Doğu İlleri Kalkınma Birliği ( DOKAP) fonlarının desteğiyle yapımına başlanan ve 2008 Ağustos ayında bitirilmesi gereken Atık Su Arıtma Tesisinin inşaatı hala bitirilemedi. İşi alan firma, projede sorun yaşandığı için yeni proje hazırladıklarını, projenin bakanlıkta onay beklediğini belirtirken, belediye başkanı Hacı Ketenalp ise, tesisin büyük bir bölümünün tamamlandığını ifade ederek, ilgili yardım kuruluşu tarafından ödeneğin tümünün verilmediğini söyledi. Şu anda yapılan çalışmaların büyük bir kısmının belediye tarafından karşılandığını sözlerine ekleyen Ketenalp; “DOKAP desteği ile yapılan tesisin ödeneğinin hepsi ödenmedi. Fonlardan ayrılan paranın bir miktarı hesaplarında duruyor. Tesisin yüzde 95'i tamamlanırsa o parayı alabiliyoruz. Ama biz hala tesisin yüzde 85'ni tamamlamışız. Çökertme havuzunda çıkan su yüzünden ek masraflar belediyenin sırtına bindi. Kısıtlı imkânlarıyla belediyemiz tesisin bitirilmesi için çabalıyor. Çalışmalar devam ediyor. Herhangi olumsuz bir durum söz konusu değil. Şuan itibari ile inşaatın önemli bölümlerinden olan büyük havuz ve idari binalar tamamlanmıştır” dedi. Yaptıkları çalışmaların DOKAP'ın bilgisi dâhilinde yürütüldüğünü belirten Ketenalp, “Kamuoyuna yanlış bilgiler veriliyor. Bizim çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Uzun sürmesi ve ara verilmesinin nedeni teknik açıdan bir sıkıntının doğmaması içindir. En ufak bir yanlışta bu koca tesis atıl duruma düşebilir” şeklinde konuşarak, tesisin yapım işinin teknik sorunlar yüzünden uzadığını söyledi.
Başkan Ketenalp; “Bu tesis için toplam 1 milyon 550 bin Euro hibe verildi. Verilen bu paranın dışında bu miktarın yüzde 10'nu belediye bütçesi tarafından karşılanacak. Sadece cihazlar 850 bin YTL dir. Hiç projede olmadığı halde belediye bütçesinden bir buçuk kilometre uzunluğunda bir kanal açtık. Çünkü zemin sulu kazdıkça su çıkıyor. Bu suyu çekmek için kanal boyunca 450 adet binlik boru döşedik. Bunların hepsi ek masraf oldu. Bu tür çalışmalar ile ilgili net bilgi almak isteyen her vatandaşımız gelip bizden bilgi alabilir. Kamuoyunda dile getirilen iddialarda ifade edildiği gibi belediyemiz ödemenin tümü yapılmış değil. AB bir miktar ödeme yapmış, geri kalan giderler ise belediyemiz kısıtlı imkânlarıyla sağlamıştır. Şu anda çalışmalar devam ediyor, kalan çökertme havuzu sorunu çözüldüğü gibi, tesisimiz tamamlanacaktır”
Kazı yapılan her noktada su çıktığını vurgulayan başkan Ketenalp; “Kazılan yerlerde 3 metre derine indiğimiz her yerde su çıkıyor. Zeminin kuruması için 2 aydır çalışmalarımıza ara verdik. Yaptığımız havuzların derinliği ortalama 8 metreyi buluyor. Fazla derine inildiği için zeminde meydana gelebilecek kaymalara karşı belirli aralıklarla çalışıyoruz. Çalışmalarımız bu yüzden aksadı. Bin 450 metre drenaj kanalı kazıldı. Bu kanala binlik boru döşendi. Bunların hepi ek masraf olarak belediye sırtına bindi. Tesisin çökertme havuzu yapımı hala sürüyor. Asıl bu havuz yüzünden hala tesis tamamlanmış değil. Önceki zemin etüt çalışmalarında söz konusu havuzun yapılacağı alanda, 20 veya 30 metrede ancak su çıkabilir raporu hazırlandı. Oysa yaptığımız çalışmada 3 metrede su çıktı. Sağlıklı çalışma yürütemedik. Şu anda çıkan suyun drenaj kanallarıyla havuzdan boşlatılma çalışmaları yapılıyor. En kısa zamanda bu sorunu çözeceğiz” şeklinde ifadeler kullandı.
İşi Alan MCM Mühendislik İnşaat firma yetkilisi Yasin İnan ise, projede yaşanan sorun yüzünden hala beklediklerini ve yeni hazırlanan projenin Çevre ve Orman Bakanlığına sunulduğunu söyledi. Projenin onaylanmasından ardından çalışmalarına kaldıkları yerden başlayacaklarını ifade eden İnan, tesis inşaatının uzama sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını vurguladı. İnan; “Tesisin projesi ile ilgili sorun vardı. Bize verilen projede çökertme havuzunun zemininde 30-40 metrede ancak su çıkabilirdi. Ama maalesef çalışmalara başladığımız zaman 3 metrede su zeminde çıkmaya başladı. Tekrar drenaj kanallarını kazdık. 9 metre derinliğinde kazdığımız kanallara binlik boru yerleştirdik. Bu nedenle çok büyük bir zaman kaybımız oldu” dedi. Biz bu sorunları kendi imkânlarımız çerçevesinde çözdük. İYO Çevre Çözümleme Firmasından proje hazırlattık. Projeyi bakanlığa sunduk. Bakanlık projeyi hala onaylamadı. Proje onaylanırsa, proje çerçevesinde sipariş edilen mekanik malzeme bize gönderilir ve tesisin tamamlanma süreci başlar. Zaten bizim 2 aylık süremiz var. İşi teslim etme tarihimize daha iki ay var. Söz konusu malzeme geldiği gibi tesisi tamamlanacaktır. Şu anda inşaat olarak sadece çökertme havuzu kalmış, havuz tamamlandıktan sonra mekanik parçaların montajı yapılacak ve tesisi tamamlanacak” şeklinde ifadeler kullandı.