Sağlık – Sen Bingöl Şube Başkanı Hant, Anayasa Mahkemesinin üniversite ve devlet hastanelerindeki sağlık personelinin çalışma koşullarını düzenleyen Tam Gün Yasasının bazı maddelerinde verdiği iptal kararını değerlendirdi.
Tam Gün Yasasının, vatandaşları hekim, hastane, muayenehane ilişkisinden kurtarması adına gerekli olduğunu belirten Hant, “Anayasa Mahkemesi üniversite hastanelerindeki öğretim görevlilerine kurumları dışında çalışma yasağı getiren düzenlemeyi iptal ederek yasanın ruhuna aykırı bir karar vermiştir. Öğretim görevlilerine yönelik ayrıcalıklı bir hak tesis edilmiştir. Bu iptal kararı sosyal devlet ilkesi gereği sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı bulunan vatandaşları eskiden yaşandığı gibi yine muayenehane kapılarına mecbur bırakacak bir karardır. Halk adına yetki kullanan yüksek mahkemenin halkın aleyhine bir karara imza atması üzücüdür” şeklinde konuştu.
DÖNER SERMAYE EK ÖDEMESİ HAKKINDAKİ MADDENİN İPTALİ FIRSATA ÇEVRİLMELİ
Tam Gün Yasası'nda Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlardaki döner sermaye ek ödemeleri ile ilgili maddenin de iptal edildiğine ve hükümete yeni bir düzenleme için 9 aylık süre tanındığına dikkat çeken Hant, “Anayasa Mahkemesinin bu konudaki iptal kararının gerekçesini bilmiyoruz. Ancak bizim döner sermaye tavan oranlarında adalet sağlanması ve döner sermaye gelirlerinin emekliliğe yansıtılması konusundaki ısrarlı mücadelemiz başta sağlık çalışanları olmak üzere kamuoyu tarafından bilinmektedir. Sağlık-Sen olarak, bu iptal kararının, çalışma barışı ve adaletinin sağlanması adına bir fırsata çevrilmesi, döner sermaye tavan oranlarında hekim-hekim dışı personel arasındaki makasın daraltılması ve döner sermaye gelirlerinin emekliliğe yansıtılması talebimizi bir kez daha yeniliyoruz” dedi.
RADYOLOJİ ÇALIŞANLARININ SORUNU GÖZARDI EDİLDİ
Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'nın sağlık çalışanları açısından getirdiği sorunları göz ardı ettiğini kaydeden Hant, “Türkiye'deki radyoloji ünitelerinin büyük çoğunluğu çalışan güvenliği standartlarını taşımazken, haftalık çalışma süresi yükseltilerek radyoloji çalışanlarının sağlığı tehlikeye atılmıştır. Bize göre, Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmesi gereken en önemli düzenleme, çalışma koşulları açısından hayati risk taşıyan radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerini 35 saate yükselten madde olmalıydı” diye konuştu.