenmesi gerektiğini belirterek, son 1 yılda 5 hasta tespit ettiklerini ve hastalığın Erzurum'da da tespit edildiğini söyledi.
Özellikle Bingöl'ün Karlıova ilçesinden İstanbul'a giden çok sayıda gencin bu iş yerlerinde çalıştığını ve bu bölgede tarama yapılması gerektiğine değinen Şenyiğit, bu iş yerlerinde 6 ay çalışmış olanların bile hastalığa yakalandığını bildirdi.
Şenyiğit, büyük fabrikalarda bu riskin olmadığını, büyük fabrikalardaki işçilerin özel giysiler giyip kot ağarttıklarını ifade ederek alınan önlemle büyük fabrikalarda çalışanların hastalığı kapmadığını kaydetti.
Türkiye'de ‘Çöl Akciğer Hastalığı'nın 1970'li yıllarda taş ocaklarında çalışan işçilerde görüldüğünü anlatan Şenyiğit, ''Ocaklar kapandığından hastalık 30 yıldır görülmüyordu. Bu imalathanelerde çalışan çok sayıda genç var. 30 yıldır görülmeyen hasatlık sayısında patlama bekliyoruz'' dedi.
Bölgede iş olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle birçok kişinin, bu tür işlerde çalıştığını hatırlatan Şenyiğit'in gençlere bir uyarısı var. "Bu işi yapmayın ve yakınlarınıza önermeyin."
 

 


BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2025
21:08
Bingöl`de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de ev ve işyerinde 3 ayrı hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 6 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
05.02.2025
20:27
Şivan Serhed`den Bingölspor marşı
Şivan Serhed'den Bingölspor marşı
Bingöl'de Ses Sanatçısı Şivan Serhed, BAL temsilcimiz ve grup lideri 12Bingölspor için yazıp seslendirdiği marşı takıma ve taraftara armağan etti.
05.02.2025
19:23
Hemşehrimiz Kurtaran`a yeni görev
Hemşehrimiz Kurtaran'a yeni görev
Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüten Bingöllü hemşehrimiz Mahmut Kurtaran, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
05.02.2025
14:35
Bingöl`de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, aranan 8 şüpheli yakalandı.
05.02.2025
14:23
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
D Gurubu Hastane statüsündeki Bingöl Genç Devlet Hastanesi C gurubu hastane statüsüne yükseldi. Bingöl İl Sağlık Müdürü Tatlı: 'Yapılan girişimler neticesinde Genç ilçemizde ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımız, birçok branşta sağlık hizmeti almaya başlayacaktır' dedi.
05.02.2025
13:27
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı, üniversite öğrencilerine iş gücü deneyimi kazandırmak ve gelir desteği sağlamak amacıyla başlatıldı. Öğrenciler, haftada 3 gün çalışma fırsatıyla günlük 1083 lira ödeme alacak. Program, gençlerin istihdam piyasasına daha hazırlıklı girmelerini hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın