KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Haziran 2026 Salı
°C

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar kuru ve enflasyon beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75, yıl sonu dolar beklentisi ise 16,13 TL oldu.

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar kuru ve enflasyon beklentisi
14 OCAK 2022 CUMA 10:51
6
2767
0
AA aa

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçları şöyle:

"2022 yılı Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 21,39iken, bu anket döneminde yüzde 25,37 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 14,41 ve yüzde 15,54 olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılı Ocak ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 18,99 olasılıkla yüzde 18–20,99 aralığında, yüzde 21,64 olasılıkla ise yüzde 24,00 –26,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir. Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 16,28'inin beklentilerinin yüzde 21
– 23,99 aralığında, yüzde 20,93‘ünün beklentilerinin ise yüzde 24-26,99 aralığında olduğu gözlenmektedir.

2022 yılı Ocak ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 29,79 olasılıkla yüzde 10,00 –12,99 aralığında, yüzde 29,20 olasılıkla ise yüzde 13,00 –15,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir.

Aynı anket döneminde nokta tahminler (2) esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre,24 ay sonrası TÜFE enflasyonu beklentileri değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 25'inin beklentilerinin yüzde 10 –12,99 aralığında, yüzde 35‘inin beklentilerinin ise yüzde 13 -15,99 aralığında olduğu gözlenmektedir.

BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,93iken, bu anket döneminde yüzde 14,27 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 14,53iken, bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşmiştir.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bu anket döneminde 16,13 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 15,56TL iken, bu anket döneminde 16,85TL olarak gerçekleşmiştir.

GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,1 iken bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2023yılı büyüme beklentisi ise yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir"

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
08.06.2026
13:26
Rakipler Belli Oldu, Yönetim Hâlâ Belirsiz
Rakipler Belli Oldu, Yönetim Hâlâ Belirsiz
30 yıl sonra yeniden TFF 2. Lig'de mücadele edecek olan 12 Bingölspor'un yeni sezondaki rakipleri netleşti. Ancak yeşil-beyazlı kulüpte kongre öncesi yönetim belirsizliği sürerken, gözler aday çıkıp çıkmayacağına çevrildi.
08.06.2026
13:07
Bingöl Dallıtepe`de ormanlar neden kesiliyor?
Bingöl Dallıtepe'de ormanlar neden kesiliyor?
Son birkaç yıldır yapılan kesime bu yıl da itirazlar yükseldi. Kesimi yapan o köylü, itiraz eden de yine o köylü! Orman katliamıysa neden göz yumuluyor? Yasalsa olayın perde arkasında ne var? İşte yaşananlar ve edinilen o bilgiler…
08.06.2026
13:04
Teknikerler Konfederasyonu Kuruldu:
Teknikerler Konfederasyonu Kuruldu: '83 yıl sonra sahaya iniyoruz'
Konfederasyon Başkanı Ertan Kılıç, teknikerlerin mesleki haklarını savunmak ve çözüm bekleyen sorunlarını gündeme taşımak amacıyla konfederasyon çatısı altında örgütlendiklerini açıkladı. Kılıç, milyonlarca teknikerin daha güçlü temsil edilmesi için mücadele edeceklerini söyledi.
07.06.2026
18:29
Vali Çelik: Hesarek`i Türkiye`nin Önde Gelen Kayak Merkezlerinden Biri Yapacağız
Vali Çelik: Hesarek'i Türkiye'nin Önde Gelen Kayak Merkezlerinden Biri Yapacağız
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Hesarek Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulunarak devam eden çalışmalar ve planlanan yatırımları değerlendirdi. Çevre Haftası kapsamında düzenlenen fidan dikim etkinliğine de katılan Çelik, ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla Hesarek'in daha güçlü bir turizm merkezi haline geleceğini söyledi.
07.06.2026
18:28
Bingöl Polisinden Efrayim Bebek İçin Anlamlı Destek
Bingöl Polisinden Efrayim Bebek İçin Anlamlı Destek
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü personeli, SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisi için yürütülen kampanyaya destek verdi. Polisler hem alışveriş yaptı hem de satış sonrası kalan tüm sebze ve yeşillikleri satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmak üzere bağışladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın