Sağlık Bakanlığı tarafından 2008–2012 yılları arasında uygulanacak "ulusal eylem planı" projesi kapsamında dün TBMM Vakfı Fen Lisesi konferans salonunda öğrencilere yönelik ‘Dengeli Beslenme ve Fiziksel Aktivitenin Topluma Kazandırılması ve Toplum Bilincinin Uyandırılması' konulu konferans verildi. Slayt gösterimi eşliğinde verilen konferansta dengeli beslenme, besin israfı, obezite, fiziksel aktivite gibi konular anlatıldı. Öğrenciler tarafından konu ile ilgili bir skeç tertiplendi. Okulda görevli biyoloji öğretmeni Erkan Işık tarafından verilen konferansta ilimizde öğrencilere yönelik yapılan anket bilgileri de aktarıldı.
Anketin detayları
İlimizde eğitim ve öğretimlerini devam ettiren 199 erkek, 79 kız olmak üzere toplam 278 öğrenciye sorulan sorular sonucunda çıkan ankette şu sonuçlar çıktı : “Öğrencilerin yüzde 42'sinin düzenli kahvaltı yapmıyor. Yüzde 42'si genellikle yağlı yiyecekler tercih ediyor. Et tüketimi konusunda öğrencilerin ancak yüzde 9'u beyaz et tüketiyor. Yüzde 6'sı ayda bir sefer meyve tüketiyor”
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 14'nün sigara kullandığı, sigara kullanan öğrencilerin yüzde 90'nının ise sigara kullandığı için pişmanlık duyduğu vurgulanırken, yeterince su tüketen öğrenci oranın yüzde 31 olduğu, öğrencilerin yüzde 94'nün düzenli spor yapmadığı ortaya çıktı.
Ülke genelinde obezite ile mücadele çalışması
Sağlık Bakanlığı'nın tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde uygulayacağı proje kapsamında, 81 ilde Sağlık Müdürlükleri bünyesinde obezite ile mücadele konusunda hekim, diyetisyen, psikolog, fizik tedavi uzmanı ve hemşireden oluşan bir eğitim ekibi oluşturulacak ve bireylerin her an ulaşabilecekleri ve doğru bilgi alabilecekleri ücretsiz "Obezite İle Mücadele Bilgi Hattı" kurulacak. Eylem planına göre, ayrıca obezite ile mücadele konularında topluma doğru mesajların ulaştırılması amacıyla halk eğitim merkezleri gibi yerlerde eğitim etkinlikleri düzenlenecek. Silahlı Kuvvetlerden Diyanet'e kadar pek çok kurum obezite ile mücadelede belli sorumluluklular üstlenecek. Ayrıca okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde mevcut beden eğitimi derslerinde yapılan etkinliklerin niteliği ve süresi arttırılırken, üniversitelerde ise beden eğitimi dersleri zorunlu hale getirilecek.
Obezite ile mücadelede ulusal eylem programı çerçevesinde, özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan bölgelerdeki okullarda, ücretsiz kahvaltı ve yemek programlarının düzenlenmesi sağlanacak, yine okullarda ücretsiz taze sebze, meyve ve süt dağıtımı bütçe imkanları dahilinde yaygınlaştırılacak.