KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2025 Çarşamba
°C

Müftü'den oruçla ilgili bazı fıkhı bilgiler

İl Müftüsü Hasan Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada Ramazan orucu ile ilgili bazı fıkhı bilgilere değindi.

Müftü`den oruçla ilgili bazı fıkhı bilgiler
13 AĞUSTOS 2010 CUMA 08:35
0
1911
0
AA aa
İmsakten iftara kadar, başka bir deyişle fecri sadığın doğuşundan güneş batana kadar kişinin kendini ibadet niyetiyle yemekten, iç­mekten ve cinsî münasebetten alıkoymasına oruç dendiğini söyleyen İl Müftüsü Çağlar, Ramazan Orucu ile ilgili şu bilgilere yer verdi:


“Orucun anlamı, Allah rızası için, gerek beslenme gerekse tat ve keyif alma kasıt ve arzusu içeren yiyip içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi iştah ve şehvet duyduğu şeylerden mahrum etmektir. Bu yasağın ihlâli sayılan her davranış orucun mana ve gayesine aykırıdır. Yeme, içme ve cinsel ilişki sayılan her davranış orucu bozar, kaza edilmesini gerektirir. Kasıtlı olarak yapılırsa hem kaza hem kefaret gerekir. Şafi Mezhebine göre sadece cinsel suçlardan dolayı kefaret gerekli olup kasıtlı yeme ve içmeden dolayı sadece kaza lazım gelir. Kefaret hiç ara vermeden 60 gün oruç tutmaktır. Bayanların hayız hali gibi meşru bir mazeret araya girerse peş peşe olma şartı bozulmamış olur.

Peygamberimiz oruçlu olduğunu unutarak yiyip içenlerin oruca devam etmelerini, onları Al­lah'ın yedirip içirdiğini söylemiştir. Fakat yanlışlıkla (hataen) yiyip içmek bundan farklı olup Hanefîlere göre orucu bozar. Meselâ; bir kimse oruçlu olduğunun farkında olduğu halde kasıtsız olarak yanlışlıkla bir şey yese veya içse, diyelim ki abdest alırken ağzına aldığı sudan yutsa veya denizde yüzerken su yutsa orucu bozulur ve kaza lâzım gelir.

Şâfiîler ise orucu bozma kastı bulunmadığı için yanlışlıkla bir şey yiyip iç­menin orucu bozmayacağına hükmetmişlerdir. Bir kimse kendi iradesi veya isteğiyle kusarsa orucu bozulur. Ama iradesi dışında olursa bozulmaz. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse oruçlu iken ku­suntu ona galebe ederse (istemeden kusarsa) orucu bozulmayacağı gibi ona kaza da gerekmez. Ancak isteyerek kusarsa orucu bozulacağı için ka­za etsin." Bilerek cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar.

Bir kimse ramazan ayı olduğunu hatırlayarak bile bile cinsel ilişkide bulunursa menisi gelmese de orucu bozulur. Bu cinsel ilişki kendi hanımı ile olsun başkasıyla olsun fark etmez. Bir kimsenin kendi eliyle veya eşiyle oynayıp öpüşmesi ya da başka bir sebeple menisini çıkarması da orucunu bozar ve sadece kaza gerektirir. İhtilam yoluyla veya kendiliğinden meninin gelmesi orucu bozmaz.
Hayız ve nifas olmakla da oruç bozulur. Çünkü hayız ve nifas orucun sıhhatine manidir.


Aşa­ğı­da­ki se­bep­ler­den do­la­yı oruç tut­ma­mak ve­ya tu­tul­muş bir oru­cu aç­mak mü­bah­tır. 1) Se­fer-Yol­cu­luk: 2) Has­ta­lık:   3) Ge­be­lik ve ço­cuk em­zir­mek: 4) Yaş­lı­lık: 5) Düş­man­la ci­had: 6. İk­rah ve teh­dit al­tın­da kal­mak: 7) Şid­det­li aç­lık ve su­suz­luk: 9) Ha­yız ve ni­fas ha­li: 10) Çok zor iş­ler­de ça­lış­mak: Ra­ma­zan'da bir özür se­be­biy­le oru­cu­nu bo­zan kim­se­nin, im­sak­tan son­ra te­miz­le­nen ha­yız ve ni­fas du­ru­mun­da­ki ka­dı­nın, da­ha son­ra mu­kim olan yol­cu­nun, iyi­le­şen has­ta­nın, ak­lı ba­şı­na ge­len akıl has­ta­sı­nın, er­gin­lik ça­ğı­na gi­ren ço­cu­ğun, Müslüman olan gay­ri müs­li­min gü­nün ge­ri ka­lan kıs­mın­da ye­mek ve iç­mek­ten ka­çı­na­rak oruç­lu gi­bi bu­lun­ma­sı ge­re­kir. Dinî ter­bi­ye, İslâm'a, İslâm top­lu­mu­na ve Ra­ma­zan'a say­gı bu­nu ge­rek­ti­rir.

Yol­cu, has­ta, ha­yız­lı ve­ya lo­hu­sa olan ka­dı­nın ken­di­le­ri­ni oruç­lu gi­bi gös­ter­me­le­ri ge­rek­mez. Yol­cu ile has­ta açık ola­rak yi­ye­bi­lir­ler. An­cak bun­la­rın özel du­rum­la­rı­nı bil­me­yen çev­re­de töh­met­ten ko­run­mak ve oruç­lu din kar­deş­le­ri­ne kar­şı say­gı gös­ter­mek için giz­li ye­me­le­ri da­ha iyi­dir. Âdetli ve lo­hu­sa ka­dın­la­rın da giz­li­ce yi­yip iç­me­si ede­be da­ha uy­gun­dur.”
                                                                                                 
                                                                                                    
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.04.2025
21:33
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Sorunlara ve kaza sebeplerine dikkat çeken Bingöl Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mikail Kovalar, 'Trafik kurallarına riayet edilmemesi, kazaların en büyük tetikleyici unsurudur' dedi ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı;
29.04.2025
17:58
Vali Usta açıkladı:
Vali Usta açıkladı: '56 proje devam ediyor, 60'ı ihale aşamasında'
Bingöl İl Koordinasyon Kurulu toplantısındaki konuşmasında yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin toplam değerinin 36 milyar 928 milyon TL olduğu bilgisini veren Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, yürütülen, ihale aşamasında olan ve planlanan projeleri paylaşıp çalışmaların gerçekleşme oranlarını aktardı.
29.04.2025
16:26
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Stadyum müjdesinin ardından 12Bingölspor'un şampiyonluğuyla birlikte bu kez stadyumun nerede inşa edilmesi gerektiği yönünde tartışmalar alevlendi. Kimi mevcut yerinde yapılması gerektiğini vurgularken, kimileri şehir dışında bir yere inşasından yana! Peki Bakanlık nede ısrar ediyor? Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ne diyor? İşte kafaları netleştiren o gelişmeler ve görüşler…
28.04.2025
23:09
Dikkat! Bingöl`de sağanak etkisi!
Dikkat! Bingöl'de sağanak etkisi!
Hava sıcaklığının arttığı Bingöl'de Salı itibariyle gök gürültülü sağanak etkili olacak. Yağışlar hafta sonuna kadar sürecek.
28.04.2025
23:09
Araç sigortalarında yeni dönem
Araç sigortalarında yeni dönem
Motorlu araç sigortalarında tam ve ağır hasar uygulamalarıyla ilgili yeni dönem başladı.
28.04.2025
23:08
Ehliyetiniz iptal edilebilir!
Ehliyetiniz iptal edilebilir! 'Elinizi çabuk tutun'
Ehliyet sahibi olan herkesi ilgilendiren bir uyarı geldi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden eski tip sürücü belgeleri ile ilgili yapılan uyarıda tarih hatırlatması yapılarak ''En kısa sürede başvurunuzu gerçekleştirin yoksa iptal edilecek'' denildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın