Son yıllarda Bingöl'deki akarsular üzerinde çok sayıda baraj ve HES inşa edilirken, Bingöl'ün en büyük akarsuyu olan Murat Nehri de bu inşaatlardan nasibini aldı. Murat Nehri, barajlar ve kum ocakları kurulmadan önce coşkun ve berrak akan, üzerinde kayıkların yüzdüğü bir nehir iken, şimdilerde enkazı andıran görüntü veriyor.
Murat Nehri üzerinde kurulan kum ocakları nedeniyle nehrin birçok noktasında çukurlar oluşurken, yeni proje ile birlikte nehirdeki tahribatın artmasından endişe ediliyor.
Nehir üzerinde Kalehan Gözeler Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Gözeler Regülatörü ve HES Projesi (140,20 MWm/137,43 MWe)' nin kurulup işletilmesi planlanıyor.
Gözeler II ve Gözeler III regülatöründen oluşan proje kapsamında, 4 adet 2×120 m3 /saat kapasiteli, 2 adet 4×120 m3 /saat kapasiteli beton santrali, 4 adet 600 ton/sa kapasiteli konkasör, 3 adet 500 ton/sa kapasiteli yıkama-eleme tesisi kurulması ve toplam 2.850.000 m3 üretim yapılacak kaya ocağı açılması planlanıyor.
Proje kapsamında kurulacak olan yıkama-eleme ve konkasör tesislerinde işlem görecek malzeme, kaya ocağından, mühendislik yapılarının inşasından, nehir taramasından ve diğer kazılardan elde edilecek.
Proje alanının konumlandırılacağı sahaya en yakın yerleşim yerlerinin Gözeler, Haraba, Dikköy, Meşedalı, Kumgeçit, Ardıçdibi, Sürekli ve Garip köyleri ve Genç ilçesinin olduğu belirtildi.
Proje tanıtım dosyasında, projenin 4 yıl süreceği belirtilerek, “Proje işletmeye geçtikten sonra ise ekonomik ömrü 50 yıl olacaktır. Proje kapsamında kurulacak konkasör, yıkama-eleme tesisi ve beton santralleri, Gözeler Regülatörü ve HES Projesi inşaatının tamamlanmasıyla kaldırılacak, kaya ocağı kapatılacaktır” deniliyor.