Bingöl Valiliği ve belediyesince açılan 'Kadın Emek Çarşısı'nda kadınlar evde el emekleri ile hazırladıkları ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kurulan çarşıdan faydalanan 72 yaşındaki 3 çocuk annesi Fatma Albayrak, evlendikten sonra kendini boncuk ve nakış işine adadı. Yaklaşık 35-40 yıldır bu işi yapan ve boncukçu teyze olarak bilinen Albayrak, meme kanserine yakalanıp 12 operasyon geçirdi ancak işinden kopmadı. Daha önce İzmir'de yaşayan oğlu vefat edince Bingöl'e yerleşen Albayrak, şimdi kendisine tahsis edilen işliklerden birinde gelinlik kızlar için hazırladığı el emeği ürünlerini satarak hem stresten uzak duruyor hemde ekonomik kazanç elde ediyor.
Evlendikten sonra boncuk ve nakış işiyle uğraşan Fatma Albayrak, 90'lı yıllarda işini büyüttüğünü ancak yakalandığı göğüs kanseri sonucu işe ara vermek zorunda kaldığını aktardı.
12 operasyon geçirdi, hayattan kopmadı
Hastalığı umursamadığını ve geçirdiği 12 ameliyata rağmen işinden kopmadığını söyleyen Albayrak, "1971 yılından itibaren çalışmaya başladım, 90'lı yıllarda çalışmalarım sonucu bir şirket kurdum ve yıllarca da onu çalıştırdım. Göğüs kanserine yakalandıktan sonra işe ara vermek zorunda kaldım ve İzmir'e yerleştim. 2005 yılında oğlumu kaybettikten sonra Bingöl'e yerleştim. Oğlumu kaybettikten sonra kendimi yeniden çok sevdiğim işime verdim, çok seviyorum işimi ve iş beni hayata bağlıyor. Hastalığı kafama takmadım, 12 defa ameliyat oldum ama hayattan kopmamak için hep kendimi işime verdim. 72 yaşındayım ama hala çalışmayı, insanlara hizmet etmeyi çok seviyorum. Etrafımda olan herkese bir şeyler öğretmek için mücadele ediyorum” dedi.
Şu anda kendisine tahsis edilen işlikte gelinlik kızların çeyizlerini hazırladığını dile getiren Albayrak, “El sanatları yapıyorum. El örgüleri, boncuk, nakış, gelin çeyizleri gibi ürünlerimi kendim hazırlıyorum. El sanatlarını öğrenmek isteyenleri de hiçbir zaman geri çevirmiyorum ve bu beni mutlu ediyor. Ev kadınlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Halı yıkamak, çamaşır ve yemek yapmak iş değil aksine zaruridir. Kadınların sosyal hayata atılıp ev ekonomisine, eşine ve çocuklarına yardımcı olmaları gerekir. Kadınlar evde oturmasınlar, zamanlarını öldürmesinler" ifadelerini kullandı.
Annesine yıllardır yardım ettiğini ve onun sayesinde sanat öğrendiğini vurgulayan Mine Elaltunkara ise "13 yıl önce annem Bingöl'e yerleşti ve ben de onunla birlikte işe atıldım. Annemin bana öğrettiklerinden sonra elim dikim, boncuk işlerine yaktın olmaya başladı. İyi ki evde oturup kendimi köreltmedim, sanat öğrendim. Bingöl Valiliği ve Bingöl Belediyesince bizlere tahsis edilen bu yerde anneme yardımcı olarak el emeği ürünlerimizi satıyoruz" diye konuştu.