Konu hakkında açıklama yapan Bingöl 60. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhan Sayak, “Bingöl 60. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak Erasmus+ Programı 2016 Teklif Çağrısı döneminde yürütülen, Ulusal Ajans tarafından hibe desteği sağlanan 2016-1-TR01-KA102-028983 referans numaralı ‘Avrupa Stajı ile Sağlık Hizmetlerinde Gelişim' başlıklı Bireylerin Öğrenme Hareketliliği projesi kapsamında, Çek Cumhuriyeti'nin Prag kentinde 18 Mart -2 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen staj çalışmalarına katıldık” dedi.
Proje amacının psikiyatri kliniğindeki farklı tedavi yöntemleriyle ilgili hemşirelik uygulamalarını görmek, bu yöntem ve teknikleri hem stajyerlik hem de mezuniyet sonrası çalışma süreçlerinde ortak oluşturan illerin psikiyatri kliniklerinde uygulamak olduğunu belirten Sayak, “Bu projenin amacıyla beraber gerçekleşmesi beklenen hedefleri de vardır. Bulunduğumuz bölgede ruhsal yönden normalin dışında davranış gösteren ya da kendini ruhsal yönden iyi hissetmeyen bireyler damgalanma korkusuyla (stigma) psikiyatri kliniklerine başvurmamaktadır. Stajlarımızda gördük ki; Avrupa'da bu algı geçmişte var idiyse de günümüzde yok. Bu projeyle bu konuya dikkat çekmeyi ve bu algıyı proje ortaklarımızla hiç olmazsa kendi bulunduğumuz bölgede değiştirmek istedik” diye konuştu.
Bölgede hastalıkların ilaçla tedavisine ağırlık verildiğini stajlarda gördüklerini kaydeden Sayak, şunları söyledi: “Zaten bu projeyi yapmak için bizi güdüleyen temel husus da bu olmuştu. Elbette buna karar vermek doktorlarımızın işidir. Ancak kitaplarımızda gördüğümüz hastalıkların bazılarında, ilaçla beraber psikoterapinin de hastanın iyileşmesindeki katkısı yadsınamaz. Avrupa'daki stajlarda bunu görmek istedik ki, günlük hayatta kendimizi iyi hissetmediğimizde kendimize de uygulayabileceğimiz yöntemlerdi. Sağlıkçı olmamız nedeniyle insanlarında bu konularda bizden etkilenmeleri nedeniyle bu stajların kazanımlarının çarpan etkisi yaptığını göreceğiz. Bir diğer hedefimiz ise; yarının sağlık elemanı olan öğrencilerimize, evrensel değerler açısından bize yakın olan Avrupa kültürünü tanımaları için fırsat yaratmaktır. Avrupa Birliğinin bütün ülkelerinin Erasmus Projeleri ile birbirlerini tanıma ihtiyacı ve isteği vardır. Zira bu ülkeler de bizim ülkemize gelerek evrensel değerleri barındıran Anadolu kültürünü tanımak istemektedirler.”
Sayak, “Bu proje ile staj yaptığımız kurumlar, başta proje ortağımız okul ile sağlık kurumlarıydı. Paprsek'de engelli olan çocuk ve gençlere uygulanan psikoterapi ve rehabilitasyonu, Böhnice'de psikiyatri hastanesine gittik. Domov Sulicka'da yine genç ve yaşlı olan engelli ve psikiyatrik problemi olan hastalara uygulanan psikoterapi ve rehabilitasyonu gördük. Gerek okul gerekse uygulama yerlerinde bulunan görevliler bize alanlarıyla ilgili sunumlar yaptılar. Uygulama ünitelerini gösterip yaptıkları psikoterapileri bu ortamda anlattılar. Bazı uygulamaları da stajyerlerimize denettirerek gösterdiler. Son olarak beceri ve yeterliliklerimizi görülür hale getirmemizi sağlayan (cv) ‘europass' belgelerinin dağıtıldığı sertifika töreni ile stajın finali yapıldı” dedi.