KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

'Mısır'da 18 milyar $'lık proje Türkleri bekliyor'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'da müteahhitlik alanında 18 milyar dolarlık 48 projenin Türk müteahhitlerini beklediğini açıkladı...

`Mısır`da 18 milyar $`lık proje Türkleri bekliyor`
15 EKİM 2009 PERŞEMBE 09:13
0
1373
0
AA aa
500 bin konut, İskenderiye'de tıp şehri gibi projelerin de içinde bulunduğu toplam 18 milyar dolarlık 48 projenin yatırımcı beklediğini ifade eden Çağlayan, Türk müteahhitlerinin önündeki teminat mektubu engelinin aşılması için çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Bu konuda kamu bankalarına büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Zafer Çağlayan, Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi için geldiği Mısır'ın Başkenti Kahire'de gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mısır'daki yatırım imkanlarına ilişkin bilgiler veren dış ticaretten sorumlu bakan, özellikle müteahhitlik alanında Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Mısır'ın yatırımlardan sorumlu bakanının kendisine yatırım yapılacak alanlarla ilgili bir dosya verdiğini aktaran Çağlayan, Mısırlı Bakan'ın, ülkesinde 500 bin konut yapılacağını, bu alanda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade ettiğini söyledi. Mısırlı bir firmanın TOKİ ile görüştüğünü de aktardı.

Mısır'da kamu hizmetleri ve alt yapı yatırımlarına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, 18 milyar dolar tutarında 48 projenin Türk müteahhitlerini beklediğini kaydetti. Yaptıkları görüşmelerde Mısır'dan teknik bir heyetin 27 Ekim'de Ankara'ya gelerek DTM Yurt Dışı Müteahhitlik bölümü ve sektörün çatı kuruluşlarının yetkilileriyle bir araya gelmesi üzeride mutabakata vardıklarını dile getirdi.

Türk müteahhitlerinin yurt dışında proje almalarının önündeki en büyük engellerden olan 'teminat mektubu' konusuna da değinen Zafer Çağlayan, burada kamu bankalarına büyük görev düştüğünü ifade etti. Bankaların bağımsız olduğuna işaret ederek, Ziraat Bankası'na büyük görev düştüğünü kaydetti ve "Müteahhitlik sektörünün desteklenmesi gerekiyor." dedi.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde firmalardan alınacak işin yüzde 20'si civarında teminat istendiğini ifade eden Çağlayan, teminat mektubu olmadan iş alınamadığını söyledi. Zafer Çağlayan, konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşüldüğünü belirterek, kısa sürede ne yapılıp yapılmayacağını belirleneceğini açıkladı.

Komşu ve çevre ülkelerle ilişkilerin iyileştirilmesi ve ticaretin arttırılması yönündeki çalışmalarının devam ettiğine de değinen Çağlayan, bu kapsamda Mısır'la da ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Süleymaniye'ye ticaret ataşesi atandığını ifade etti.

MISIR PARLEMENTOSU, TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI İÇİN OLĞANÜSTÜ TOPLANABİLİR

Mısır'ın Tercihli Ticaret anlaşmasında 10'uncu ülke olmasını istediklerini ifade eden Zafer Çağlayan, Mısır Ticaret Bakanı Muhammed Raşid'in tatilde olan meclisi olağanüstü toplayarak en kısa zamanda 10'uncu ülke olarak anlaşmada yer almaya çalışacaklarını ifade ettiğini aktardı. Çağlayan, anlaşma ile ilgili olarak Cezair ve Fas'la da görüştüklerini ancak, Mısır'ın anlaşmaya daha yakın olduğunu kaydetti.

Zafer Çağlayan, dış ticaretin arttırılması için 'ülke masaları' projesinin hayata geçirildiğini belirterek, bu kapsamda 14 hedef ülke, 25 öncelikli ülke için çalışmalara başladıklarını söyledi. Bakan, konuya ilişkin geniş bilgiyi önümüzdeki günlerde düzenleyeceği bir basın toplantısında verecek.

TEMENNİMİZ KARABAĞ SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ

Dış ticaretten sorumlu bakan Zafer Çağlayan, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün iki ülke arasındaki ticaret hacmine nasıl bir katkı yapacağına ilişkin soru üzerine, imzalanan protokolün TBMM'de kabul edilmesi halinde yürürlüğe gireceğini söyledi. Çağlayan, şöyle devam etti: "Karabağ meselesi çözülmeden bu protokol yürürlüğe girmez. Temennimiz sorunun çözülmesi."

(CİHAN)


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın