Kiğı İlçe Kaymakamı Ercan Çiçek, çeşitli nedenlerden dolayı Kiğı'dan göç edip gidenleri geri getirmek için bir takım çalışma başlattıklarını belirterek, öncelikli hedeflerinin ise Kiğı İlçesi'nde Meslek Yüksek Okulu (MYO) açtırmak olduğunu söyledi.
1960'lı yıllarda nüfusu 60–70 bin civarında olan Bingöl'ün Kiğı İlçesi'nde, çeşitli nedenlerden dolayı yaşanan göç neticesinde nüfusun 3 Bin'lere gerilediğini söyleyen İlçe Kaymakamı Ercan Çiçek, Kiğı'yı eski günlerine kavuşturmak için bir takım çalışma başlattıklarını söyledi.
Kiğı'dan göç edip başka illere giden insanların geri dönmek istediklerini dile getiren Çiçek, bu insanların dönmesi için öncelikli hedeflerinin gerekli alt yapıyı hazırlamak olduğunu vurguladı.
“Nüfusu artırmak istiyoruz”
Nüfusu artırmak için ilk olarak Kiğı'da bir adet meslek yüksek okulu, sportif ve sosyal alanların açılması gerektiğini ifade eden Çiçek: “Kiğı'ya meslek yüksek okulu açılması konusunda uğraş veriyoruz. Bu konuda valimiz ve rektörümüz ile görüştük. Kiğı'nın nüfusunun az olması gibi bir handikabımız var. Bu konuyu aşıp özellikle arıcılık üzerine bir MYO açabilmektir. Bunu yapabilirsek özellikle arıcılık konusunda bal paketleme tesisinin açılması ve ilçede arıcılığın yaygınlaşması ve bilinçli yapılabilmesini sağlamış olacağız. Eğitim faaliyetlerimiz devam ediyor. Kiğı'ya bir MYO kazandırmak en büyük hedefimiz. Endüstri Meslek Lisesi 1994 yılında kurulmuş ancak şu ana kadar eğitime açılmamış. Bunu da yine okul olarak kullanabilmek için bakanlık nezdinde çalışmalarımız devam ediyor. MYO açılması için ısrar ediyoruz. Nüfusun çoğaltmanın yolu, göç edenleri geri getirmektir. İstanbul'da olup da Kiğı'ya dönmek isteyen çok sayıda vatandaşımız var. Bu bir kısır döngüdür. Nüfus yok, yatırım yapılmıyor. Bu kısır döngüyü aşmamız lazım. Devlet olarak eğitim, sağlık, sosyal ve sportif anlamdaki yatırımları her hangi bir koşul öne sürmeden yerine getirmeliyiz ki, buralar cazibe haline gelsin. Şuan 11 köyümüz boş durumda. Yatırım olursa bunların hepsi eskisi gibi kalabalık olur” dedi.
“Barajların yapımı sevindirici”
Sosyal alanlarla Kiğı'yı eski günlerine kavuşturacaklarını anlatan Çiçek: “Amacımız; şuan ki durumu korumak değil, daha çok üstüne çıkmaktır. 1960'larda nüfus 70 bin civarındayken şuan 3 binlere düşmüş. Amacımız bu nüfusu arttırmaktır. Bunu nasıl yapabiliriz MYO, spor alanları, sosyal alanlar, gibi yatırımlar yapacağız ki tekrar yaşanır hale çevirmeyi hedefliyoruz. Yatırımlarla mevcut nüfusu koruyup ve bunu çoğaltmaktır. Biz bunları yaparsak Kiğı'dan göç eden vatandaşlar gelecektir. MYO için karar çıkarsa bina ve tesis konusunda biz gerekli yardımı yaparız. Gerekirse kendi konutumu bile veririm. Şuan itibarıyla iki baraj yapılıyor. Bunların sadece Kiğı'ya değil, bölge, hatta ülke ekonomisine büyük katkısı var. Bu tür yatırımların olması çok memnuniyet vericidir. Burası için bu tür yatırımlar çok önemli ve bunların devam ettirmesini sağlamaya çalışacağız. Yatırımlarla burada çalışacak iş alanları olursa Kiğı'dan göçen insanların büyük bir bölümü geri döner, buna inanıyoruz. Ve bunu yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.