Merkezi ezan sistemi kaldırıldıBingölde Merkezi ezan sisteminin kaldırılmasına destek veren vatandaşlar, Ezan-ı Şerif'in her camide ayrı ayrı okunmasından memnun olduklarını söylediler. STK'lar ise bunun önemli bir adım olduğunu kaydettiler.Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatı doğrultusunda Bingöl Müftülüğü, 17 Ekim 2011 Pazartesi günü, merkezi ezan sistemi kaldırıldı. Kademeli olarak Bingöl'de kaldırılan merkezi ezan sistemi vatandaşlar ve STK'lar tarafından önemli bir adım olarak değerlendirildi. Merkezi ezan sisteminin 3 aşamada Bingöl'de kaldırıldığını belirten Bingöl İl Müftüsü Mecit Can, merkezi vaaz sisteminin yakında kaldırılacağını söyleyerek, “Merkezi ezan sisteminin kaldırılmasının tek bir gerekçesi var. Müezzinlik mesleğini körelttiği için burada çok ciddi bir mesleki zaafiyete meydan verdiği için kaldırılması uygun görülmüştür. Merkezi Ezan sistemini Bingöl'de tedrici olarak kaldırdık. Yaklaşık 3-4 ay önce ezanı iyi olan arkadaşları belirledik. Güzel ezan okuyanlar camilerde ezan okuyabilirler dedik. Daha sonra bunu biraz daha genişlettik. 3. Aşamada ise tamamen kaldırdık” dedi. Can, “Diyanet İşleri Başkanlığı'nın asıl hedefi merkezi vaaz ve merkezi ezanda personellerin yetişmesini, kendisini yenilemesinin önünü açmaktır. Cami imamı vaaz vermezse, hutbe hazırlayamazsa imamı siz tamamen mesleki anlamda yokluğa mahkum etmiş olursunuz diye konuştu. Merkezi vaaz sisteminde tedrici uygulamanın devam ettiğini vurgulayan Bingöl İl Müftüsü Can, 20'ye yakın imamın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Antalya'da açtığı kurslara katıldığını ifade ederek, kurs bitiminde imamların Bingöl'e dönmesinden sonra merkezi vaaz sisteminin kaldırılma işlemlerini resmen başlatacaklarını sözlerine ekledi. Ezan sisteminin kaldırılmasından memnun olduklarını ifade eden Demokratik Ofis Sen Bingöl İl Teşkilatı Başkanı Zeki Bayındır, her camide ezanın okunmasının ayrı bir yeri olduğunu belirterek, merkezi ezan sisteminin kaldırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Ezanların artık daha gür okunacağını belirten Marifet ve Dayanışma Derneği (Marifet-Der) Başkanı Tekin Gönç, merkezi ezan sisteminin kaldırılmasını olumlu bir adım olduğunu kaydederek, “Son yıllarda uygulamaya konulan ancak bir türlü verim alınamayan ve bazen suiistimal edilen merkezi ezan sistemi ilimizde de kaldırıldı. Ezanların daha gür çıkması, her bölgede, her mahallede, her köyde ayrı bir Kur'an bülbülünün ayrı bir güzellikte özgür bir şekilde ezan-ı Muhammedi'yi okuması adına olumlu bir adım olduğu kanaatindeyiz. Halen yürürlükte olan, karşılıklı etkileşimi sıfırlayan, ayrıca hiçbir şey anlaşılmayan, kimsenin de dinlemediği/dinlemek istemediği merkezi vaaz sisteminin de kaldırılması haftanın hiç olmazsa bir günü camiye gelenlere vaz-u nasihat verilmesi açısından olumlu olacaktır” diye konuştu.
Merkezi ezan sisteminin müezzinleri tembelleştirdiğini vurgulayan Direkli Köyü Muhtarı ve aynı zamanda Direkli Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı olan Fikri Çavunmirza, merkezi ezan sisteminin kaldırılmasından memnun olduğunu ifade ederek, “Özellikle sabah namazlarında merkezi ezan sistemi olduğu için kimse ezan okumaya gitmiyordu. Merkezi ezan sisteminin kaldırılması ile birlikte imamlar o hantal yapıdan kurtuldular. Her camide ezan okunması imamların kendilerini geliştirmeleri açısından epey bir faydası var. Merkezi vaaz sisteminin de kaldırılmasını istiyorum. İmamların kendilerini geliştirip araştırma yapmalarına yöneltiyor” dedi.
Ezanın, bir şehrin Müslüman kimliğini anlatan en önemli işaretlerden biri olduğunu belirten Abdullah Kaya(Esnaf), “Değişik yerlerden farklı ezan seslerinin birbirine karışması bir ezan cümbüşü, harika bir güzelliktir. İnsanın maneviyatında daha güzel bir haz ve ilham kaynağı oluyor. Merkezi ezan sisteminden vazgeçilmesini çok olumlu bir adım olarak görüyorum” şeklinde konuştu.
YORUM YAZIN
|
|