Diyarbakır Merkezi olmak üzere Bingöl'de de şubeleri bulunan Mustazaf-Der Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, eksiklik ve yetersizliğine rağmen, halkımızın oylamaya katılmasını ve 'evet' demelerini uygun buluyoruz" denildi.
12 Eylül 2010 tarihinde Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi için halkoylamasını her kesimin farklı bir anlam yüklendiği belirtilen açıklamada: “Referanduma, her kesim farklı bir anlam yüklemektedir. Genel olarak, hükümet karşıtları oylamayı hükümete ve hükümetin icraatlarına evet veya hayır olarak değerlendirmektedir.
Hükümet ise, bunu darbe Anayasasını değiştirme, darbecilerle yüzleşme, statükonun ve oligarşinin değişmesi için bir başlangıç, hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması için zorunlu bir adım olduğunu ifade etmektedir. Anayasada yapılacak olan değişikliğin, halkın ihtiyaç ve taleplerini karşılamada yetersiz ve eksik olduğu kanaatindeyiz. Halkımızın İslami ve insani hak ve özgürlüklerini doğrudan doğruya karşılamaktan çok uzaktır.
Maalesef, halkımızın inanç, dil ve kültürünün önündeki engelleri kaldıracak ve bunu Anayasal güvenceye bağlayacak bir düzenleme içermemektedir. Bununla birlikte, değiştirilecek maddeler ile belki ceberrut devlet anlayışı, statüko ve oligarşik devlet yapısının değişmesine ve vesayetlerin son bulmasına katkı sağlayabilecektir. Böylece hak ve özgürlüklerin önündeki bazı engeller aşılabilecektir. Bunun da halkımızın faydasına olacağını düşünüyoruz.
Maddeler incelendiğinde, yapılacak değişikliğin halkımızın faydasına olduğu anlaşılmaktadır. Bu noktadan bakıldığında yeni düzenleme, eski halinden her halükarda daha iyidir ve desteklenmelidir, diye düşünüyoruz” ifade edildi.
“Biz referanduma, partilerin baktığı cepheden bakmıyoruz” denilen açıklamada, referandumu hükümete ve hükümetin icraatlarına evet veya hayır olarak değerlendirmediklerini ifade edilerek, “Bu Referanduma katılmayı, akidevi bir mesele olarak da görmüyoruz.
Konu Anayasanın tümünün kabul veya red edilmesi olayı değildir. Konuya, referandumda değiştirilecek olan bazı Anayasa maddelerinin, halkın umumunun faydasına olup olmadığı penceresinden bakıyoruz. Bu nedenlerle eksiklik ve yetersizliğine rağmen, halkımızın oylamaya katılmasını ve evet demelerini uygun buluyoruz. Bu kararımızın ve yapılacak olan değişikliklerin halkımıza hayırlı olmasını diliyoruz” denildi.