KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Eylül 2025 Perşembe
°C

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar kuru ve enflasyon beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75, yıl sonu dolar beklentisi ise 16,13 TL oldu.

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar kuru ve enflasyon beklentisi
14 OCAK 2022 CUMA 10:51
6
2481
0
AA aa

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçları şöyle:

"2022 yılı Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 21,39iken, bu anket döneminde yüzde 25,37 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 14,41 ve yüzde 15,54 olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılı Ocak ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 18,99 olasılıkla yüzde 18–20,99 aralığında, yüzde 21,64 olasılıkla ise yüzde 24,00 –26,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir. Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 16,28'inin beklentilerinin yüzde 21
– 23,99 aralığında, yüzde 20,93‘ünün beklentilerinin ise yüzde 24-26,99 aralığında olduğu gözlenmektedir.

2022 yılı Ocak ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 29,79 olasılıkla yüzde 10,00 –12,99 aralığında, yüzde 29,20 olasılıkla ise yüzde 13,00 –15,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir.

Aynı anket döneminde nokta tahminler (2) esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre,24 ay sonrası TÜFE enflasyonu beklentileri değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 25'inin beklentilerinin yüzde 10 –12,99 aralığında, yüzde 35‘inin beklentilerinin ise yüzde 13 -15,99 aralığında olduğu gözlenmektedir.

BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,93iken, bu anket döneminde yüzde 14,27 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 14,53iken, bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşmiştir.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bu anket döneminde 16,13 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 15,56TL iken, bu anket döneminde 16,85TL olarak gerçekleşmiştir.

GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,1 iken bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2023yılı büyüme beklentisi ise yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir"

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.09.2025
17:15
Çiçek`in ‘Sömürgeciliğin Kutsal Şemsiyesi: Din` kitabı yayımlandı
Çiçek'in 'Sömürgeciliğin Kutsal Şemsiyesi: Din' kitabı yayımlandı
Kitap, ideolojik bir yönetim anlayışını da içeren sömürgeciliğin işgal ve ilhak ettiği topraklarda iktidarını perçinleyerek kendi ekonomik çıkarlarını güvence altına alırken toplumsal rıza üretmek amacıyla dini etkili kontrol mekanizması üreten bir aygıt olarak nasıl işlettiğini tanıtlıyor.
18.09.2025
16:42
Bingöl Üniversitesi TEKNOFEST 2025`te ödüle doydu
Bingöl Üniversitesi TEKNOFEST 2025'te ödüle doydu
Bingöl Üniversitesi, bu yıl ilk kez TEKNOFEST'te ödül kazandı ve söz konusu yarışma kategorisinde Türkiye genelinde en çok ödül alan üniversite oldu.
18.09.2025
15:05
Diyanet İşleri Başkanı değişti! Yeni Başkan Safi Arpaguş oldu
Diyanet İşleri Başkanı değişti! Yeni Başkan Safi Arpaguş oldu
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yerine İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı.
18.09.2025
14:54
Bingöl otogarında üniversiteli yoğunluğu
Bingöl otogarında üniversiteli yoğunluğu
Bingöl Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde üniversitelerin eğitim öğretime geçmesine günler kala yoğunluk başladı.
17.09.2025
21:16
12Bingölspor Elazığ`da son dakika golüyle kazandı!
12Bingölspor Elazığ'da son dakika golüyle kazandı!
Ziraat Türkiye Kupası 2. eleme turunda 2. Lig ekiplerinden Seza Çimento Elazığspor'a konuk olan 3. Lig temsilcimiz 12Bingölspor, kıran kırana mücadelenin sergilendiği maçın son dakikalarında kaydettiği golle 3'üncü tura yükseldi.
17.09.2025
18:07
Bingöl konser ve etkinliğe doyacak
Bingöl konser ve etkinliğe doyacak
Bingöl'de 19 Eylül'de başlayacak olan Bir Anadolu Şenliği'nde konserler ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 'Bir hafta boyunca bu coşkuyu paylaşalım ve yaşayalım' diyerek tüm vatandaşları etkinliklere katılmaya davet etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın