Nar taneleri projesi' devam ediyorNar Taneleri Projesi'nin Doğu ve Güneydoğu illerinde devam ettiği bildirildi.Boyner Holding ve Grup Şirketleri'nin önderliğinde, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) teknik desteği, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Türkiye Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN)'nin ortaklığıyla, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞ-KUR) işbirliğinde yetiştirme yurtlarında yetişmiş; 18-24 yaş arası genç kadınların güçlenmeleri ve istihdama katılımlarını kolaylaştırmak için 2009 yılında başlayan proje, 2011 yılında Doğu ve Güneydoğu illerinde çalışmalarına devam ediyor. 2011 yılında Adıyaman, Ankara, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Tunceli, Van illerinde yürütülecek projede 1. mentor eğitimi tamamlandı.
Hayatı çoğaltmak motivasyonu ile projede gönüllü olarak yer alan mentorler Ankara, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Gaziantep illerinden gelerek 1. mentor eğitimine katıldılar.
Eğitimlere katılan Nar Taneleri'nin öğrendiklerini hayatlarına taşıyabilmelerini sağlamak, kişisel gelişimlerini ve iş arama becerilerinin gelişimine katkı sunmak amacıyla uygulamaya geçirilen mentorluk sistemi; meslek ve kariyer konusunda, okul yaşamından çalışma hayatına geçişte rehberlik; eğitimine devam etmek isteyen genç kadınlara eğitim ve kariyer danışmanlığı vermeyi, iş gücü piyasasında nitelikli bir iş bulmaları için iş arama desteği vermeyi, motivasyon eksikliği ve isteksizlik nedeniyle iş gücü piyasasının dışında kalan genç kadınların kişisel gelişimlerini desteklemek yoluyla iş gücü piyasalarına hazırlanmalarını sağlamayı hedefliyor. ,
Mentorler için mentorlük eğitimleri PERYÖN üyesi Murat Akkaya tarafından yapılıyor. Eğitimin başlıkları ise şöyle; Mentor rolleri, özelikleri ve becerileri, mentor rolleri, sorumlulukları, mentorlük sistemi, süreci ve işleyişi, bireyin gelişim süreci, algı boyutu (inançlar, farkındalık, davranış değişikliği ), öğrenme aşamaları, mentorlük becerileri, iletişim, temsil sistemleri, güven, ilk görüşme/ gündem belirleme, hayal - istek -amaç - hedef - eylem planıdır.
Nar taneleri projesinin amacı; toplumda sosyal ve ekonomik dışlanmaya maruz kalan yetiştirme yurtlarında yetişmiş 18-24 yaş arası en az lise mezunu genç kadınların, kişisel gelişimlerini ve iş arama becerilerini geliştirerek iş gücü piyasasına katılımlarının desteklenmesini, cinsiyete dayalı ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlarının çözümüne katkı sunulmasını ve mentorlük sistemini de işleterek sosyo-ekonomik açıdan yol göstericilerle birlikte yetiştirilmelerini amaçlıyor.
Nar taneleri projesinin hedefleri Yetiştirme yurtlarında yetişmiş 18-24 yaş arası en az lise mezunu genç kadınlara eğitim ve mentorluk desteği ile Genç kadınların kişisel gelişim ve iş arama becerilerinin geliştirilmesi yoluyla istihdama katılımlarının sağlanması, iş gücü piyasasında nitelikli bir iş bulmaları için iş arama desteğinin verilmesi, motivasyon eksikliği ve isteksizlik nedeniyle iş gücü piyasasının dışında kalan genç kadınların iş gücü piyasalarına hazırlanmalarının sağlanması, özel sektör iş yeri ziyaretleri ile özel sektöre dair, özel sektörde farklı çalışma biçimlerine dair bilgilerinin artırılması, meslek ve kariyer konusunda, okul yaşamından çalışma hayatına geçişte rehberlik; eğitimine devam etmek isteyen genç kadınlara eğitim ve kariyer danışmanlığı vermek, sosyal kültürel ve tarihi etkinlikler aracılığı ile rol modellerle buluşmalarının sağlanması, sosyal içerilmelerinin desteklenmesi, toplumsal dışlanmaya maruz kalan gruplar için toplumsal farkındalık çalışmalarının paydaşlar ile birlikte yürütülmesi, toplumsal algının değiştirilmesi, kamu, özel sektör, sivil toplum diyaloğunun ve işbirliğinin sağlanması hedefleniyor. YORUM YAZIN
|
|