MEYA-DER Bingöl Temsilciliği, dün saat 13.00'da Düzağaç Mezarlığı'nda yaptığı basın açıklamasına, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi destek verdi.
30 yıldır yaşanan iç çatışmalarda toplumda derin acıların yaşandığını belirten MEYA-DER Bingöl Temsilcisi Cengiz Turan, “Boşaltılan binlerce köy, zorunlu olarak yerinden yurdundan göç ettirilen milyonlarca insan, sokak ortalarında failleri henüz ortaya çıkarılmayan, infaz edilen binlerce aydın, siyasetçi, işadamı ve savaşta, dağlarda toplu olarak öldürülen binlerce genç. Bu gün birçok kentimizde bir bir açılan toplu mezarlar, yaşanan tarihsel vahşetin adeta tanıklığını yapmaktadır. Bu topraklarda yaşanan bu vahşet; adaleti, insan haklarını ve yaşam hakkını da hiçe saydı” dedi.
“Toplu mezarların bulunduğu yerler işgal edilmiştir”
‘Her kentte kendi eserleri olarak katliamlarını belgeleyen toplu mezarlar oluşturulmuş, Doğu'yu adeta bir toplu mezar alanına dönüştürmüşlerdir' diyen Turan, “Son günlerde Mutki başta olmak üzere çok ilde açığa çıkan ve insanı derinden yaralayan vahşet ve katliam, buzdağının görünen tarafı durumundadır. Bu ve buna benzer bir çok toplu mezar, Bingöl il sınırlarımız içerisinde bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık 130 kişinin cenazesinin bulunduğu, 3'ten fazla toplu mezarın, Bingöl Belediyesi'ne bağlı Düzağaç Mezarlığı'nda olduğunu daha önce kamuoyuna duyurmuştuk. Belediyenin ihmali ve göz yumması sonucu aile mezarlıklarına dönüştürülen toplu mezarların bulunduğu bu yerler deyim yerinde ise işgal edilmiştir.
Yani çocuklarımızın mezarları üzerinde yeniden mezarlık yapılmaktadır. Bu usulsüz durum, ileride bu mezarlara ait kimlik tespitinin yapılmasını engellemektedir. Bu konu üzerinde İHD Bingöl Şubesi tarafından gerek Bingöl Belediyesi'ne yapılan başvuru ve gerekse Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu noktasında sonuç bağlamında herhangi bir neticeye ulaşılmamıştır. Yetkililere çağrımızdır. Mezar üzerinde mezar yapmak ne hukuken, ne ahlaken ne vicdanen ve ne de dinen kabul edilebilir bir durum değildir. Bu insanlık ayıbına bir an önce müdahale edilmesi biz yakınlarını kaybeden ailelerinin acısını azıcık da olsa hafifletecektir.
1990'lı yıllarda Bingöl'ün değişik yerlerinde gerçekleşen çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine çağrımızdır: şayet çocuklarınızın çatışmada öldüğünü ancak mezarlarının nerede olduğunu bilmiyorsanız, Bingöl İHD Şubesi ve MEYA-DER Temsilciliği'ne yapacağınız başvuru aynı zamanda Bingöl'de ki insanlık ayıbı olan toplu mezarlarının açılmasına bir katkı sunacaktır. Tüm kamuoyuna; bir kez daha yetkililere seslenmek istiyoruz. Yapılan bu insanlık dışı muameleler yetmiyormuş gibi, mezarlık üzerinde mezarlık yapılmasının durdurulması ve tıpkı Mutki, Elazığ, Mardin, Tunceli'de ve ismini sayamadığımız onlarca yerde açılan toplu mezarlar gibi Bingöl'de ki toplu mezarların derhal açılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.