Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zamlarıyla son yılların en zorlu sürecini yaşayan halk, temel gıda ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve fiyatlarındaki durdurulamaz artışlar karşısında da çaresiz..!
Kimi sektörler döviz kurundaki yükselişi, kimileri akaryakıt, doğalgaz ve elektrik zamlarını gerekçe göstererek fiyatlarda ciddi artışlar yaparken, üreticiden tüketiciye ulaşma ağındaki kâr marjları da buna göre artınca fiyatlar son yılların zirvesini görmeye başladı.
02 ŞUBAT 2022 MANAV FİYATLARI
Domates; 13,5 TL, Sivri Biber: 22,5 TL, Dolmalık Biber: 25 TL, Salatalık: 20 TL, Kabak: 15 TL, Patlıcan: 23 TL, Karnabahar: 10 TL, Brokoli: 17 TL, Lahana: 7 TL, Kuru Soğan: 5 TL, Patates: 7 TL, Marul, 8 TL, Limon 7 TL, Maydanoz: 3 TL, Roka 3 TL, Mandalina: 10 TL, Portakal: 9 TL, Nar: 12,5 TL, Kivi: 20 TL, Muz: 15 TL, Ananas: tanesi 30 TL.
TANE İŞİ ALIŞVERİŞ
Fiyatlara dair görüşleri alınan manav esnafı; “Akaryakıt arttı diye nakliye arttı, sel ve don olayları da eklenince fiyatlar iyiden iyiye yükseldi. Vatandaşın alım gücü yok. İnsanlar poşetini doldurmak yerine tane hesabıyla, gram hesabıyla alışverişini yapıyor. Şubat sonu itibariyle fiyatlarda bir miktar düşüş bekliyoruz. Bu durum bizleri de zora sokuyor. Elektrik, doğalgaz ve kira giderleri arttı ama gelir aynı. Bu işin sonu nereye gider kestirmek güç” yorumunda bulundular.
VATANDAŞ DERTLİ! MANAVA DA, MARKETE DE, FIRINA DA GİRİLMİYOR!
Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle Süt ve süt ürünlerinde fiyatlar zirve yaparken, birçok temel gıda malzemesinin fiyatı da hammadde sıkıntı gerekçe gösterilerek arttırıldı.
Markete girmeye korktuğunu ifade eden vatandaşlar, 2-3 yıl önce 500 TL'ye market sepetinin tıka basa doldurulduğunu, şimdiler ise aynı fiyata sepetin yarıya bile ulaşmadığına dikkat çekiyor.
Gelinen noktada 4 TL'ye çıkmasından ötürü ekmeği kısmak zorunda kaldıklarını, sabah kahvaltılarında alınan simit ve börek türlerinin de arttığını aktaran vatandaşlar: “5 Kişilik bir ailede her gün kişi başına 3 öğün için toplamda birer ekmek alındığı varsayıldığında 20 TL günlük ekmek parası tutuyor. Bu insanlar kahvaltı yapmayacak mı? Tenceresinde her gün çorba ya da makarna mı pişecek? Gerçi onlar da iyi para tutuyor artık. Hiç mi misafiri gelmeyecek? Temizlik ürünleri alınmayacak mı? Kirası, elektrik, suyu, doğalgazı ve dahası..! Bu insanlar nasıl geçinecek? En asgari harcamalarda bile geçinmek mümkün değil! Manava giremiyor, markete iremiyor, fırına giremiyoruz. Ne olacak halimiz bilemiyoruz!”
4 KİŞİLİK MELEMEN BİLE 80 TL
Ucuz yemek niyetiyle 4 kişilik bir arkadaş gurubunun melemen yapmak istediğini anlatan bir vatandaş ise, geçtiğimiz hafta yaşadığı ilginç anısını şöyle paylaştı;
“Arkadaşlarla birlikte, ucuza mal edeceğimizi düşünerek melemen yapalım dedik. Manava grip sebzeyi aldık, ardından markete uğrayı yumurta, küçük bir kaşar peyniri, ekmek aldık. Hesaplayınca 80 TL tuttuğunu gördük. Bir bakıma melemen fakir yemeği diye tabir edilirdi de, fakir bunu rüyasında da göremez artık. Bir öğünde 80 TL yemeğine verecek fakir, günlük yemek harcamasını nasıl düzenler, aylık ortaya çıkan maliyeti nasıl dizginler düşünemiyorum. Allah yoksulun yardımcısı olsun”