Önceki akşam yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında MHP'nin türbanla ilgili önerisi masaya yatırıldı. Toplantıda, MHP'nin önerisinin yeterli olmayacağı düşüncesi öne çıkarken, AKP'li hukukçuların gelecek hafta başına kadar yeni bir çalışma yapması ve bunu MHP'ye götürmesi kararı alındı.
AKP'de, türban sorununun sivil anayasa paketiyle birlikte değil, tek maddelik ayrı bir anayasa değişikliği ile çözülmesi planı yapılıyor. Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açıklamasını, "Kuvvetler ayrılığı ve parlamentonun bağımsızlığına aykırı beyanlar" olarak değerlendirdi.
Öne çıkan formül
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de katıldığı toplantıda, MHP'nin Anayasa'nın 10. maddesiyle ilgili türban önerisi, "Olumlu, ancak, sonuca gitmede yetersiz" şeklinde yorumlandı.
AKP'nin üzerinde durduğu formülün, Anayasa'ya, "Ceza hukukuna ve genel adaba aykırı olmamak üzere üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir" ifadesinin konulması yönünde olduğu belirtildi. AKP yönetimi, bu düzenlemeyi sivil anayasa paketiyle birlikte değil, tek maddelik bir anayasa değişikliği ile gündeme getirerek daha hızlı yasalaştırmayı planlıyor.
AKP'nin türban formülü ve yasalaşma yönteminin MHP'ye önümüzdeki hafta iletileceği, kabul görürse adımın atılacağı öğrenildi. Erdoğan, toplantıda türbanla ilgili pozitif bir adım attıklarını belirterek, "MHP'nin de bu olumlu yaklaşımını iyi değerlendirmek lazım. Bir çağrı yaptık ve onlar da katıldı, inşallah olumlu sonuç olur. MHP ile diyalog içinde olalım. Hukukçularımız da gereken çalışmayı ivedilikle yapsın" dedi. Toplantıda bazı MYK üyeleri, türban sorununun gerginlik ve kriz yaratılmadan, toplumsal uzlaşmayla çözülmesi düşüncesini seslendirdi.
Toplantıda alınan karara göre, AKP'nin hukukçularından kurulan komisyon gelecek hafta başına kadar yeni bir öneri için çalışacak. Partili olmayan hukukçulardan da alınacak görüşlerden sonra oluşacak öneri, bir rapor halinde Erdoğan'a sunulacak. MHP ile gelecek hafta temasa geçilecek ve orta yol bulunmaya çalışılacak.
Üst düzey bir AKP'li, "MHP'nin önerisinin artısını ve eksisini tartışıyoruz. Olumlu bir adım ama bu konunun mutlaka net ifadelerle çözülmesi lazım. Görünen kanaat 10. madde değişikliği bir işe yaramayacak. Tereddütlerimiz var. Gelecek hafta bu işi çözeriz" dedi.
Milliyet