Denetim sonunda, 2002-2003 yıllarını kapsayan dönem için vergi cezası ve gecikme faizleriyle birlikte yaklaşık 2 milyar yeni lira ceza kesildi. VZaman gazetesinin haberine göre, Vakıf yöneticileri de cezanın tebliğ sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı ile temasa geçerek uzlaşma istedi. Maliye ise uzlaşmada düşük rakam telaffuz edildiği için cezanın ödenmesinden yana. Ayrıca vakfın gelirlerine yönelik 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ait incelemelerini sürdürüyor. Buna karşılık vakıf yetkilileri ise Kurumlar Vergisi'nden muaf olduklarını savunarak, hem uzlaşma hem de yargı sürecini yürüteceklerini kaydetti.
Dava konusunda ise vakfın kurulurken Medeni Kanun'a uygun kurulmadığı ve kuruluş senedinin hükümsüz olduğu tespiti yapılıyor. Merkez Bankası (MB) Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, elde ettiği gelir ile Türkiye'nin en büyük finansal kuruluşlarından birisi konumunda. Merkez Bankası'ndan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaşı haricinde vakıftan da emekli maaşı ödeniyor. Sadece buradan alınan bir aylık maaş tutarı 400 YTL ile 31 bin 500 yeni lirayı buluyor. Merkez Bankası'nın yüzde 54,7 hissesi ise Hazine'ye ait.
31 bin YTL emekli maaşı
Bankadan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaş haricinde Merkez Bankası Vakfı'ndan emekli maaşı ödeniyor. Emekli maaşından faydalananların sayısı yaklaşık 4 bin 350 kişi. Bankanın eski personeline vakıftan ödenen aylık maaşlar 400 ile 31 bin 500 YTL arasında değişiyor. 71 emeklinin maaşı ise 10 bin ila 31 bin yeni lira arasında. Hazine kontrolörlerinin, geçmiş yıllarda da sıkça gündeme gelen Merkez Bankası Personel Vakfı'na ilişkin denetimlerini tamamlayan raporunda, "Vakfın kasasında bulunan 5 milyar dolarlık para ve geçmiş yıllarda buradan alınan emekli aylıkları sisteme yanlış aktarılmış. Bu paranın geri verilmesi gerekiyor." tespiti yapılıyor. Konuya ilişkin bilgi veren bir yetkili ise Merkez Bankası Genel Kurulu'nda paranın Hazine'ye aktarılması yönünde bir karar alınması gerektiğini belirtiyor.
Vakfın kuruluşundan önce bankadan emekli olanlara her yıl genel kurul tarafından belirlenen miktarda aylık yardım yapılıyor. Sağlık Yardımı Hesabı'ndaki limiti biten üyelerden hayati önemi haiz hastalığı bulunanların tedavi giderleri vakfın Sağlık Fonu'ndan karşılanıyor. Emekli üyelerin yoğun olarak yerleşmiş bulunduğu illerde dinlenme evleri açılıyor. Doğal âfetlerde zarar gören üyelerine yardım yapılıyor. Emekli üye, eş ve çocuklarının vefatları halinde cenaze giderleri karşılanıyor. Üyelerine kendi kaynaklarından kredi veren vakıf, üyelerin zaruri ihtiyaçlarının ucuza temini, evlenme, doğum, çocuklarının öğrenim gibi giderlerini karşılamak amacıyla uygun faizle ödünç vermek veya gerekli diğer girişimlerde bulunabiliyor. Emeklilik dışında her ne şekilde olursa olsun, bankadaki görevinden ayrılan üyeler, ayrıldıkları tarih itibarıyla üyelik hakkını kaybediyor.
Bir üye için 437 bin YTL vefat yardımı yapılmış
Vakıf, kamu sosyal güvenlik kuruluşları tarafından sağlanan temel emeklilik gelirine ek olarak çalışanların gönüllü katkılarına ve bireysel tasarruf hesaplarına dayalı bir emeklilik fon sistemi. Üyelerin maaşlarına ciddi anlamda katkı sağlıyor. Özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olan vakfa üyelik, gönüllü katılım esasına bağlı. Vakfın amacı; üyelerinden emekli olanlara, çalışırken erken yaşlananlara, görev kazası veya meslek hastalığına uğrayanlara, malul olanlara ve vefat edenlerin hak sahiplerine ödemede bulunmak, üyeler ile eş ve çocuklarının sağlık giderlerini karşılamak. Başbakanlık müfettişlerinin konuya ilişkin raporuna göre 2003 yılında vefat eden bir üyenin yakınlarına 437 bin YTL yardım yapılmış.