Ergezer, yaptığı açıklamada, malta eriğinin anavatanı Çin olmasına karşın ılıman iklim kuşağında yetiştirilmesinin mümkün olduğunu belirterek, bu meyvenin Tarsus'ta, özellikle narenciyeye alternatif ürünlerden biri haline geldiğini kaydetti.
Malta eriğinin sulu ve lezzetli bir meyve olduğunu anlatan Ergezer, şunları söyledi:
''Çiftçiler geleneksel ürünlerde doyum yaşandığı zaman alternatif ürün arayışı içerisine girer. Çukurova'da da maalesef üreticilerin hepsi aynı ürüne yöneldiği için doyum noktasına çabuk ulaşılır. Böyle olunca da üretici yeni ürün arayışı içine girer. Malta eriğinin ihracata uygun olması arayış içindeki çiftçi için yeni bir kapı açtı. Özellikle narda doyuma ulaşan üretici için bu meyve büyük avantaj sağlıyor.''
Ergezer, üreticileri malta eriği yetiştirme konusunda teşvik ettiklerine belirterek, ekim alanının 5 bin dekarı bulduğunu ve 25 bin tona yakın rekolte elde edildiğini ifade etti.
Ergezer, Tarsus'ta yetişen malta eriğinin tüm dünyaya tanıtılması için değişik ülkelerden bilim adamlarının katılımı ile Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Komisyoncular Derneği, Tarsus Ziraat Odası'nın Mustafa Kemal Üniversitesi ile birlikte ''Uluslararası Malta Eriği Sempozyumu'' düzenleneceğini belirterek, sempozyumun 2 günlük bölümünün Tarsus'ta, diğer 2 günlük bölümünün ise Antakya'da gerçekleştirileceğini söyledi.
AA