Öğretmenlerin genelde sorunlarıyla anıldığı 24 Kasım Öğretmenler Günü, Afganistan'da görev yapan Tük öğretmenler için farklı bir anlam taşıyor. Bir bacağı kopan öğrencisini kurtarmak için öğrencinin babasının bile girmeye cesaret edemediği mayın tarlasına ‘Şehit olmak nasipse ölürüz.' diyerek giren Ramazan Saban, fedakarlığın sembolü oldu.
7 yıl Azerbaycan'da öğretmenlik yapan Balıkesirli Ramazan Saban, 3 yıldır da Afganistan'daki Afgan-Türk Kabil Lisesi'nde görevli. 15 milyon mayınla dünyanın en çok mayın bulunan ülkesi Afganistan'da hemen her gün insanların ölümüne ya da yaralanmasına sebep olan patlamalar meydana geliyor. Ramazan Saban, geçtiğimiz ay birkaç öğretmen arkadaşıyla öğrenci velilerinden Doktor Abdulvasi Huremi'nin davetine icabet ederek Kabil'in 30 kilometre kuzeyindeki Güldere köyüne gitti. Köyde mayın tarlaları vardı.
Ziyarete Abdulvasi Huremi'nin oğlu ile yakın arkadaş olan Cavit Ziya da gelmişti. Piknik yapacaklardı. Uygun bir yer bulup hazırlık yapmaya başlamışlardı ki, patlama sesiyle irkildiler. Öğrencilerin çığlıklarını duyunca patlamanın gerçekleştiği yere koştuklarını ifade eden Saban, olayı şöyle anlatıyor: “Yaklaştığımızda insanlar toplanmış seyrediyordu. Öğrencilerimizin ‘Kurtarın bizi' dediklerini duydum. Bilmeden mayın tarlasına girmişler ve mayına basmışlar. Ziyaretine gittiğimiz doktorun çocuğu da oradaydı. Doktor bey ‘Ölmüşlerdir.' diyerek olay yerinden ayrıldı. Ben ‘Şehit olmak nasipse ölürüz.' diyerek mayınlı tarlaya koştum. Cavit'in bir ayağı diz altından kopmuştu. Hemen gömleğimi yırtıp ayağına bağladım. Sonra sırtıma alıp aşağıya indirdim.”
Öğrencilerini kendi çocuğu gibi gördüğünü ifade eden Ramazan Saban, “O anda çok fazla şey düşünmedim. Öğrencilerimizle aramızda çok büyük bir sevgi bağı var.” diyor. Cavit Ziya ve hafif yaralanan arkadaşının patlamadan hemen sonra İtalyan Savaş Yaralıları Hastanesi'ne kaldırıldığını anlatan Afgan Türk Liseleri Genel Müdür Yardımcısı Halil Ünal, Cavit için ihtiyaç duyulan ilk kanı da İngilizce öğretmeni Mustafa Alyar'ın verdiğini kaydediyor. Doktorların Cavit'in bir ayağını kestiğini diğer ayağın iyileşmesinin birkaç sene süreceğini söylediğini kaydeden Ünal, “Ama Cavit'in diğer ayağı 2 ay içinde iyileşti. Doktorlar buna inanamadı. Hastanede bu olayı araştırma konusu yaptılar.” bilgisini veriyor. Halil Ünal, Ramazan Saban'ın gösterdiği fedakârlığın, dünyanın dört bir tarafında gösterdikleri başarılarla adından söz ettiren yüzlerce Türk öğretmenin sergilediği davranıştan sadece biri olduğunu ifade ediyor. Afganistan'da Kabil, Mezar-ı Şerif, Şibirgan ve Kandahar olmak üzere 4 Afgan Türk koleji var. İlk olarak 1995 yılında açılan okullar 2001 yılında Taliban tarafından kapatıldı. 1 yıl sonra yeniden açılan okullarda 2 bin civarında öğrenci eğitim görüyor. İngilizce, Türkçe, Arapça, Farsça ve Peştunca olmak üzere 5 ayrı yabancı dilin öğretildiği okullar sayesinde Afganistan ilk kez bilim olimpiyatlarında madalya aldı. Okulların 4'ü altın, 8'i gümüş ve 4'ü bronz olmak üzere 12 uluslararası ödülü bulunuyor. Afganistan'ın en kaliteli okulları olan Afgan Türk Kolejleri'ne bu yıl açılan 100 kişilik kontenjan için 6 bin çocuk müracaat etti. Bu rakam Kabil'in 7. sınıf öğrencilerinin yekununu ifade ediyor. Afgan Türk Koleji mezunları hemen iş buluyor veya üniversitelerde başarılarını devam ettiriyor. Afgan Türk Kolejleri bugüne kadar 600 mezun verdi, 1 ay sonra 250 öğrenci daha mezun olacak.
zaman