KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Kasım 2026 Pazartesi

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar kuru ve enflasyon beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75, yıl sonu dolar beklentisi ise 16,13 TL oldu.

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar kuru ve enflasyon beklentisi
14 OCAK 2022 CUMA 10:51
6
2936
0
AA aa

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçları şöyle:

"2022 yılı Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 29,75 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 21,39iken, bu anket döneminde yüzde 25,37 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 14,41 ve yüzde 15,54 olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılı Ocak ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 18,99 olasılıkla yüzde 18–20,99 aralığında, yüzde 21,64 olasılıkla ise yüzde 24,00 –26,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir. Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 16,28'inin beklentilerinin yüzde 21
– 23,99 aralığında, yüzde 20,93‘ünün beklentilerinin ise yüzde 24-26,99 aralığında olduğu gözlenmektedir.

2022 yılı Ocak ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 29,79 olasılıkla yüzde 10,00 –12,99 aralığında, yüzde 29,20 olasılıkla ise yüzde 13,00 –15,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir.

Aynı anket döneminde nokta tahminler (2) esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre,24 ay sonrası TÜFE enflasyonu beklentileri değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 25'inin beklentilerinin yüzde 10 –12,99 aralığında, yüzde 35‘inin beklentilerinin ise yüzde 13 -15,99 aralığında olduğu gözlenmektedir.

BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,93iken, bu anket döneminde yüzde 14,27 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 14,53iken, bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşmiştir.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bu anket döneminde 16,13 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 15,56TL iken, bu anket döneminde 16,85TL olarak gerçekleşmiştir.

GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,1 iken bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2023yılı büyüme beklentisi ise yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir"

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.11.2026
23:01
12Bingölspor`dan altın değerinde 3 puan
12Bingölspor'dan altın değerinde 3 puan
Deplasmanda İskenderunspor'u Ömer Yanık'ın golüyle mağlup eden 12Bingölspor, hem galibiyet hasretine son verdi hem de lig sıralamasında yükselişe geçti. Geçen hafta 10. sırada bulunan yeşil-beyazlı ekip, puanını 13'e çıkararak 8. sıraya yerleşti.
01.11.2026
22:59
Genç Muratspor`dan sahasında kritik galibiyet!
Genç Muratspor'dan sahasında kritik galibiyet!
Taraftarının desteğini arkasına alan Bingöl temsilcisi, Van İlvan Spor karşısında ilk yarıda bulduğu gollerle sonuca gitti. Numan ve Selahattin Aras'ın golleriyle sahadan 2-1 galip ayrılan Genç Muratspor, puanını 4'e yükselterek grupta 6. sıraya yerleşti.
01.11.2026
22:58
Bingöllü Sporculardan uluslararası arenada 7 madalya!
Bingöllü Sporculardan uluslararası arenada 7 madalya!
17. Kemer Uluslararası Bocce Turnuvası'nda Millî Takım formasıyla mücadele eden Bingöllü sporcular, 2 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya kazanarak önemli bir başarıya imza attı.
01.11.2026
22:57
Bingöl`de feci kaza! 23 yaşındaki genç hayatını kaybetti
Bingöl'de feci kaza! 23 yaşındaki genç hayatını kaybetti
Bingöl merkez Ekinyolu köyü mevkiinde takla atan araçta bulunan 23 yaşındaki Yücel Yüksel yaşamını yitirdi. Kazada 3 kişi ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
01.11.2026
22:56
Bingöl`de otomobil yayalara çarptı! 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'de otomobil yayalara çarptı! 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'ün Ilıcalar beldesinde yolun karşısına geçmeye çalışan iki yayaya otomobil çarptı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki Sude Naz Bolluk, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Diğer yaralı Ali Osman Aktay'ın tedavisi ise sürüyor.
01.11.2026
00:37
Akaryakıta zam geldi! 100 TL`yi aştı!
Akaryakıta zam geldi! 100 TL'yi aştı!
Akaryakıt fiyatlarında gece yarısı itibarıyla yeni tarife yürürlüğe girdi. Benzinin litre fiyatına 4,15 TL, motorinin litre fiyatına 3,60 TL zam yapıldı. Yapılan artış, araç sahiplerinin yakıt maliyetlerini bir kez daha yükseltti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın