KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2025 Perşembe
°C

Margarin sağlıklı mı, değil mi?

Reçetelerdeki tanıdık yasak aklanmaya çalışılıyor: "Yeterli ve dengeli beslenmede margarin tüketmek yanlış değil"

Margarin sağlıklı mı, değil mi?
28 NİSAN 2008 PAZARTESİ 11:04
0
918
0
AA aa
Sağlıklı olmaya dair öğrendiğimiz ilk kurallardan belki de en önemlisi margarini hayatımızdan uzak tutmak. Ancak son günlerde hem televizyonlarda dönen reklam, hem de margarin üreticilerinin bilgi bombardımanı kafalarda soru işareti uyandırıyor. Üreticilere göre, 'margarin sağlıklı' ve tüketilmesinde sakınca yok. Margarin hakkındaki olumsuz düşünceleri yıkmaya yönelik girişim, 'doğru bilinen yanlışları' gündeme getiriyor.

Kişi başı 2.2 kg margarin yiyoruz

31 üyesi bulunan ve 12 firma temsilcisinden oluşan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği'nin (MÜMSAD) margarini 'aklamaya' yönelik çalışmasıyla, "Margarin sağlıklıdır, çünkü; tamamen bitkisel yağlardan üretilir. Margarin kolesterol ve transyağ içermez. Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin Omega 3, Omega 6 yağları içerir, A ve D vitaminleri bulunur. Margarin iyi bir enerji kaynağıdır" gibi görüşler dile getiriliyor.
Margarin, beslenmede 'olmazsa olmazlar' arasında gösterilirken, Türkiye'de kişi başına yılda ortalama 2,2 kg. margarin tüketildiği, bu miktarın İngiltere'de sekiz, Belçika'da 26, Singapur'da 45 kg. olduğunu belirtiliyor. "Margarini rahatlıkla kullanabilirsiniz" diyen MÜMSAD'a göre çocuklara sabahları margarin sürülmüş bir dilim ekmek yedirmek güne enerjik başlamalarına neden olur. MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, 2007 sonundan itibaren 'Trans Yağ yoktur' amblemi kullanmaya başladıklarını belirtiyor.

'Limiti geçmezseniz sorun yok'

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, eskiden yüzde 35 civarında olan margarindeki trans yağ oranının yeni teknolojiyle neredeyse sıfırlandığını belirtiyor.
"Bu, önemli bir gelişme. Yeterli ve dengeli beslenmede margarin tüketmek yanlış değil. Kişi aktifse enerjinin yüzde 30'unu yağlardan karşılayabilir. Limiti geçmeden şeker ve tuz da alabilirsiniz" diyen Besler, "Margarin erimez, kanda dolaşır" görüşünün bilimsel verilere dayanmadığını söylüyor.
Besler'in diğer görüşleriyse şöyle: "Amerikan Kalp Cemiyeti'ne göre yağ tüketecekseniz, 'Bu margarin mi, tereyağı mı olmalı'nın yanıtı, yumuşak margarin. Sütte, ette, peynirde ve yoğurtta doğal olarak trans yağ var. Tereyağındaki trans yağ oranı yüzde beş. Kahvaltılık margarinle tereyağı arasında ciddi fark var. Pilav yapacak veya kahvaltıda ızgara ekmeğe margarin sürerseniz sorun yok. Türkiye'de üretilen margarinlerin yüzde 90'ında trans yağ yok. Tüketici 'Trans yağ yoktur' amblemini arasın."

'Etkileri görmek için beklemeli'

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene'ye göre meselenin iki yönü var: "Margarinler sıvı yağın katılaştırılmasıyla elde ediliyor. Bu katılaşma hidrojenasyon işlemiyle elde ediliyor ve hidrojenasyon sırasında trans yağ çıkıyor.

Bu yağ kalp-damar hastalıklarına yol açıyor. Son 10 yılda bu olumsuz etkiler nedeniyle margarin, trans yağı yüzde 1-2'lere indiren teknolojyle üretilmeye başlandı. Eski bildiğimiz etkileri o kadar ön planda değil. Ancak bunlar daha yeni kamuoyunun gündemine geliyor. Direk olarak kötülemek doğru olmasa da yeni teknolojiyle üretilen bu margarinlerin etkilerinin araştırılması gerekiyor. Bunun için beklemek lazım."



Hatice Yaşar/Radikal


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.02.2025
18:11
Bingöl depreme ne kadar hazır? Vali Usta tek tek açıkladı
Bingöl depreme ne kadar hazır? Vali Usta tek tek açıkladı
Yapı stokundan dönüşüm çalışmalarına, çadır stokundan çadır kent alanlarına, Master planından tatbikat ve arama kurtarma ekiplerine kadar birçok konuda detay veren Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, 7 ilçe Kaymakamlığı bünyesinde olası afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla İlçe Afet Yönetim Merkezleri kurulduğunu vurguladı.
06.02.2025
17:56
Bingöl`de 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı
Bingöl'de 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı
Bingöl'de, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler anıldı. Mezarlar ziyaret edilip mevlid okutuldu, ikramlar yapıldı.
06.02.2025
17:27
Bingöl`de tarihi eser kaçakçılığı! 4 gözaltı
Bingöl'de tarihi eser kaçakçılığı! 4 gözaltı
Yakalanan şüpheli şahıslar hakkında Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda adli işlemlere başlanıldığı bildirildi.
06.02.2025
16:33
Keskin:
Keskin: 'Bir an önce harekete geçilmelidir'
6 Şubat depremlerinin 2. yılına dair açıklamada bulunan Bingöl İMO Temsilcisi Keskin'den olası yeni depremler için çağrı; 'Türkiye sıradaki afeti çaresizce beklemektedir! Sorumlular bir an önce harekete geçmelidir!'
06.02.2025
15:06
Bingöl Üniversitesi Termal Tesisleri Kapatıldı
Bingöl Üniversitesi Termal Tesisleri Kapatıldı
Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi, Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta'nın ziyareti sırasındaki incelemesi sonrası denetim yapıp numune alan Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce 15 gün süreyle kapatıldı.
05.02.2025
21:08
Bingöl`de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de ev ve işyerinde 3 ayrı hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 6 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın