ASMMMO tarafından Kocatepe Kongre Salonu'nda düzenlenen programda ödülünü alan Öğretim Görevlisi Esra Gür'ün makalesinde Bingöl İlinde faaliyette bulunan meslek mensuplarının, meslek etiği hakkındaki görüşlerinin ortaya çıkarılması amaçlandı.
Günümüzde artık etik değerlere sahip olmayan bir meslek düşünülmediğini ifade eden Öğretim Görevlisi Gür, “Etik değerler meslekleri meslek yapan, mesleklere kişilik kazandıran, mesleği belli normlara oturtan değerlerdir ki buda iş dünyasında başarılı ve sağlıklı ilişkilerin geliştirildiği ortamları oluşturmaktadır” dedi.
Bingöl'deki 16 meslek mensubunun meslek etiği hakkındaki görüşleri alındı
“Etik ve etik eğitimi muhasebe mesleği açısından öteden beri hem akademik hem de mesleki anlamda araştırma konusu olmuştur” diye sözlerini sürdüren Gür, “1980'lerde başlayan bu araştırmalar, özellikle 2000'li yıllarda meydana gelen finansal skandallar (Enron, Worldcom vb.) sonrasında artmıştır. Yaşanan skandallar toplumun her alanında olduğu gibi muhasebe mesleğinde de etik ve güven tartışmalarını gündeme getirmiştir. Literatürde etik, toplumu oluşturan fertlerin uyum içerisinde yaşaması için belirlenmiş, yazılı olmayan kurallar topluluğu olarak tanımlanmaktadır. Meslek etiği ise, bir mesleğin icrası esnasında toplum yararı gözetilerek uyulması gereken davranış kurallarıdır. Bu çalışmada meslek etiği düzenlemelerine ve uygulamalarına katkıda bulunmayı amaçladım. Bu amaçla Bingöl İlinde faaliyette bulunan 16 meslek mensubunun meslek etiği hakkındaki görüşleri ve meslek üyelerini etik dışı davranışlara yönelten ifadeleri belirlemeye yönelik ankete dayalı bir araştırma yapılmış, spss 17,0 programıyla analiz edilmiş ve analiz sonuçları yorumlanmıştır” diye konuştu.
Turan Veldet Velidedeoğlu Makale yarışmasında başarılı olanlara ödülleri verilirken; ilk üçe giren Ankara SMMM Odası'ndan Kadir Gülçin birinci olurken İzmir SMMM Odası'ndan Doç.Dr. Engin Hepaksaz ikinci, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Esra Gür de üçüncü oldu.