Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, Başkan Yardımcısı Orhan Burakgazi ile ortak yaptığı açıklamada, CHP'nin açtığı iptal davası Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildikten sonra belediyelerin verdiği öğrenci burslarının iptal edilmesinin kabul edilemez olduğu söylediler.
CHP'nin halkın yararına olan her şeye muhalefet ettiğini belirten Butaku ve Burakgazi, “CHP'nin halkın yararına ve menfaatine olan her şeye muhalefet etmeleri düşündürücüdür. Parti teşkilatı bu gibi tutumları huy edinmiş ve halkçılıktan uzak bir siyaset çizgisi benimsemiştir. Sözde gücünü halktan alan ve isminde bile halk ibaresi yer alan bu parti halkın zararına siyaset yapmaktadır. Öğrenci bursunun iptal edilmesi için açtıkları davadan dolayı bu partiyi şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandılar. Bölgemizde binlerce öğrencinin belediyelerin verdiği burslarla eğitimini sürdürdüğünü belirten dernek yöneticileri, “Sadece Bahse konu siyasi parti bu kadar öğrenciyi mağdur edecek politikası ve sorunlu siyasetiyle eğitime ciddi zarar vermiştir. Bu öğrencilerin çoğu üniversiteye giderken yol parası bile bulamamaktadır.Bu ne biçim zihniyet? Bu ne biçim halkçılık? Bu parti kendine halk partisi diyor. Hani nerede halkın partisinin halkçı siyaseti. Bu adamlar olumlu olan ve halkın çıkarına olan her gelişmeye karşı çıkacak bir sistem ile sözde siyaset yapıyorlar. Biz muhtarlar olarak sadece ilimizde her eğitim döneminde yüzlerce fakir öğrenci ile karşılaşıyoruz. Gelip bizden evrak alıp bu bursları almaya çalışan yüzlerce öğrenci var ilimizde. Bu öğrenciler gerçekten mağdur. Bu öğrenciler maddi imkânsızlıktan dolayı eğitimlerine ara verirlerse bunun sorumlusu CHP'dir. İşte halk o zaman bu zihniyeti affetmeyecektir. Düşünsenize siyasi bir parti ve üstelik adında halk ibaresi yer alan bir parti öğrenci bursunu Anayasa Mahkemesine götürüp dava açıyor ve akabinde belediyelerin verdiği burs iptal ediliyor. Bunlar hangi akla hizmet ediyor. Her öğrenci en fazla 100 YTL olarak aldığı burs ile eğitim görüyordu. Bingöl'de bu komumda olan 2 bine yakın öğrenci var. Bu rakam sadece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat edenlerdir. Sadece bu yıl ilimizden 750 öğrenci üniversitelere kayıt yaptırmış. Bu çocuklarımızın çoğu çok zor şartlar altında okuyor. Bizim için A veya B partisi önemli değildir. Farklı partilerde okuyan birçok belediye öğrencilere burs vermekteyken bunlar iptal edildi. Sadece Diyarbakır belediyesi 450 öğrenciye burs veriyordu. Şimdi bu çocuklar ne olacak. Belediye halkın belediyesidir. Hiç bir partinin tekelinde değildir. Bu adamların siyasi çekişmeleri halka zarar veriyor” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Anayasa Mahkemesinin verdiği burs kararı
Anayasa Mahkemesi, belediyelerin yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermesine imkân sağlayan düzenlemeyi iptal etti. Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun"un, 2/2. fıkrası, kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi vermelerini yasaklıyordu. Bu kuruluşlara sadece kredi ve burs verilmesini öngördükleri öğrencilerin isimlerini Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bildirebilme hakkı tanınıyordu. Ancak yasanın bu maddesinde "belediyeler hariç" ifadesi bulunduğu için belediyelerin yüksek öğrenim öğrencilerine kredi ve burs verebilme ayrıcalığı sağlanıyordu.
CHP'nin açtığı iptal davasını görüşen Anayasa Mahkemesi, yasadaki "belediyeler hariç" ibaresini iptal etti. Anayasa Mahkemesi heyeti, diğer hükümlerin iptal istemini ise reddetti.
Böylece belediyelerin bu ayrıcalığına son verilmiş oldu. Belediyeler de diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi yüksek öğrenim öğrencilerine kredi ve burs veremeyecekler. Belediyeler kredi ve burs verilmesini öngördükleri öğrencilerin isimlerini Yurt-Kur'a bildirebilecekler.
Halen belediyelerden burs alan öğrencilerin bursları şimdilik devam edecek. Bu burslar, Anayasa Mahkeme'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete yayımlanmasının ardından kesilecek. Kararın yayınlanması 5–6 ayı bulabiliyor.