Times gazetesi baş makalesine, 'İsrailli bakanların mahkemelerce hedef alınması adalet değil, utanç verici bir tutum' başlığını attı.
'Gazze'de çekilen acıları bütün ayrıntılarıyla verdik, İsrail'in, resmen inkar etmesine rağmen beyaz fosfor kullandığını açıkladık. Ama Gazze harekatı esasen bir insanlık suçu değil, İsrail'in kendi halkına yönelik şiddeti durdurma amacıyla giriştiği bir saldırıydı' görüşünü dile getiren Times gazetesi, 'İsrail'in güvenlik ihtiyacı anlaşılmadan, İsrail ordusunun yöntemlerinin eleştirilemeyeceğini' savundu.
Daily Telegraph da baş makalesinde, 'Bir müttefike böyle davranılmaz' başlığını attı ve Dışişleri Bakanlığını, Livni'yi mahkeme kararından koruyamadığı için eleştirdi. Gazete, Livni hakkında tutuklama istemiyle mahkemeye başvuran Filistinlileri de Hamas yandaşı olmakla suçladı.
Gazeteler ayrıca, Livni hakkındaki tutuklama kararının iki ülke arasında gerginliğe neden olduğuna dikkati çekerek, Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin yaptığı, 'hükümetin ülkede bu tür mahkeme kararlarına olanak veren sistemin değiştirilmesinin yollarını aradığı' yönündeki açıklamasını anımsattı.
Independent gazetesi ise konuya ilişkin sayfalarında, daha önce, Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin Birleşik Krallık'ta tutuklanması sırasında insan hakları örgütlerine danışmanlık yapan ve şu anda İngiltere İnsan Hakları Enstitüsü'nün Başkanı olan Sir Geoffrey Bindman'ın yorumuna yer verdi.
'Livni'nin yargıdan muaf olamayacağını' vurgulayan Bindman, olaya ikili ilişkilerin ve tepkilerin dar penceresi yerine daha geniş bir perspektiften bakmak gerektiğini belirtti.
AA