Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2018 yılı Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi projesi kapsamında kent merkezine bağlı Erdemli köyünde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personelleri Ziraat Teknikeri Muazzez Aral, Ziraat Mühendisi Reyzan Gümüştaş, Ziraat Mühendisi Veysel Kıtay, Oğul Otu (Melissa officinalis L.) fidesi dikimi gerçekleştirdi.
İnsan sağlığı üzerinde birçok hastalığa faydalı olduğu belirtilen oğul otu bitkisinin faydaları şu şekilde sıralandı: “Mide rahatsızlıklarının giderilmesinde etkili, Ateş düşürücü, Antidepressan görevi görerek sinirleri yatıştırmada etkili, 2 gr. oğul otu yağı yorgunluk gidermede kullanılmakta, Yüksek tansiyonu düşürücü, Kalp çarpıntısının ve nefes darlığının giderilmesinde etkili, Kalp rahatsızlığının en büyük ilacı, Yüksek nabız atışını yavaşlatır, Zeka geliştirici, Bağırsak sancılarının dindirilmesinde etkili olduğu belirtilmektir.”
Yemekten gıda sanayisine…
Bitkinin yapraklarından çiçekli dallarından yararlanıldığı belirtilen açıklamada, bitkinin çiçek açma mevsiminde toplandığı belirtildi.
Çorba, sebze yemeği, yumurta, tatlı, peynir gibi bazı yiyeceklerde az miktarda kullanıldığı belirtilirken, yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Gıda sanayisinde baharat olarak, alkolsüz içeceklerde, parfümeri, kozmetik sanayisinde, bazı ilaçlarda, bazı dondurma ve şekerlemelerde de kullanılmaktadır. Melisa (oğul otu), Labitae familyasından, Akdeniz bitkisi olup yaprak tüylülüğü, tırtıklılığına göre üç alt türe sahiptir. Bunlardan sadece Melissa officinalis türü limon kokuludur. Melisa 60-100 cm arasında bitki boyu oluşturan çok yıllık otsu bir bitkidir. Hoş kokusu nedeniyle uzun zamandır bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Arıcılıkta oğul çekmede etkili olduğu için, halk arasında bu bitkiye oğul otu da denilmektedir.”