Bingöl'de kent nüfusu ve ticari hayatın yoğun olduğu mahalle ve caddelerde bulunan ev ve iş yeri kiraları büyük kentlerle yarışıyor. Kaloriferli ev kiraları bin liraya çıkarken işyeri kiraları 15 bin liraya kadar çıkıyor.
6 bin ile 20 bin lira arasında değişiyor
110 bine aşkın merkez nüfuslu kentte iş yeri kiraları 5 bin ile 10 bin lira arasında değişiyor. Kaloriferli ev kiralarının ise 700 ile 1000 lira arasında olduğu kaydedildi. Ev ve iş yeri kira olan vatandaşlar bu durumun kendilerine büyük sıkıntı yaşattığını, ücretlerin makul seviyelere çekilmesi gerektiğini, aksi takdirde iş yeri sahiplerinin kepenk kapatmak zorunda kalacağını söyledi.
“Büyük kentlerde karşılaştırıldığında kiralar çok yüksek”
Kira ücretlerindeki yüksekliğin üniversite ve kenttin gelişmesine bağlayan emlakçılar, Her yıl düzenli olarak artış gösteren nüfus, yıl içerisinde yapılan evlilikler, memur tayinleri, üniversitedeki öğrenci sayısındaki artış ve benzeri faktörlerin konuta olan ihtiyacı arttığını belirten emlakçılar, faktörleri fırsat bilen birçok mülk sahibinin, kiracıları zor durumda bırakan artışlar yaptığını belirtti.
Mülk sahiplerinin daha kaliteli yaşam sağlamak için kira bedellerini attırmaya yöneldiğini kaydeden emlakçılar, “Aslında bu bir nevi fırsatçılık ve halkın vicdanıyla alakalı bir durumdur. Bingöl'deki kira artışları gözetim altına alınmalıdır” diye konuştu.
Vergi matrahında Bin TL yazmıyor!
Üniversite öğrencilerinden 600 ila Bin TL arasında kira talep eden mülk sahipleri, mahalle farkı gözeterek, vatandaştan da yüksek meblağda kira alıyor.
Bahçelievler Mahallesi, Recep Tayyip Erdoğan ve Karşıyaka Mahallesi ile Beşyol mevki başta olmak üzere birçok noktada kiralar, 600 ila 800 TL arasında değişirken, İnönü ve çarşı merkezinde kiralar Bin TL'yi buluyor.
Vatandaşlardan yüksek meblağda kira talep eden ev sahipleri, mülk vergilerini ise kiraları düşük göstererek az ödüyor. Vatandaşı sömürmekle yetinmeyen mülk sahipleri, bu sayede devletten önemli oranda vergi de kaçırmış oluyor.