Bingöl Üniversitesinde “Geçmişten Günümüze İslam Dünyasında Mantık Çalışmaları” Sempozyumu düzenlendi. Türkiye genelinde önemli mantıkçıların katıldığı ve iki gün boyunca sürecek olan sempozyum, dört farklı oturumda gerçekleştirilecek.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Prof. Dr. Ahmet Kayacık, Prof. Dr. Ali Durusoy, Prof. Dr. Gürbüz Deniz, Prof. Dr. Hasan Ayık, Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu, Prof. Dr. İsmail Köz, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit, Prof. Dr. Nazım Hasırcı ve Prof. Dr.İsmail Latif Hacınebioğlu gibi önemli mantıkçılar katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Mantık alanında çalışan akademisyenler her yıl koordinasyon toplantısı adı altında bir araya geliyorlardı. Bu yılki toplantı, yine bir koordinasyon toplantısıydı ancak hocalarımız bir sempozyuma vesile olsun istedi. Koordinasyon toplantıları da çok verimli ve güzel geçiyordu ama daha sonra metin olarak bir yayın şeklinde elimizde kalmıyordu. Bu vesileyle sempozyumun sunumları kitaplaştırılarak basılmış da olacak. Mantık hakikaten önemlidir ama mantık biliminden istifade eden insan sayısı az. Mantık, esasen tutarlılıktır. Bizde maalesef özellikle İslam camiasında tutarlılık yok. Hepimizin bildiği kutsal kitabımızda geçen "Ey iman edenler, yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz” ayeti var. Herkes çok şey söylüyor, söylenenlerin bir çoğunda amele ya da fiiliyata uymak yok. Maalesef söylenenler ile yapılanlar tutarlı olmadığı için de sonuç elde edemiyoruz. Kanaatimce İslam dünyasının içinde olduğu durum da bundan kaynaklıdır. Tutarlılık esas olmalı. Tutarlılık da mantık ilminin temeli ve en temel kaynaklarından bir tanesidir. Allah hepimize tutarlı olmayı nasip etsin diyorum. Hepinize buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
Sempozyumda konuşan Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı ve Sempozyum Koordinatörü olan Felsefe Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Çaldak, Mantığın en kısa tabiri ile doğru düşünme sanatı olduğunu söyledi. Çaldak, “Sadece şunu söylemek yeterli olur. Doğru, düşünmek ve sanat. Bu üç kavramı kavrayabilsek ve çözümleyebilsek ve anlayabilsek her şey yolunda gider” diye konuştu.
Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından çoklu katılımcılardan oluşan farklı oturumlarla devam etti.
Sempozyumun ilk oturumunda yakın zamanda hayatını kaybeden ve Türkiye'de mantık çalışmalarının öncülerinden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Necati Öner'in hayatı ve çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı. Sempozyumda; Eflatun'un devlet diyaloğunun tartışma usulü açısından incelenmesi, kavramların mahiyeti ve hakikat, Mısır'da mantık çalışmaları ve mantık eğitimi, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde mantık gibi başlıklarda önemli sunumlar yapıldı.