TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmeleri Kalkınma Bakanlığı'nın bütçesinin görüşmeleri ile devam etti. Bakanlık bütçesi görüşmelerinde konuşan Bakan Cevdet Yılmaz ile BDP ve CHP Milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Kalkınma Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerine Lahmacun ve Bingöl'e hizmet tartışmaları damga vurdu.
Görüşmeler esnasında BDP'li Altan Tan, Kalkınma Bakanlığı'nın bir yılda 71 bin TL lahmacun yediğini iddia etti.
Bu sözler üzerine İdris Baluken'in de bulunduğu BDP'li ve CHP'li bazı milletvekilleri, makam odası ve lojmanlara harcanan ödenekleri de sordular.
“GERÇEK POLİTİKA YAPILMAYINCA BU TÜR ŞEYLERE SIĞINMA OLUYOR”
İddialar üzerine Bakan Yılmaz, projeleri olmayanların bu tür şeylere sığındıklarını söyleyerek: “Bakanlıklar arasında da, bakanlıkları da bir mukayese etsinler, Kalkınma Bakanlığı, en düşük değilse de en düşüklerden bir tanesidir. Ama olsun, siz bunlarla uğraşmaya devam edin, diğer politikalarla. Demek ki gerçek politika yapılmayınca, gerçekten fikir üretilemeyince, proje üretilemeyince, bu tür şeylere sığınma oluyor” dedi.
“TERÖRÜN YATIRIMLARA ETKİSİNİ VURGULASIN”
Terörün yatırımları engellediğini ifade eden Bakan Yılmaz: “Kendi seçim bölgemden de örnekler vereyim size, neler yaşandığını. Burada, ben beklerdim ki bazı milletvekilleri de çıksın, bu terörün yatırımlara etkisini, terörün bölgesel kalkınmaya etkisini de vurgulasın. Sadece Bingöl'de cevher zenginleştirme tesisi kurmaya çalışan bir iş adamının iş makineleri yakıldı. Diyarbakır-Bingöl duble yolunda şantiyeye saldırıldı. Diğer taraftan, havaalanı inşaatımıza saldırıldı. Bunları da birileri dile getirmeli, bu yatırımları halka. Bütün insanlarımız, bütün insanlarımız bizim kardeşimiz. Ben hepsinin hizmet arzu ettiğine inanıyorum, hepsinin huzur istediğine inanıyorum ve bunu da yapmak durumundayız” diye konuştu.
BALUKEN'DEN YILMAZ'A ELEŞTİRİ
Bakan Yılmaz'ın konuşması sonrasında Meclis Başkanı Baluken'e söz hakkı verdi.
Baluken, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bakın, burada GAP'tan ve DAP'tan sorumlu Bakan konuştu. Kendi bakanlığının bu yıl yayınladığı illerin sosyoekonomik gelişmişlik seviyesine göre son 10 sıra: Muş, Hakkâri, Ağrı, Şırnak, Siirt, Bitlis, Van, Mardin, Bingöl, Ardahan, Batman, Iğdır, Kars, Diyarbakır. Herhâlde başka söze gerek yok. Kendisi Bingöl milletvekilidir. Bakın, Bingöl, nüfus 250 bin; dışarıya göç 300 bin. Bingöl'de seçmen sayısı 153 bin, yeşil kartlı sayısı 128 bin. Süre kısıtlı, o yüzden yorumuna geçmiyorum, siz yorumunu yapın. Bahsettiği havaalanı on yedi yıldır yapılamıyor, on yedi yıl önce başlandı. Gülbahar Barajı on yedi yıldır yapılmıyor. Diyarbakır-Bingöl yolu… Ben kendimi bildim bileli o yolda çalışma var. Her yıl onlarca kişi orada ölüyor, aynı şekilde devam ediyor. Siz bırakın Diyarbakır-Bingöl yolunu, 40 kilometrelik Bingöl-Solhan yolunu on yıldır yapamıyorsunuz. Hadi diyelim ki söylediklerinizi doğru saydık. Şehir içindeki Çapakçur Viyadüğü 25 milyonluk bir ödenek gerektiği için on yıldır yapılmıyor ve her kış orada onlarca vatandaşımız yaşamını yitiriyor. Sayın vekillerimiz geliyorlar Bingöl'e… Düzağaç bölgesinde, çevre yolunda 2 tane üst geçit yapılmadığı için bu yıl 2 üniversite öğrencimiz orada hayatını kaybetti. Diğer taraftan, bu makam odası, müsteşar konutu, lahmacun olayını niye önemsiyoruz? Bakın, Bingöl'ün yarısı depremdeki mağduriyetten dolayı TOKİ'ye borçlanmış. TOKİ'ye ödeyemediği için faiziyle bankalara borçlanmış. Bu şekilde, kentin yarısı konut nedeniyle borçluyken siz makam odanıza trilyonlar harcarsanız, müsteşarınıza trilyonluk konutlar alırsanız, biz de gelir burada konuşuruz. Bingöllü çocuklar aç yatarken, rüyalarında lahmacunu görürken siz 160 binlik lahmacun, pasta, kebap faturası çıkarırsanız onun hesabını sormak da halkımız adına bizim boynumuzun borcudur.”