Oğlu, nöbet arkadaşı tarafından vuruldu, devlet, aileye şahadet belgesi verdi ve tazminat ödedi. Tüm bunlara rağmen aile, şehit yakınlarına sağlanan olanaklardan faydalanamıyor. Şehit yakınlarından birçoğuna kamuda çalışma imkânı sağlandığına dikkat çeken şehit babası, başvurularının sonuçsuz kaldığını vurguladı ve ekledi: “Gerekirse AHİM'e başvururum”
2005 yılında Van-Çaldıran'daki Hudut Taburu'nda vatani görevini yapan 22 yaşındaki oğlu İsmail Çizik'in nöbet tuttuğu mevzide başka bir askerin silahının ateş almasıyla şehit düştüğünü belirten Şehit Babası Salih Çizik: “Çocuğumun şahadeti nedeniyle devlet tarafında bize şahadet belgesi verildi ve akabinde diğer şehitlere tanınan haklardan tarafımıza tazminat ödedi. Şahadet belgesi ve tazminat ödenmesine rağmen biz şehit anne ve babasına aylık bağlanmadığı gibi yasa kapsamında bir çocuğuma da iş imkânı sağlanmamıştır. Gerekçe ise; ‘Çocuğunuz kaza sonucu şehit olduğundan dolayı,3713 sayılı yasa kapsamasına girmiyor' denildi. Şahadet mertebesi tekdir, eğer oğlum arkadaşı tarafından vurulmuşsa neden arkadaşı 2 yıl ceza almıştır? Adam vurmanın cezası 20 yıldır. Kanunlar ve mevzuatlar açıktır. Gencecik oğlumu şehit eden birine bu tipik bir ceza verilmesi dünyada görülmemiştir. Mağduriyetimin önlenmesi için İçişleri bakanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanı ve Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı'na defaten dilekçe ile başvurmama rağmen bana ve eşime aylık bağlanmamıştır. Emekli sandığı genel müdürlüğü benden iş görmez raporu istenmemiştir. Rapor alarak yolladım ancak bu kez yüzde oranı olmadığı bahanesiyle bu talebim ret edilmiştir. Yoksa ülkemizde çifte standartlarımı oynanmaktadır” dedi.
‘Memurluk için şehit kardeşi olarak başvuran diğer oğluma öncelik tanınmadı. Çiftçilikle 11 nüfuslu ailemi zor şartlarda geçindirmeye çalışıyorum' diyen Şehit Babası Salih Çizik, tepkisini şu sözlerle sürdürdü. “Bende bu ülkenin vatandaşıyım yasalarla tanınan haklardan yararlanmak istiyorum. Çocuğumu bana geri getirecek bir kurum veya mevkii bulunmamaktadır. Bu yolda şehit olan tüm insanlara tanınan hakların bana da verilmesi gerekmektedir. Çünkü tarafımıza şahadet belgesi verilmiş, tazminat ödenmiş ve bir çocuğumun silâhaltına alınmamıştır. Bu yolda bir çocuğumun işe alınması yasal hak olmasına rağmen işe alınmamıştır. Tüm bu konularda yetkililerden olaya duyarlı olmasını bekliyorum. Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile Genelkurmay başkanlığında randevu talebinde bulunmaktayım. Bu konuda yardımcı olunmaması durumunda konuyu Avrupa insan haklarına götürmeye hazır olduğumu ifade etmek istiyorum.
Bingol KEnt Haber/Bİngol MEdya