Yaklaşık 6 saat süren tarihî toplantıdan terör kamplarının bulunduğu Kuzey Irak'a "ekonomik ambargo" kararı çıktı. Bu kapsamda Irak'ın kuzeyine verilen elektriğin kesilmesi, Habur'un kapatılması ya da işlemez hale getirilmesi, Türk müteahhitlerin bölgedeki yatırımlarını bırakmaları ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi Genel Başkanı Mesud Barzani ile irtibatlı şirketlerin yakın takibe alınması seçeneği üzerinde duruluyor. Teröre tepkileri de değerlendiren MGK, sağduyunun korunmasını istedi. Kurul, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen 'sözde soykırım' karar tasarısını da kabul edilemez buldu.
28 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül, dün ilk kez bir MGK toplantısına başkanlık etti. Yeni dönemde göreve gelen Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren, Hayati Yazıcı ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, MGK Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ise MGK'ya ilk kez katılan isimler arasında yer aldı. Kurulun diğer üyeleri Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner toplantıda hazır bulundu. Sadece Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO savunma bakanları gayri resmi toplantısı için Hollanda'da bulunduğu için Kurul'daki yerini alamadı. Cumhurbaşkanı Gül, toplantı öncesinde kurul üyelerine Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği verdi. Tarihî toplantı, yemeğin ardından saat 14.00'te başladı. 5 saat 45 dakika süren toplantıda, terörle mücadele ve bu kapsamda Kuzey Irak'a yönelik askerî, siyasi ve ekonomik yaptırımlar görüşüldü. Toplantıdan sonra yayınlanan bildiride TBMM'nin 17 Ekim'de kabul ettiği tezkere çerçevesinde alınması gerekebilecek siyasi ve askerî tedbirlerin görüşüldüğü belirtilerek, şöyle denildi: "Bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde öncelikle alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunulması kararı alınmıştır." Kuzey Irak'taki bölgesel yönetime karşı alınacak ekonomik yaptırımlar arasında, elektriklerin kesilmesi, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması ya da işleyemez hale getirilmesi, IKDP lideri Mesud Barzani ile yakın işbirliği içinde olan şirketlere yönelik yakın takip ve bölgede önemli yatırımları bulunan Türk müteahhitlerin geri dönmesi gibi seçenekler bulunuyor. PKK terör örgütüne destek verdiği bilinen Mesud Barzani, Habur'dan geçen araç başına 100 dolar para alıyor, Türk müteahhitlerden de 'bağış' adı altında para topluyor. Türkiye'nin, bölgenin elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü, iç piyasaya verdiği fiyatın yarısına satarak karşıladığı biliniyor. Ayrıca Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki akaryakıt ticaretinden Barzani yönetimi de gelir sağlıyor.
Halka sağduyu çağrısı yapıldı
MGK'da yurt çapında yapılan terörü telin gösterileri de görüşüldü. Terör saldırılarının ülkenin birlik ve beraberliğini zedelemeyi amaçladığı belirtilen bildiride, "Terör saldırılarına karşı halkımızın her zaman olduğu gibi, sağduyusunu koruyacağına ve kardeşlik duygularına zarar verecek davranışlardan kaçınarak, teröre gereken yanıtı vereceğine olan inanç bir defa daha vurgulanmıştır." denildi.
ABD'ye 'Ermeni tasarısı' mesajı
Ermeni iddialarıyla ilgili ABD'de meydana gelen gelişmelerden duyulan rahatsızlık ise bildiriye şu cümlelerle yansıdı: "Ermeni diasporası ile Ermenistan'ın Türkiye aleyhinde yıllardır yürütmekte oldukları kampanyanın son ürünü olan tasarının hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceği ve kabul edilmeyeceği vurgulanmıştır. Gelişmelerin seyrine göre konunun bütün veçheleriyle yeniden değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır."
Zaman